Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

A műanyaghulladékot a felére csökkentették az ABB finnországi, porvoói gyárában

2024.05.21

Forrás: ABB, Hírek
• Az elektromos installációs termékeket gyártó üzem újrahasznosítja a gyártási melléktermékekből származó műanyagot.


• Az új technológiák és a kapcsolódó gyártási folyamatok tavaly 50 százalékkal csökkentették a műanyaghulladék mennyiségét, és közel 20 százalékkal javították az újrahasznosítási arányt.

• A munkavállalók képzése és a partneri együttműködés előmozdítja a létesítmény körforgásos szemléletű működését.

A hulladékok újrahasznosítására irányuló innovatív eljárások bevezetésével az ABB finnországi Porvoóban található gyártóüzeme 50 százalékkal csökkentette a vegyes műanyaghulladék mennyiségét, és 2023-ban közel 20 százalékkal javította az újrahasznosítás arányát. Az újrahasznosítási erőfeszítések fontos lépést jelentenek a Föld erőforrásainak megőrzése és az ügyfelek fenntarthatósági kötelezettségvállalásainak támogatása felé; ezen erőfeszítések 2024-ben 16 égerfa átlagos súlyának megfelelő mennyiségű polipropilént takarítanak meg.

Az ABB Energetika üzletág Smart Buildings divíziójához tartozó, elektromos installációs termékeket és tartozékokat gyártó üzem kialakította azt a módszert, amellyel a fröccsöntési eljárások során keletkező műanyaghulladékokat újra felhasználhatja. Az új technológiák és eljárások bevezetésével a 6600 négyzetméteres üzem közelebb került a nyersanyagok újrahasznosítását célzó körforgásos gazdálkodás kialakításához.

Az OECD műanyagról szóló jelentése*1 szerint a világ éves műanyaggyártásának mindössze hat százaléka készül újrahasznosított anyagokból. A műanyaggyártás fő nyersanyaga még mindig a fosszilis energiahordozók feldolgozásának mellékterméke, a nafta. A dolgozók és az ipari partnerek elkötelezettségének köszönhetően a Porvoóban keletkező oldaláramú műanyaghulladék ma már olajtermék formájában kerül vissza a műanyagipari üzemekbe, ahol az ismét felhasználásra kerül. Erről a telephely partnere, a WasteWise Group gondoskodik, amely az olajterméket pirolízist alkalmazó, vegyi újrahasznosítási folyamat végén visszaadja az iparnak további felhasználásra. Az ABB helyi szinten a Verdis hulladékgazdálkodási vállalattal is együttműködik a hulladék elszállításában, kezelésében, lejelentésében és nyilvántartásában.

„A fosszilis energiahordozókról való leválással párhuzamosan a műanyagiparnak jelentős zöld átállásra van szüksége, ami csak akkor lehetséges, ha a műanyaghulladék szelektív gyűjtése hatékonyabbá válik, és a mechanikai újrahasznosítás mellett új technológiák, például a vegyi újrahasznosítási megoldások is teret nyernek a műanyaghulladék újrahasznosítás területén” – mondta Kaisa Suvilampi, a WasteWise Group Oy vezérigazgatója.

„Porvoói üzemünk a beruházásaival azt a célját kívánja elérni, hogy nettó zéró kibocsátású gyárként tudjon működni, elsősorban geotermikus és hővisszanyerő megoldások alkalmazásával. A teljes életciklust vesszük figyelembe az erőforrások felhasználásakor – ez vonatkozik a keletkező hulladékok kezelésére is a teljes értékláncban. Ez magában foglalja a tervezést, a beszerzést, a gyártást és a felhasználást, és kicsúcsosodik az életciklus végi szolgáltatásokban. Célunk, hogy 2030-ra az ABB termékeinek és rendszereinek legalább 80 százalékát lefedje a körforgásos megközelítésünk" – mondta Lucy Han, az ABB Energetika üzletág Smart Buildings divíziójához tartozó épület- és lakásautomatizálási megoldások részlegének vezetője. 

A Wastewise Group Oy egy körforgásos gazdaságot fejlesztő magánvállalkozás, amely új, fenntartható vegyi újrahasznosítási megoldást kínál a mechanikai úton nem hasznosítható műanyaghulladékokhoz. Innovatív, új pirolízis technológiánkkal segítjük a műanyagipart a fosszilis gazdaságról a körforgásos gazdaságra való átállásban. Pirolízis technológiánkkal kiváltjuk a műanyaghulladék elégetését és lerakását, és a műanyag molekulákat visszavezetjük a műanyaggyártás értékláncába, valamint segítünk ügyfeleinknek csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását. Gyártóüzemünk a finnországi Nokiában található. 
www.wastewise.fi   

Az ABB Energetika üzletága globális technológiai vezető szerepet játszik, termékei és megoldásai a villamos energia hatékony és megbízható felhasználását teszik lehetővé az energiaforrástól a fogyasztói felhasználás helyéig. A 100 országban több mint 50.000 munkatárssal rendelkező üzletág az ügyfeleinkkel és partnereinkkel együttműködve a világ legnagyobb kihívásainak megoldásán dolgozik az villamosenergia-elosztás és gazdálkodás területén. Segítünk a vállalkozásoknak, az iparnak és a fogyasztóknak, hogy hatékonyan és megbízhatóan működtessék létesítményeiket és otthonaikat. Az energetikai átállás felgyorsulásával biztonságos, intelligens és fenntartható módon villamosítjuk a világot. 
go.abb/electrification   

Az ABB technológiai vezető szerepet tölt be az energetika és az automatizálás területén, egy fenntarthatóbb és erőforrás-hatékonyabb jövő kialakítását segíti elő. A vállalat megoldásai a mérnöki szaktudás és a szoftverek összekapcsolásával optimalizálják a berendezések gyártását, mozgatását, energiaellátását és működtetését. A kiválóságáról több mint 140 éve jól ismert ABB közel 105.000 munkatársa elkötelezett az ipari átalakulást felgyorsító innovációk előmozdítása mellett. www.abb.com

Magyarországi vállalata, az ABB Kft. 1991-ben alakult és azóta az egyik vezető szállítóként van jelen a hazai közmű-, valamint energetikai szektorban.

ABB weboldal: http://new.abb.com/hu  
Facebook oldal: https://www.facebook.com/ABBMagyarorszag  
Instagram: abb_magyarorszag  
YouTube: https://www.youtube.com/ABBMagyarorszag  

*1  https://www.oecd-ilibrary.org/environment/global-plastics-outlook_de747aef-en  

www.abb.hu    


NEWS ; Ipari cégek ; Ipari hírek ; Business ; Robot, automatika, automata ; - ABB ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; Internet, IoT, felhő ; YouTube ; Fém, gépipar ; Műanyag, gumi, üveg, szénszál ; Logisztika, szállítmányozás, beszállítás ; Ingatlan, építőipar ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: