Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Virtuális valóság is segíti a mérnökképzést a Bosch laboratóriumában a Debreceni Egyetemen

2021.11.04

Forrás: Bosch, Sajtóközlemény
¤ Korszerű VR-eszközökkel bővül a Robert Bosch AS Mérnöki Oktató és Fejlesztő Laboratórium a Debreceni Egyetem Műszaki Karának Gépészmérnöki Tanszékén


¤  A virtuális valóság alkalmazása segíti a mérnökképzést és kutatási célokat is szolgál

¤ „Fontos számunkra, hogy a hallgatók naprakész, a gyakorlatban is alkalmazható tudást szerezhessenek” – Michael Zink, a Robert Bosch Automotive Steering Kft. műszaki ügyvezető igazgatója

Maklár – Virtuális csoportmunka- és előadások, 3D-s vetítések, modellezés VR-eszközökkel – a jövőben ezekre is lehetősége lesz a Debreceni Egyetem Műszaki Karán tanuló mérnökhallgatóknak a maklári Bosch kihelyezett laboratóriumában. A vállalat most a mérnökoktatásban hiánypótló VR-eszközökkel szerelte fel az egyetem Gépészmérnöki Tanszékén még 2017-ben létrehozott Robert Bosch AS Mérnöki Oktató és Fejlesztő Laboratóriumot. A korszerű eszközök oktatási és kutatási célokat szolgálnak, színesítik a képzést és új projektek elindítását segítik. „A Bosch sikerének egyik záloga, hogy stratégiai partnerként tekint a magyarországi egyetemekre, és támogatjuk az utánpótlás képzését. Fontos számunkra, hogy a hallgatók naprakész, a gyakorlatban is alkalmazható tudást szerezhessenek, amelyhez leginkább az oktatás fejlesztésével járulhatunk hozzá” – mondta Michael Zink, a Robert Bosch Automotive Steering Kft. műszaki ügyvezető igazgatója. 

Oktatásfejlesztés a modern technológia használatával
A korszerű VR-berendezéseket 3D-s vetítésekre, előadásokra használjuk. A különleges hálózatnak köszönhetően az eszközök segítségével a hallgatók és az oktatók közös csoportmunkát is végezhetnek a virtuális térben” – mondta Dr. Husi Géza, a Debreceni Egyetem Műszaki Karának dékánja.
A VR-eszközökkel a hallgatók a gyakorlatban is megismerhetik a modern technológiákat, gyártóeszközöket modellezhetnek és a virtuális világ adta lehetőségként munkafolyamatokat is nyomon követhetnek. Emellett a labor fejlesztése lehetőséget nyújt a VR-eszközök mérnöki alkalmazási területeinek kutatására is” - mondta Dr. Mankovits Tamás, a Debreceni Egyetem Műszaki Kar Gépészmérnöki Tanszékének tanszékvezetője.

A laboratóriumot elsősorban a Debreceni Egyetem Műszaki Karának gépészmérnök hallgatói használják majd. Az új VR-eszközök segítenek az olyan bonyolultabb tantárgyak, mint a mechanika, a gyártástechnológia, az anyagtudomány vagy a gépelemek egyszerűbb megértésében. A hallgatók a gép-és termékfejlesztés modern módszereit is megismerhetik.

Duális képzésben is részt vesz a Bosch
A Bosch maklári telephelye évek óta támogatja a Debreceni Egyetem gépészmérnöki duális képzését, hogy a hallgatók a gyakorlatban is megismerkedhessenek egy modern nagyvállalat működésével, elvárásaival. A duális képzésben résztvevő hallgatók szabadon használhatják a laboratóriumot tervezési feladatok elkészítésére, szakdolgozat vagy diplomamunka megírására is. Az itt szerzett tudás segíti a frissen végzett mérnökök elhelyezkedését, akár a Bosch maklári telephelyén is.

A Robert Bosch Automotive Steering Kft.-ről
A Robert Bosch Automotive Steering Kft. 18 évvel ezelőtt 35 fővel kezdte meg a tevékenységét, ma 1100 munkatársat foglalkoztat. Gyors bővülésében fontos szerepet játszott a mérnökutánpótlás támogatása. A vállalat személygépjárművekbe kormányműveket, tehergépjárművek számára kormányoszlopokat, kormánytengelyeket és felújított alkatrészeket szállít a világ több mint 100 járműgyártójának. A vállalat Egerben hagyományos, hidraulikus, míg Makláron elektromos kormányműveket és tehergépjárművekbe való kormányrendszereket gyárt 2014 óta. A maklári gyárban 2015-ben kezdődött az elektromos kormányművek fő alkatrészeinek gyártása. Mostanra a két telephelyről évente több mint hárommillió kormányrendszer és azok alkatrészei kerülnek ki, többségük a legkorszerűbb, környezetbarát elektromos kormányrendszer (EPS). A jövőben tovább nő a maklári telephely jelentősége a vállalatcsoporton belül: a Bosch 2023 végéig három, összesen több mint 52 milliárd forint értékű beruházást valósít meg Makláron. A beruházásokkal tovább nő a vállalat versenyképessége, bővül a gyártási kapacitás, új technológiákat vezetnek be, valamint létrehoznak egy globális jelentőségű szolgáltatóközpontot is. Ezek a beruházások hozzájárulnak a munkahelyek megőrzéséhez és újak létesítéséhez egyaránt.

Címkék: Bosch, virtuális valóság, Debreceni Egyetem, tanuló, Maklár

Háttér információ 

A Bosch termékeivel 1898 óta van jelen Magyarországon. Az 1991-ben újjáalapított regionális kereskedelmi kft.-ből mára jelentős cégcsoport lett. Hazánkban a Bosch csoport nyolc önálló vállalat szoros stratégiai együttműködéseként Magyarország egyik legnagyobb külföldi ipari munkaadója. A 2020-as pénzügyi évben 1497 milliárd forint teljes nettó árbevételt ért el, ebből a magyar piacra való csoporton kívüli értékesítésből származó árbevétele 238 milliárd forint volt. A magyarországi Bosch csoport több mint 15.500 munkatársat foglalkoztat (2020. december 31-én). Az egyes gyártó, kereskedelmi és fejlesztési egységekhez tartozó kereskedői és szervizhálózat a teljes országot lefedi.

A Bosch csoport különböző technológiák és szolgáltatások vezető nemzetközi szállítója. Világszerte mintegy 395.000 munkatársat foglalkoztat (2020. december 31-én) és 71,5 milliárd euró árbevételt ért el 2020-ban. A cégcsoport négy üzleti területen végzi tevékenységét, ezek a mobilitási megoldások, az ipari technika, a fogyasztási cikkek, valamint az energia- és épülettechnika. Vezető IoT-vállalatként a Bosch innovatív megoldásokat kínál az intelligens otthonokhoz, az ipar 4.0-hoz és a hálózatba kapcsolt mobilitáshoz. A Bosch fenntartható, biztonságos és izgalmas mobilitási megoldásokat nyújt partnereinek. Szakértelmét a szenzortechnológia, valamint a szoftverek és szolgáltatások területén, továbbá saját IoT-felhőjében hasznosítva kínál ügyfelei számára hálózatba kapcsolt, cross-domain megoldásokat egyetlen forrásból. A Bosch csoport stratégiai célja, hogy megkönnyítse a hálózatba kapcsoltságot olyan termékekkel és megoldásokkal, amelyek mesterséges intelligenciát (MI) használnak, vagy annak segítségével fejlesztettek, gyártottak. A Bosch csoport termékei és szolgáltatásai hasznos megoldásokkal javítják az élet minőségét. Az „Életre tervezve” szlogen ezt a világszerte elérhető technológiát jelenti. A Bosch csoport magában foglalja a Robert Bosch GmbH-t, annak mintegy 60 országban működő csaknem 440 leányvállalatával és regionális vállalataival együtt. Értékesítési és szolgáltatási partnereit is beleszámítva a Bosch globális gyártási és értékesítési hálózata a világ szinte minden országát lefedi. A Bosch csoport világszerte több mint 400 telephelye 2020 első negyedéve óta karbonsemleges. A jövőbeli növekedés alapja a vállalat innovatív ereje. A Bosch világszerte 129 telephelyen 73.000 munkatársat foglalkoztat a kutatás és fejlesztés területén, többek között 34.000 szoftvermérnököt.

További információért látogasson el honlapunkra:
www.bosch.hu, iot.boschblog.hu, www.bosch.com, www.iot.bosch.com, www.bosch-press.com, http://www.twitter.com/BoschPress


NEWS ; Ipari cégek ; Ipari hírek ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; Munkagép, haszongép ; Robot, automatika, automata ; Kiterjesztett-Virtuális valóság (AR-VR), virtuális ; Fém, gépipar ; - Bosch

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: