Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Betöltés...

Gépkarbantartás és műszaki oktatás céljaira tesztel kiterjesztett valóság szemüvegeket a ŠKODA AUTO

2021.05.25

Forrás: Porsche Hungaria, Skoda Sajtóközlemény
- A kiterjesztett valóság (Augmented Reality; AR) szemüveg közvetlenül a technikusok látóterébe vetíti ki a műszaki kézikönyvek és ellenőrzőlisták hologramjait


- A HoloLens szemüvegen keresztül látottak közvetlenül oszthatók meg a kollégákkal a videóhívások során és a műszaki dolgozók távképzését is lehetővé teszi
- Az AR-technológia egyszerűsíti a karbantartási folyamatokat és optimalizálja a hibaarányt

Mláda Boleslav/Budapest, 2021. május 25. – Gépek, berendezések és szerelősorok műszaki karbantartását segítő, kiterjesztett valóság (Augmented Reality; AR) alapú alkalmazást tesztel a ŠKODA AUTO. Az úgynevezett HoloLens szemüvegek holografikus képekként vetítik ki a felhasználó közvetlen látómezejébe a kézikönyveket, illetve karbantartási ellenőrzőlistákat és egyéb dokumentumokat, a videókonferenciák alkalmával pedig igény szerint megoszthatók az AR szemüvegen keresztül látottak, például oktatási felhasználásokat is lehetővé téve.

Amint Miroslav Kroupa, a ŠKODA AUTO márkamenedzsment-vezetője elmagyarázta: „Kísérleti projektünk keretében kiterjesztett valóság alapú megoldást alkalmazunk gépeink karbantartási és javítási munkálatainak optimalizálására és a hibaarány minimálisra mérséklésére. A HoloLens szemüveggel technikusaink mindenkor, minden lényeges információt közvetlen látóterükben tekinthetnek át, miközben teljes mértékben munkájukra összpontosíthatnak. Az AR-szemüvegek ily módon a munkavégzés biztonságát is növelhetik. Az eszköz bárhol és bármikor rugalmas információcserét tesz lehetővé, akár különböző termelési helyszíneken és időzónákban tartózkodó kollégák között is. Mindez jelentősen felgyorsíthatja a karbantartási folyamatokat, s épp a COVID-19 világjárvány idején óriási előnyt is jelent. Mindemellett e szemüveg bizonyos játékszerű elemekkel is bővíti a mindennapi munkát („gamification”), ezzel is műszaki pályára inspirálva a fiatalokat.”

A jelenlegi kísérleti projekt keretében a Központi Műszaki Szolgálat részlege és a ŠKODA AUTO FabLab teszteli a kiterjesztett valóság (Augmented Reality; AR) alapú technikák alkalmazását a gyártóüzemek karbantartásához. A videóhívások során a technikusok az úgynevezett HoloLens szemüveg segítségével mutathatják meg, mit látnak épp egy-egy gépen és olyan kollégákkal is konzultálhatnak, akik nem az adott helyszínen tartózkodnak. A szemüveg segítségével egyebek mellett műszaki dokumentációk, illetve további munkaanyagok is továbbíthatók a beszélgetőpartner felé.

Az AR-szemüveg továbbá kézikönyvek, ellenőrzőlisták és útmutatók hologramjainak megjelenítésére is használható a műszaki karbantartás során. Miután a munkatársak beszkennelték az adott gépen látható a QR-kódot, a vonatkozó tárolt dokumentumok – többek között fotókkal és videókkal – interaktív módon, lépésről-lépésre vezetik őket végig a karbantartási munkákon. Ily módon mindvégig szabad maradhat a technikusok mindkét keze. Egy-egy munkafázis befejeztével a technikus egyetlen kézmozdulattal egyszerűen „kipipálhatja” a hologramon a műveletet. Az AR-technológia csökkenti a hibázás valószínűségét, rugalmasabb szervizintervallumokat tesz lehetővé és felgyorsítja a karbantartást, az esetleges további szervizigényt pedig WLAN-kapcsolaton a belső rendszer felé továbbítja. A HoloLens szemüvegek a javításokat is nagyban leegyszerűsítik, a videó-útmutatóknak köszönhetően ugyanis immár nem szükséges vaskos kézikönyveket lapozgatni.

A hologramokat láthatóvá tévő szemüveg mellett a HoloLens rendszere kamera-projektor egységet is tartalmaz. A szemüveg felvételét követően virtuális megjelenítések egészítik ki a valós környezet képét. A szemüveglencsék jó perifériás látást tesznek lehetővé és munka közben bármikor felhajthatók.

A ŠKODA AUTO stratégiája alapvető elemeként szisztematikusan, termékeitől és szolgáltatásaitól egészen a gyártásig digitalizálja a vállalat folyamatait és eljárásait, így válva még rugalmasabbá és hatékonyabbá. Ennek során a cseh autógyártó – többek között a karbantartás területén – széleskörűen alkalmaz kiterjesztett valóság (AR) alapú megoldásokat is.

ŠKODA AUTO
› az egyik legnagyobb múltú autógyártó a világon. A céget 1895-ben alapították – az automobil születésének hőskorában. A vállalat főhadiszállása a mai napig Mladá Boleslav városában maradt.
› modellkínálatában jelenleg a következő típusok szerepelnek: FABIA, SCALA, OCTAVIA, KAROQ, KODIAQ és SUPERB.
› 2018-ban több mint 1,25 millió járművet szállított le vásárlóinak világszerte.
› 1991 óta a Volkswagen-csoport tagja. A Volkswagen-csoport az egyik legsikeresebb autógyártó a világon. A ŠKODA a csoport kötelékében függetlenül fejleszt és gyárt járműveket, valamint alkatrészeket, motorokat és váltókat.
› három telephelyen működik Csehországban, gyárt Kínában, Oroszországban, Szlovákiában, Algériában és Indiában főként a csoporton belüli partnerség keretében, továbbá Ukrajnában és Kazahsztánban helyi partnerekkel együttműködve.
› több, mint 30 ezer dolgozót alkalmaz világszerte, és száznál is több piacon működik aktívan.

www.skoda.hu  


NEWS ; Ipari hírek ; Business ; Autó, jármű, közlekedés ; - Škoda ; Kiterjesztett-Virtuális valóság (AR-VR)

Legújabb Cégfelvásárlás hírek:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 10.000 ipari hírből: