Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Új koraszakot nyithat az AI az ingatlanüzemeltetésben

2024.06.28

Forrás: FleishmanHillard Café Kft., AmCham Hungary és ICON Real Estate Management Sajtóközlemény
A mesterséges intelligencia térhódításával egyre több iparág ismeri fel és használja ki a technológiában rejlő lehetőségeket, legyen szó stratégiai tervezésről vagy a mindennapi operatív feladatok kezeléséről.


A mesterséges intelligencia alkalmazásának számtalan módja lehet a facility management területén is, azonban nem lehet figyelmen kívül hagyni ma még a technológia jelentette kockázatokat.

2024. június 28. – Andrew Knight az RICS vezető elemzője adott elő Londonból az AmCham Workspace & Facility Management bizottságának tavaszi évadzáró ülésén. A szakértő hangsúlyozta, hogy a mesterséges intelligencia használata során ma még megkerülhetetlen az előzetes tervezés a technológia kockázatai miatt annak érdekében, hogy az AI a leghatékonyabban támogathassa a döntéselőkészítést. A szakmai beszélgetést Kákosy Zsolt MBA MRICS, az ICON Property Management igazgatója nyitotta meg, amely során visszatekintett az eddigi eseményekre és pár bevezető gondolatot osztott meg a témával kapcsolatban.

Kuczogi László, a K-ép Stúdió ügyvezető igazgatója előadásában részletesen fejtette ki, hogy az adatvezérelt megoldásoknak köszönhetően a mesterséges intelligencia nagy segítséget nyújthat az automatizálásban, energiafelhasználás optimalizálásában, valamint a kockázatok és beruházások értékelésében, legyen szó a világításról, hőmérsékletkezelésről vagy a prediktív karbantartásról. A technológia újszerűsége miatt elengedhetetlen az előzetes tervezés és a potenciális kockázatok figyelembevétele. Habár ezek a rizikófaktorok ma még megalapozottak, nem érdemes a mesterséges intelligencia alkalmazásának lehetőségét elvetni, mivel az AI használatával jelentős versenyelőnyre tehetünk szert.

Kuczogi László kiemelte, hogy a mesterséges intelligencia a facility management évtizedes reaktív modelljét a proaktivitás irányába mozdíthatja el. Ez új, eddig nem ismert kompetenciákat kíván meg a létesítményüzemeltetőktől. Felvázolt egy lehetséges, új adatvezérelt, előremutató működési modellt az FM területen, amely az AI támogatásával átalakíthatja a ma sok helyen jellemző metódust, amikor az üzemeltető a felmerülő problémák észlelését követően, azokra reagálva keres megoldást. A szakértő szerint a mesterséges intelligencia a tervezésben és a kockázatelemzésben támogathatja elsősorban a facility managerek munkáját.

Magyarországon a jelenleg rendelkezésre álló iparági adatok szűkössége, valamint a lassabb léptékű digitalizáció és a fővároscentrikus piac versenyhátrányt jelenthet a mesterséges intelligencia hatékony alkalmazásában. Kuczogi László ugyanakkor bizakodó, hogy az ESG jelentéstételi kötelezettség és az éves riportok összeállításához szükséges elkerülhetetlen fejlesztések hozzájárulhatnak a digitalizációs folyamatok felgyorsításához.

A Workspace and Facilities Management Bizottság munkájában Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham Hungary) tagvállalatai vehetnek részt.

További információk: 
www.amcham.hu    


NEWS ; Ipari cégek ; Ipari hírek ; Robot, automatika, automata ; AI, MI, Mesterséges intelligencia ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; Internet, IoT, felhő ; Fém, gépipar ; Logisztika, szállítmányozás, beszállítás ; Ingatlan, építőipar ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: