Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Aki már volt otthon kisgyermekkel, bármire képes

2023.01.30

Forrás: Schneider Electric Hírek
„Mi anyukák szerintem sokan azt gondoljuk, hogy azért, mert gyerekünk van, kevesebbre vagyunk képesek, mint azok a kollégáink, akik nem hagytak ki ennyi időt a munkából” – véli Kassai Anett.


Itthon sajnos sokszor találkozik ezzel a jelenséggel, pedig a Schneider Electric beszerzőjének szent meggyőződése, hogy rengeteget ki lehet hozni egy olyan sikeres anyukából, aki visszavonult egy kis időre a szülés miatt. „Szerintem a munkáltatónak is érdemes erre felkészíteni a visszatérő szülőket, mert óriási potenciál van bennük, csak el is kell ezt hinniük” – mondta.

Visszatérés a munka világába

2011 óta dolgozom a Schneidernél beszerzőként. Éppen akkor indult egy csapat Budapesten, amikor engem felvettek. 10 évvel ezelőtt ez a munkakör sokkal dinamikusabb volt, mint manapság, amit akkoriban imádtam. Rengeteget kellett utaznom, az új gyárak és alapanyagok mellett sosem volt megállás. Mára két gyermek édesanyjaként élvezem a digitalizáció előnyeit, hogy sok belsős megbeszélés, sőt akár tárgyalás is megoldható az online térben. Ezzel rengeteg időt meg lehet takarítani, hiszen nincs átszállás, járattörlés, kocsibérlés, továbbá ezek elszámolásával sem kell bajlódni. Ma ezt az időt az alapanyag árak folytonos követésével és az ellátás biztosításával töltjük. 

Mindkét gyermekkel másfél évet voltam otthon, ennyi idő után jött el az a pont, hogy visszavágytam a munka világába. A Schneidertől semmiféle nyomás nem érkezett erre vonatkozóan, maximálisan rajtam múlt, mikor állok vissza. Az első szülés után az volt a legnagyobb kérdés, hogy tudok-e majd részmunkaidőben dolgozni, hiszen akkor nálunk erre még nem volt példa. A franciáknál, akikkel a legtöbbet dolgoztunk, szintén más a rendszer, ami a szülés utáni időszakot illeti. A visszatérés így az első körben picit több egyeztetést igényelt, de aztán leültünk az akkori főnökömmel és átbeszéltük az opciókat. Szerencsés egybeesés volt, hogy találtunk olyan feltételeket, melyek mindkettőnk számára ideálisak voltak, így hamar sikerült visszarázódni. A második szülésem után már sokkal olajozottabban ment minden, a szakmai feladataim sem változtak jelentősen. Ezt azért fontos kiemelni, mert a Schneider folyamatosan megújul, ezért még akkor is szembesül az ember változásokkal, ha nem hagy ki ennyi időt, mint én. 

Bár egy anyuka, aki egy kisgyermekkel volt otthon és visszatér, szerintem bármire képes, minden változáshoz könnyen alkalmazkodik.

Aki részmunkaidőben dolgozna, manapság nehéz dolga van

Már az első gyermekem születése után is részmunkaidőben voltam, ahogy jelenleg is, akkor viszont csak egy nap home office lehetőséggel. Ez akkor még nem volt bevett szokás. Azonban a második visszatérésemmel egyszerre ütötte fel a fejét a koronavírus, így a mindennapjaink részévé vált a hibrid munkavégzés.

Számomra ez óriási segítség, szerintem ez az egyik legfontosabb, amit egy munkáltató adhat egy friss anyukának: a rugalmasság. A Schneider és én is hiszek abban, hogy nem akkor lesz kész a munka, ha bent ülök az irodában.

Ha a családban történik egy váratlan esemény, itt megvan az a szabadságom, hogy ezt akár nap közben is el tudjam intézni. Emellett persze fontos a személyes jelenlét, és a home office mellett nekem kifejezetten szükségem is van arra, hogy pár napot az irodában töltsek, hiszen ha nem járnék emberek közé, gyakorlatilag csak az óvónénivel beszélnék. Ugyanakkor igyekszem szigorúan meghúzni a határokat a munkám és a magánéletem között, ritkán dolgozom például este. A munkavégzésem is változott anyukaként, ugyanis a fókuszált feladatmegoldás most fontosabb, mint valaha. Régen nem volt gond abból, ha tovább dolgozok valamin és túlórázok, ma azonban ezt nem tehetem meg. Ha például bölcsibe megyek a kicsikért, percre pontosan fel kell állnom a géptől. Emellett a multitasking is nagyon fontos szülőként, ebből szintén profitálok a szakmai életem során.

Szerintem, ha kisgyermek van a családban és szeretnénk megtartani az egyensúlyt a család és a karrier között, napi 6 óra munkával lehet ezt kényelmesen megtenni. Viszont aki erre vágyik, sajnos manapság nehéz dolga van. Nem sok ilyen pozíciót látok, pedig nagy szükség lenne rá. Hiszem, hogy van olyan munkakör, amit igenis el lehet látni részmunkaidőben, az enyém is ilyen például. Az utazás persze kihívás, de azt nem is szeretném elhagyni, így ehhez kell egy erős támogatás és mobilitás a családom részéről is. A férjem is utazik alkalmanként, így ezzel sokszor küszködünk, bár két gyerekkel egy vacsorát sem könnyű leszervezni, szóval már edzésben vagyunk.

A Schneider nem csak a rugalmasságával és a részmunkaidővel tud segíteni, apróságokban is megmutatkozik, mennyire támogató és segítő az itteni légkör. Óriási könnyebbség például, hogy a szabadságom alatt senki nem hív fel munkával kapcsolatos kérdésekkel. Ez sok helyen egyáltalán nem evidens, Magyarországon hajlamosak vagyunk ezt komolytalanul kezelni, de itt ez szent és sérthetetlen. Ebből a szempontból jót tett nekünk a francia mentalitás. Továbbá nagyon fontos, hogy a Schneider folyamatosan szeretné képezni munkavállalóit, rengeteg továbbképzést, fejlődési lehetőséget biztosítanak. Évente több alkalommal van lehetőség családi programokon részt venni, amikre a GYES-es anyukák is hivatalosak.

https://www.se.com/hu/hu/   


NEWS ; Ipari hírek ; - Schneider Electric

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: