Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Szakképzési díjra jelölt, innovatív oktatási módszer a szombathelyi Schaeffler Akadémián

2023.04.06

Forrás: Schaeffler Sajtóközlemény
• A Schaeffler Savaria Kft. projekt jellegű képzésének keretében 100%-ban vállalati környezetben szerezhetnek tudást a diákok


• A projektek során a tanulók a gyártástervezéstől kezdve a technológiai számításokon keresztül a CNC gépeken történő gyártáson át jutnak el egy komplex szerkezet létrehozásáig 
• Az új képzési módszert a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara jelölte az idei Szakképzési Díjra 
• Az eredményeket és tapasztalatokat felhasználva a vállalat megkezdte további szakmák területén is alkalmazni a képzési modellt

Új, az idei Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) által meghirdetett Szakképzési Díj Innováció kategóriájára is jelölt oktatási módszert alkalmaz a szombathelyi Schaeffler Akadémia Tanműhelye. A CNC programozó szakmának nemcsak gyakorlati, hanem elméleti oktatása is a vállalatnál zajlik. A Schaeffler Savaria Kft. projekt jellegű képzésének keretében 100%-ban vállalati környezetben szerezhetnek tudást, tapasztalatokat a diákok.

Szakképzési díjra jelölt képzés
A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) márciusban tizedik alkalommal Szakképzési Díjjal ismert el több, a hazai szakképzésben megvalósított, vállalatok, szakiskolák és kamarák által indított kezdeményezést. E díj 2013 óta azon kiemelkedő projekteket és kezdeményezéseket méltatja, melyek jelentős mértékben és példaértékű módon segítik elő a gyakorlatorientált szakképzés fejlődését Magyarországon.

Az idei versenyben összesen 51 szervezet nyújtott be pályázatot. A Bíráló Bizottság Motiváció kategóriában 5, Kooperáció kategóriában 5 és Innováció kategóriában 6 pályázatot – köztük a Schaeffler Savaria Kft. anyagát - jelölt a Szakképzési Díjra. Innováció kategóriában azon kezdeményezések és megoldások versenyezhettek, melyek új módszerekkel, eljárásokkal és eszközökkel gazdagítják a szakképzést, hozzájárulva a képzési eredmények javításához.[1]
„Egy olyan képzés indítását tűztük ki célul, mely országosan egyedülálló lehetőséget teremtett azon fiatalok számára, akik releváns szakmai végzettségük megszerzését követően szerették volna bővíteni tudásukat. Ezúttal CNC programozó szakmában dolgoztunk ki egy olyan programot, melynek keretében nappali iskolarendszerű képzésben, ám 100%-ban vállalati környezetben, korszerű eszközök segítségével és tényleges projektfeladatokat megvalósítva tanulhatnak és vizsgázhatnak az érintett fiatalok. Ezáltal olyan, naprakész tudást jelentő kompetenciák birtokába kerülhetnek, mellyel a Schaeffler dinamikusan fejlődő területei adta változatos pozíciókban azonnal a legmagasabb értékteremtésre képesek” – fogalmazott Gazdag András, a Schaeffler magyarországi HR igazgatója.

Izgalmas projektfeladatok
A vállalat innovatív képzési rendszerének célja a szakirányú oktatásban a lehető legnagyobb vállalati szerepvállalás kialakítása, a TEA módszer és projektoktatás minél szélesebb körben történő alkalmazása. Továbbá továbbtanulási, szakmai fejlődési lehetőség biztosítása a tanulók számára, valamint a diákok lehető legjobb szakmai felkészítése. Már a képzési program kidolgozása során arra törekedtek, hogy a diákok olyan feladatokon keresztül tehessenek szert új készségekre, melyek érdekesek, szakmai kihívásokat támasztanak és komplex módon jellemzik a CNC programozó szakmát. Így a szükséges alapismeretek elsajátítását követően, összetett feladatokon keresztül, tanulási területeken átívelő projekteket valósítottak meg. Ezen projektek során a tanulók a gyártástervezéstől, modellezéstől kezdve, a műszaki rajzoláson és technológiai számításokon, CAD/CAM feladatokon keresztül a CNC gépeken történő beállításon és gyártáson át jutottak el egy működőképes, komplex szerkezet létrehozásáig - mindezt 100%-ban vállalati tanműhelyben megvalósítva. A diákok egyebek mellett készítettek már papírlyukasztót, kisautót, sűrített levegővel működtethető motort, prést, satut és 3D nyomtatót is építettek már.

Sikeres modell
Az első évfolyamban 9 tanuló szerzett CNC programozó végzettséget, mindenki jeles eredménnyel vizsgázott. 1 fő továbbtanult, gépészmérnök képzésen vesz részt duális hallgatóként a vállalatnál. 7 fő elhelyezkedett a cégnél a végzettségének megfelelő pozícióban. Olyan nyitott pozíciókat sikerült a végzett tanulókkal betölteni, melyek a munkaerőpiacról nehezen valósíthatók meg. A második évfolyam képzése jelenleg 6 fővel zajlik. Az eredményeket és tapasztalatokat felhasználva megkezdte a vállalat a gépész technikus oktatás területén is alkalmazni a képzési modellt. Emellett a TEA alapú projektoktatást a gépi és CNC forgácsoló szakmát tanuló diákjaiknál is felhasználják a módszert.

Nagy Miklós, a szombathelyi Schaeffler Akadémia Tanműhelyének vezetője kiemelte, „hogy az oktatás során a diákok sokkal motiváltabbak, a végrehajtott tevékenységeket érdekesnek találják. Munkájuknak kézzel fogható eredménye van, működőképes gépészeti szerkezetek formájában. Az új eszközöknek köszönhetően naprakész tudásra tehetnek szert.”

2005 óta működő Tanműhely
A szombathelyi Schaeffler Akadémia Tanműhelye 2005 óta foglalkoztat tanulókat évről évre emelkedő létszámban és egyre bővülő képzési kínálattal. Kiváló oktatók, high-tech eszközök, korszerű berendezés támogatják a fiatalokat a szakmák elsajátításában. A tanulmányaik után a vállalat munkavállalókként is számít az egykori diákokra, de elmélyíthetik tudásukat duális mérnökképzés keretében is.

Részletek: https://www.schaeffler.hu/  

[1] Forrás: DUIHK, szakkepzesidij.hu  

www.schaeffler.hu     


NEWS ; Ipari cégek ; Ipari hírek ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; Munkagép, haszongép ; Robot, automatika, automata ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; Internet, IoT, felhő ; D nyomtatás ; Fém, gépipar ; CNC-PLC ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem ; - Schaeffler

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: