Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Betöltés...

KUKA-robotok forradalmasítják a hajóépítést: a MAMBO az első 3D nyomtatott hajó

2020.12.17

Forrás: KUKA Robotics, Sajtóközlemény és pénzügyi összefoglaló
Feltűnően kék és könnyű: ezek az első, üvegszálból készült hajó, a MAMBO jellemzői, melyet teljes körűen KR QUANTEC robotok gyártanak 3D-nyomtatással.


Ezzel az olasz startup, a Moi Composites új mércét állít fel a hajóépítésben – méghozzá az egyediségét.

6,5 méter hosszú, 2,5 méter széles és 800 kg-s tömegével ráadásul könnyű is: A „Motor Additive Manufacturing Boat“ (rövidítve: MAMBO) az első 3D-nyomtatással készült hajó a világon, amely KUKA-robotok segítségével és szakértő kezek közreműködésével épült. Az ötlet gazdája az olaszországi startup, a Moi Composites, amely a projekt megvalósítása során az automatizálási iparág vezető szakértőivel, például az Autodesk UK céggel és a hajózási iparág további neves szereplőivel működött együtt.

Automatizált 3D-nyomtatás a hajóépítésben

A birminghami Autodesk egyedülálló gyártócsarnokában készült a hajó első 50 százaléka (pl. a törzs elemei), ahol szintén KUKA robotok működtek közre. Ezzel egyidejűleg pedig egy KUKA KR QUANTEC robot Milánóban nyomtatta a másik részt, ahol aztán a MAMBO összeszerelésre került. Az eljárás során a különálló alkatrészeket összeillesztik és bevonatolják, így egy „szendvicsszerkezet” jön létre a fedélzet osztása nélkül. A gyártó a különböző telephelyeken ipari robotokkal végzett 3D-nyomtatás egyik erősségét kívánja demonstrálni: a rugalmas helyszíni gyártást. Ez felhőalapon történt, így a Moi Composites csapata képes volt a folyamatot bármikor felügyelni.

Az üvegszálas hajó forradalmasítja a dizájnt a hajóépítésben

A startup a MAMBO-t 2020 október elején mutatta be a világnak a genovai „Boat Show” vásáron és a látogatókat a dizájnnal kápráztatta el: hullámokra emlékeztető oldalelemek és uszonyszerű forma, amely a far irányába csúcsosodik ki. A Moi Composites két társalapítója, Gabriele Natale és Michele Tonizzo az innovatív, ipari robotokkal végzett 3D-nyomtatással szeretnék az automatizálás előnyeinek kihasználására buzdítani a hagyományos hajóépítőket. Ezzel nem csak idő és anyag takarítható meg, hanem a dizájn eddig nem létező, új lehetőségei is – ilyen például a MAMBO üvegszálas hajó különleges kialakítású törzse. A hagyományos hajóépítés a 3D-nyomtatással szemben egyáltalán nem rugalmas: a robotok rendelkeznek azzal a szabadsággal és pontossággal, amivel olyan geometriai formák is létrehozhatók, amelyeket egyébként nem lehetne megvalósítani.

Rétegről-rétegre haladva: így készül a hajó a 3D-nyomtatóban

MAMBO I Autodesk ; 3:03 
https://www.youtube.com/watch?v=ZazAhQvuJ5o&feature=emb_logo  

Az olasz Moi Composites startup hatásosan mutatja be, hogyan működik az ipari robotokkal végzett 3D-nyomtatás.

Az üvegszálas hajó a KUKA segítségével nyeri el alakját

A MAMBO esetén minden alkatrész üvegszálból készül 3D-nyomtatással, a Moi Composites által szabadalmaztatott „Continuous Fiber Manufacturing“ (CFM) eljárás segítségével. Az újszerű 3D-nyomtatási eljárás elején egy háromdimenziós modell áll, melyet szoftverrel dolgoznak fel és a KR QUANTEC modellhez hasonló robotok valósítanak meg. Az eljárás során a KR QUANTEC hőre keményedő gyantával impregnált végtelen szálakat tud megmunkálni.

A CFM segítségével egyrészt felesleges súly takarítható meg. Másrészt olyan mag nyomtatható, amely a hajót stabilabbá teszi. És a technológia további előnyöket kínál: ilyen a valósidejű megkeményedés, amelyhez nincsen szükség bizonyos idomokra. Ez csökkenti a költségeket és növeli a vállalkozás nyereség haszonkulcsát már kisebb tételek esetén is – ezekek akár különbözőek is lehetnek.

A KUKA KR QUANTEC robotja rétegről-rétegre haladva nyomtatja a MAMBO üvegszálas hajó törzsét.

"Nyomtattunk 3D-ben egy hajót, így mindenkinek adott a lehetőség, hogy egyedi módon élje át a tengert. A Moi tágítja a dizájn lehetőségeit, hiszen egyedülálló hajó gyártható a tulajdonos igényei szerint."
- Gabriele Natale, a Moi Composites ügyvezetője és társalapítója. 

www.kuka-robotics.com        


NEWS ; Ipari cégek ; Ipari hírek ; Business ; Autó, jármű, közlekedés ; Robot, automatika, automata ; - KUKA ; D nyomtatás ; Fém, gépipar ; Műanyag, gumi, üveg, szénszál

Legújabb Cégfelvásárlás hírek:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 10.000 ipari hírből: