Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Betöltés...

Audi Hungaria: okoskaptárral az élővilág sokszínűségéért

2021.05.20

Forrás: AUDI Hungaria, Hírek
Az Audi Hungaria elkötelezett egy élhetőbb, zöldebb jövőért, következetesen halad tovább a fenntarthatóság útján és stratégiai céljának tekinti az élővilág sokszínűségének megőrzését.


Győr, 2021. május 20. – Az Audi Hungaria elkötelezett egy élhetőbb, zöldebb jövőért, következetesen halad tovább a fenntarthatóság útján és stratégiai céljának tekinti az élővilág sokszínűségének megőrzését. Ennek jegyében a 2020 óta karbonsemlegesen működő vállalat csatlakozott az Audi Alapítvány a Környezetért (Audi Environmental Foundation) által támogatott „we4bee” kezdeményezéshez, amelynek keretében egy csúcstechnológiás érzékelőkkel ellátott okoskaptárral bővítette a gyárterületen működő saját méhészetét.

A méhkutató, Dr. Jürgen Tautz professzor által kezdeményezett program célja, hogy a hálózatba kapcsolt okoskaptárak adatai alapján tanulmányozhassák a mézelő méhek viselkedését és a környezet méhkolóniákra gyakorolt hatásait. A nemzetközi kutatás első fázisában 100 okoskaptárat telepítettek különféle helyszíneken: főként németországi iskolákba és oktatási intézményekbe, valamint helyi méhészetbe. A kutatást további helyszínekre is kibővítették, melynek során az Audi Hungaria is csatlakozott a kezdeményezéshez.

A méhcsaládokról méhész gondoskodik minden helyszínen, az adatokat egy alkalmazás segítségével nyerik ki, majd a Würzburgi egyetemen elemzik. Az okoskaptárak emellett, mint látványkaptárak, oktatási célokra is felhasználhatók. A csúcstechnológiás érzékelők különféle adatok begyűjtését teszik lehetővé, így például rögzíthetők a hőmérséklet, páratartalom, légnyomás, súly, hangrezgések vagy éppen a finompor-terheléssel kapcsolatos értékek is. A kutatók célja olyan jellegzetes mintázatok keresése a méhek viselkedésében, amelyek feltérképezésével rövidtávon támogathatják a méhészek munkáját, míg hosszabb távon előre jelezhetővé válnak olyan környezeti események, mint például viharok, szárazság, vagy földrengések. A „we4bee”kezdeményezés célja továbbá az is, hogy rámutasson, milyen szoros kapcsolat áll fönn az emberek, az élővilág és a környezet között.

Az Audi Hungaria 2015 óta működteti méhészetét azzal a céllal, hogy ráirányítsa a figyelmet a beporzó rovarok veszélyeztetettségére és biológiai sokféleség fenntartásában játszott szerepükre. A méztermelés mellett a méhészeti projekt biomonitoring kutatásra is lehetőséget biztosít. A hat méhcsaládból álló méhészetet egy közel 1,2 hektáros területen alakították ki, melynek növényvilágát őshonos egyedek alkotják.

www.audi.hu     


NEWS ; Ipari hírek ; Autó, jármű, közlekedés ; - Audi ; Robot, automatika ; Radar, szenzor, ultrahang, érzékelő ; IT, informatika ; Internet

Legújabb Cégfelvásárlás hírek:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 9.000 ipari hírből: