Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Betöltés...

Hatékony a betegellátás a chilei kórház földrengésbiztos épületében az ABB eszközeivel

2021.04.26

Forrás: ABB, Hírek
Az ABB 2020 májusában indította el „Kőbe zárt zene” (Frozen Music) című gondolatébresztő építészeti videósorozatát, mely innovatív épületeket és az azokat megálmodó építészeket mutat be a világ különböző tájairól.


A sorozat következő része a Santiago de Chile-i Hospital Clínico Félix Bulnes kórház földrengésbiztos épületébe kalauzol el.

A sorozat címe arra a gondolatra utal, melyet írók és költők, köztük Wolfgang von Goethe is népszerűsítettek, miszerint az „építészet kőbe zárt zene”. A pár perces filmalkotások áttekintik az épület tervezését az elhelyezkedés, környezeti hatás, funkció és az új technológiák alkalmazása szempontjából.

https://www.youtube.com/watch?v=SCZsPmKCZUU  
Frozen Music - ABB az építészetben: Chile; 4:14

A sorozat ezen része Santiago de Chilébe repít el bennünket, hogy felfedezzük, milyen szerepe lehet az építészetnek az egészség-megőrzésben és a biztonság megteremtésében. Az épületek tervezésével és megépítésével szemben a kórházak támasztják az egyik legösszetettebb követelményrendszert. A Hospital Clínico Félix Bulnes kórházat 2020 áprilisában adták át. A projekt megálmodója a chilei építész, Cristóbal Tirado volt. Cristóbal szenvedélye olyan típusú terek és helyek létrehozása, amelyek azelőtt nem léteztek. A kórház is e szenvedély jegyében született. Egy használaton kívüli területet úgy alakítottak ki, hogy aktív kapcsolata legyen az őt körülvevő városi terekkel. Első látásra talán fel sem tűnik, de már az épület szerkezeti kialakítása is azt sugallja: itt szívesen látnak. Bárhová tekintünk, mindenhol zöldfelületek, udvarok, faépítmények, ahol okosan hasznosítják a természetes fényt.

Az egészségügyi ellátás számtalan, a kórházra háruló feladata kapcsán elmondható, hogy a forma valóban a funkciót szolgálja. Tervében Cristóbal teljesen újragondolta a személyzet és a látogatók mozgását. Különösen nagy hatással van az ide látogatóra a három emelet belmagasságú előcsarnok, mely mindent mindennel összeköt, és ezáltal a tágasság és nyugalom érzetét kelti.

Ráadásul a kórháznak egy mindennél szigorúbb követelményt is teljesítenie kellett: földrengésbiztos épületre volt szükség. Santiago környékén gyakori jelenség a földrengés, tíz éve egy ilyen alkalommal komoly károk keletkeztek a város régi kórházának épületében. Ezért az új kórházat a szó szoros értelmében az alapoktól a tetőig földrengésbiztossá tették. A teljes épület szeizmikus izolátor egységeken nyugszik. Emellett az ABB elektromos eszközei folyamatosan ellenőriznek, vezérelnek és állandó energiaellátást biztosítanak. Az ABB már számos egészségügyi intézménnyel működött együtt, hozzájárulva azok folyamatos működéséhez, valamint a betegek és az ott dolgozók kényelméhez és biztonságához.

Épp, hogy megnyílt a kórház, működésének legelső napjától a világon végigsöprő koronavírus-járvány óriási terhet rótt az intézményre. A tervezés rugalmassága ezen a ponton mutatkozhatott meg igazán: a dolgozók a kórház működésének átszervezésével képesek voltak megötszörözni az intenzív ellátást végző egység kapacitásait. Mindez jó példa arra, milyen hatalmas erő rejlik az építészetben: össztársadalmi szinten tud előmozdítani fontos dolgokat, és akár életeket is menthet.

A „Kőbe zárt zene” sorozat további részei ezen a linken tekinthetők meg:
https://new.abb.com/buildings/frozen-music  

Az ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) egy vezető globális technológiai vállalat, amely ösztönzi a társadalom és az ipar átalakulását egy hatékonyabb és fenntarthatóbb jövő megvalósítása érdekében. Az energetikai, robotikai, automatizálási és hajtás portfólióinak különböző szoftverekkel való összekapcsolásával az ABB kitolja a technológia határait, hogy ezzel a teljesítményt új szintre emelje. A kiválóságáról több mint 130 éve jól ismert ABB sikerességét a világ több mint 100 országban foglalkoztatott 110.000 tehetséges munkatársa garantálja. www.abb.com

Magyarországi vállalata, az ABB Kft. 1991-ben alakult, és azóta az egyik vezető szállítóként van jelen a hazai közmű, valamint energetikai szektorban.

ABB weboldal: http://new.abb.com/hu  

Facebook oldal: https://www.facebook.com/ABBMagyarorszag  

Instagram: abb_magyarorszag   

YouTube: https://www.youtube.com/ABBMagyarorszag 

www.abb.hu   


NEWS ; Ipari cégek ; Ipari hírek ; Business ; Robot, automatika ; - ABB ; Radar, szenzor, ultrahang, érzékelő ; IT, informatika ; YouTube ; Ingatlan, építőipar ; Energia, közmű, akkumulátor

Legújabb Cégfelvásárlás hírek:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 9.000 ipari hírből: