Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Betöltés...

2020. első negyedéves eredmények

2020.04.28

Forrás: ABB, Hírek
A koronavírus-járvány negatívan befolyásolta az eredményeket, és kihat a kilátásokra is
– A rendelésállomány 7,3 milliárd $, -4% volt, ami összehasonlító alapon +1%-os növekedésnek felelt meg


– Az árbevétel 6,2 milliárd $, -9% volt, ami összehasonlító alapon -7%1-os csökkenésnek felel meg
 
– A működési eredmény 373 millió $; marzs: 6,0%
 
– Az üzemi EBITA1 636 millió $, a marzs110,2%, alakulását az átállásból eredő költségek 30 bázisponttal befolyásolták
 
– A nettó jövedelem 376 millió $, -30%
 
– Alap EPS: 0.18$, -30%2; működési EPS1:0,30$, -2%
 
– Az üzemi tevékenységek cash-flow-ja -577 millió $
 
A koronavírus-járvány negatívan befolyásolta az első negyedév eredményeit, bár a rendelésállomány növekedése stabilan alakult, azonban a járvány miatt minden divíziónkban csökkent az árbevétel és a működési eredmény. A munkatársaink biztonságának és egészségének szem előtt tartása mellett mindent megteszünk, hogy biztosítsuk az üzletmenet folytonosságát, megfelelően kiszolgáljuk az ügyfeleinket, illetve a hosszú távú céljainknak megfelelően folytassuk befektetéseinket a K+F területén” – nyilatkozta Björn Rosengren, az ABB vezérigazgatója.
 
A második negyedévben arra számítunk, hogy a világ számos pontján bevezetett karantén és korlátozó intézkedések miatt erősen csökkenni fog a kereslet, így az üzletágainknak jelentős kihívásokkal kell majd megküzdeniük. Mindazonáltal fokozni fogjuk a költségek kezelésére és likviditásunk megőrzésére irányuló erőfeszítéseinket, folytatjuk a vállalatcsoport decentralizálását, illetve terveinknek megfelelően befejezzük az Energetikai Hálózatok üzletág eladását is.
 
MUTATÓK VÁLTOZÁS
 
2018. december 17-én az ABB bejelentette, hogy megállapodott az Energetikai Hálózatok üzletágának eladásáról. Következésképpen az Energetikai Hálózatok üzletág üzleti eredménye felhagyott tevékenységként kerül bemutatásra.
 
millió $, ha másképp nincs jelezve) ; Q1 2020 ; Q1 2019 ; US$ ; Összehasonlító alapon
 
Megrendelések: 7.346 ; 7.613 ; -4% ; +1%
 
Árbevétel: 6.216 ; 6.847 ; -9% ; -7%
 
Működési eredmény: 373 ; 590 ; -37% ;  ; 
 
Üzemi EBITA*1: 636 ; 766 ; -17% ; -16% *3
 
a működési bevételek %-ában: 10,2 ; 11,2 ; -1.0 pts ;  ; 
 
Folyamatos működésből származó jövedelem, adó nélkül: 326 ; 415 ; -21% ;  ;
 
Az ABB-nek tulajdonítható nettó jövedelem: 376 ; 535 ; -30% ;  ;
 
Alap EPS ($): 0,18 ; 0,25 ; -30% *2*3 ;  ; 
 
Működési EPS ($)*1: 0,30 ; 0,30 ; -2% *2 ; -1% *2
 
Működési tevékenységből eredő cash-flow*4: (577) ; (256) ; -125% ;  ;
 
Összegzés
 
A COVID-19 ellenére az első negyedév megrendelései továbbra is erőteljesek voltak; mind a Hajtások (Motion), mind az Ipari automatizálás üzletágak nagy volumenű megrendeléseket kaptak. Azonban a bevételek minden üzletágban csökkentek, tükrözve az árukereslet pandémia miatti visszaesését, kezdetben Kínában, majd a világ más részein, amit tovább fokoztak a mozgási korlátozások, amelyek kihatottak az üzembehelyezési és szervízszolgáltatásokra. Ezek a fejlemények az összes üzletág működési nyereségében visszatükröződnek, mutatva hogy bizonyos költségek alapvetőek az üzlet folyamatosságának szempontjából.
 
Koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedések
 
Az ABB elsősorban a munkatársai egészségének és biztonságának a megőrzésére összpontosít, és mindent megtesz az üzletmenet folyamatosságának fenntartásáért. Az ABB folyamatosan figyelemmel kíséri a járvánnyal kapcsolatos helyzet alakulását, és a helyi kormányok, valamint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) irányelveit követve megtesz minden szükséges óvintézkedést. A koronavírus-járvány ideje alatt az ügyfelekkel és a partnerekkel szorosan együttműködve az ABB arra törekszik, hogy biztosítsa az áruk és a szolgáltatások folyamatos szállítását. A járvány hatásának ellensúlyozására tett lépések részeként az ABB arra törekszik, hogy fokozza a távszolgáltatási eszközök, valamint az ABB AbilityTM digitális megoldások alkalmazását, így a díjmentes szolgáltatásokét is. Az ABB termelő üzemeinek többsége jelenleg is teljesen vagy részlegesen üzemel. A gyártó és szolgáltató telephelyek működésében csak néhány országokban tapasztalható jelentősebb fennakadás. Ahol lehetséges, a vállalat igyekszik az erőforrásait a várható csökkenő kereslethez igazítani, és mindent megtesz a nem alapvetően szükséges költségek csökkentésére.
 
A világjárvány ideje alatt, az ABB igazgatótanácsának és végrehajtó bizottságának tagjai önként vállalták, hogy 10%-kal csökkentik javadalmazásukat és fizetésüket. Ezen túlmenőn, az ABB 1 millió svájci frankkal segíti a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának koronavírus-járvány elleni tevékenységét.
 
Az ABB és munkavállalói segítik a különböző közösségeket a járvány által leginkább sújtott országokban, például Kínában és Olaszországban. Az ABB erőforrásait igénybe véve védőeszközöket szállítanak a kórházaknak és az első vonalban dolgozóknak. Ezeknek az intézményeknek berendezéseket adományoznak és pénzadományt gyűjtenek.
 
Rövid távú kilátások
 
2020-ban a globális gazdaság várhatóan visszaesik, mivel a kilátások gyorsan romlanak a COVID-19 világjárvány miatt. Annak ellenére, hogy a kormányok és a központi bankok példa nélküli ösztönzőket jelentenek be, továbbá, hogy a kínai gazdasági aktivitás fellendülésének kezdeti jelei mutatkoznak, a makrogazdasági mutatók bizonytalan időtartamú globális recessziót jeleznek, mivel sok ország, köztük az Egyesült Államok, továbbra is korlátozásokkal néz szembe, ami hosszú ideig tartó gazdasági következményeket vetít előre.
 
A COVID-19 hatása, valamint az olajárak esése jelentősen befolyásolta a rövid távú kilátásokat bizonyos célpiacokon, például az olaj és gáz szektorban, a hagyományos energiatermelésben, az autóiparban és a tengerhajózásban. Néhány célpiac, például az energia-elosztó közművek, az adatközpontok, a logisztika és a vasút, továbbra is viszonylagos ellenálló képességet mutat.
 
Az ABB jelenleg várakozással tekint a gazdaság és a saját számainak 2020.évi alakulása elé. Az ABB arra számít, hogy a jelenlegi járvány jelentősen befolyásolja majd a második negyedévi eredményeket. A megrendelések és a bevételek várhatóan minden üzletágban szignifikáns csökkenést mutatnak majd, a Robotika és Gyártásautomatizálás megrendelései és a bevételei pedig várhatóan több mint 30 százalékkal csökkennek az előző évhez képest. Miközben a vállalat haladéktalanul intézkedéseket tesz, hogy a működését és a költségeit a jövedelmezőség megőrzéséhez igazítsa, arra számít, hogy a mennyiségi veszteség várhatóan tovább csökkenti a marzsot. A rövid távú zavarok ellenére az ABB bízik ellenálló képességben, hogy fenntartsa működési modelljét és üzleti életét. A társaság erős mérleggel rendelkezik, és bízik abban, hogy az a likviditási igényeit megfelelően fedezi.
 
További információk
 
A 2019. évi első negyedéves eredményeket bemutató sajtóközlemény és a témához kapcsolódó prezentáció diái az ABB News Center www.abb.com /news oldalán, illetve a Befektetői Kapcsolatok/Investor Relations honlapján, a www.abb.com/investrorelations linken tekinthetők meg. 
 
Végjegyzetek:
 
*1  A nem GAAP szerinti számokért lásd a 'kiegészítő egyeztetések és meghatározások' részt a mellékelt
*2  Az EPS-növekedés számítása nem kerekített összegekkel történt. Az egy részvényre jutó operatív eredmény konstans devizában van számítva (a 2019-es árfolyamok nem kerültek kiigazításra az üzleti portfólió változásainak megfelelően).
*3  Állandó árfolyam (nincs kiigazítva a portfolió változásainak megfelelően).
*4  Az összeg a folyamatos és a felhagyott tevékenységek összességét jelenti.
 
www.abb.hu     

Cégfelvásárlás ; NEWS ; Ipari cégek ; Ipari hírek ; Business ; Robot, automatika ; - ABB ; Fém, gépipar ; Energia, közmű, akkumulátor

Legújabb Cégfelvásárlás hírek:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 9.000 ipari hírből: