Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Betöltés...

Az Allianz Csoport 3,2 milliárd euró működési eredményt ért el

2022.05.26

Forrás: MorphoCom - Allianz Sajtóközlemény
Az Allianz Csoport bejelentette a 2022. első negyedévére vonatkozó pénzügyi eredményeit. A vállalatcsoport 3,2 milliárd euró működési eredményt ért el, és jó úton halad az év egészére vonatkozó céljai teljesítése felé.


2022. I. né.
¤  A teljes díjbevétel 6,2 százalékkal, 44,0 milliárd euróra nőtt.
¤  A működési eredmény továbbra is jelentős, 3,2 milliárd euró. A kismértékű, 2,9 százalékos csökkenés a kárigények természeti katasztrófákból eredő növekedésének következménye.
¤  Az AllianzGI U.S. Structured Alpha alapokkal kapcsolatos eljáráshoz kötődő, 1,6 milliárd euró összegű adózás utáni többlet céltartalék miatt a részvényesek számára megtermelt adózott eredmény 78,1 százalékkal, 0,6 milliárd euróra csökkent. A céltartalékkal nem számolva az adózott eredmény 2,2 milliárd euró, ami 16,0 százalékos csökkenést jelent, elsősorban az alacsonyabb nem-működési eredmény miatt.
¤  A Szolvencia II. irányelv szerinti tőkemegfelelési mutató erős, 199 százalékos1 értéket mutat.
 
Kilátások:
¤  A 2022. évre célként meghatározott működési eredmény a megerősített adatok alapján 13,4 milliárd euró (plusz/mínusz 1 milliárd euró).2
 
Egyéb információk:
¤  Az 1 milliárd euró összeghatárú részvény-visszavásárlási program folyamatban: 2022. április végéig 2,4 millió darab részvény visszavásárlására került sor 500 millió euró értékben.

A negyedév eredménye azt mutatja, hogy vállalatunk képes ellenállni a jelentős geopolitikai és gazdasági nyomásnak. Ehhez társul munkatársaink ereje. Az Allianz egyértelmű gazdasági döntéseket hozott Oroszország ukrajnai invázióját követően. Ezenkívül keményen dolgoztunk, hogy tisztességes módon számolhassunk el a Structured Alpha alapok befektetőivel az Egyesült Államokban, és tovább léphessünk a végső megoldás felé.” 
- Oliver Bäte, az Allianz SE vezérigazgatója 
 
*1 A biztosítástechnikai tartalékokkal kapcsolatos átmeneti intézkedések nélkül.

*2 Mint mindig, a természeti katasztrófák és a tőkepiacok kedvezőtlen alakulása, valamint a jövőre vonatkozó állításokkal kapcsolatos figyelmeztetésünkben említett tényezők jelentős mértékben befolyásolhatják a működési és/vagy adózott eredményünket, valamint a Csoport eredményeit.

FŐBB PÉNZÜGYI MUTATÓK

Bevétel
 
2022. I. né.: A teljes díjbevétel 6,2 százalékkal emelkedve 44,0 milliárd eurón zárt. A vagyon- és felelősségbiztosítási üzletágat az ár és a mennyiség növekedése segítette, míg a vagyonkezelési üzletágban a magasabb bevételt a teljes kezelt vagyon növekedése okozta. Az Egyesült Államokban és Németországban tapasztalt növekvő értékesítés hozzájárult az élet- és egészségbiztosítási üzletág bevételének növekedéséhez.
 
A devizaárfolyam- és konszolidációs hatásoktól megtisztított bevétel, azaz a belső bevétel növekedésének mértéke jelentős, 3,8 százalékos volt; ehhez az eredményhez minden üzletág teljesítménye hozzájárult. 
 
Nyereség
 
2022. I. né.: A működési eredmény 2,9 százalékkal, 3,2 (2021. I. né.: 3,3) milliárd euróra csökkent, mivel a természeti katasztrófákból eredő kárigények csaknem megnégyszereződtek, ami a vagyon- és felelősségbiztosítási üzletág biztosítástechnikai eredményének csökkenéséhez vezetett. Ezt részben ellentételezte a vagyonkezelési üzletág erős, a harmadik felektől származó teljes kezelt vagyon (AuM) magasabb átlagos értékének köszönhető működési eredménye. Az élet-/egészségbiztosítási üzletágban a működési eredmény stabil maradt.
 
A részvényesek számára megtermelt adózott eredmény 78,1 százalékkal, 0,6 milliárd euróra csökkent. A csökkenés az AllianzGI U.S. Structured Alpha alapokkal kapcsolatos eljáráshoz kötődő 1,9 milliárd euró adózás utáni többlet céltartalék hatását tükrözi, ami 1,6 milliárd euróval csökkentette a csoport első negyedéves nettó jövedelmét.
 
A sajáttőke-arányos megtérülés (RoE) éves szintre kivetített értéke 3,5 százalék volt (2021-ben 10,6 százalék).
 
Az egy részvényre jutó nyereség alapértéke (EPS) 1,38 (6,23) euró volt, ami 77,9 százalékos csökkenésnek felel meg.
 
Szolvencia II. irányelv szerinti tőkemegfelelési mutató
 
A Szolvencia II. irányelv szerinti tőkemegfelelési mutató 2022 első negyedévének végén 199 százalék volt; 2021 negyedik negyedévének végén ugyanez a mutató 209 százalékon állt. A biztosítástechnikai tartalékokra vonatkozó átmeneti intézkedések alkalmazásával együtt a Szolvencia II. irányelv szerinti tőkemegfelelési mutató 2022 első negyedévének végén 226 százalék volt, míg 2021 végén 239 százalékot ért el.
 
SZEGMENSSZINTŰ EREDMÉNYEK
 
„Még ebben a súlyos gazdasági és geopolitikai kihívásokkal jellemezhető negyedévben is sikerült az első negyedéves működési eredményünket az előző év erős szintjének közelében tartani. A teljes éves célkitűzésünknek csaknem az egynegyedét teljesítettük, ami azt jelzi, hogy működési teljesítményünk megfelelő.
•  Vagyon- és felelősségbiztosítási üzletágunk jelentős belső növekedési rátája annak köszönhető, hogy a megfelelő árazás és az erőteljes volumennövekedés eredményeként vállalatunk szilárd pozícióból várja a gazdaság teljes helyreállását. Működési eredményünket az elmúlt évtized legmagasabb szintű első negyedéves, természeti katasztrófákkal kapcsolatos kárigénye befolyásolta.
•  Ami az élet- és egészségbiztosítási üzletágat illeti, az új értékesítés eredményhányadának és értékének erőteljes javulása a legtöbb egységnél a jobb portfólió-összetételt és a megnövekedett mennyiségeket tükrözi. Ez jó előjel a jövőbeli nyereségességünket illetően.
•  Vagyonkezelési üzletágunk első negyedéves működési eredménye igen erőteljes volt. A szegmens nettó jövedelmére hatással volt egy, a Structured Alpha ügyhöz kapcsolódó céltartalék, amelynek célja a befektetőknek fizetett kártérítéssel és a kormányzati eljárás megoldásával kapcsolatos, fennmaradó pénzügyi kitettség kezelése. A céltartalék nem befolyásolja az osztalékpolitikát és -fizetést.
Megerősítjük a teljes évre előre jelzett 13,4 milliárd euró (plusz/mínusz 1 milliárd euró) működési eredményt.”
Giulio Terzariol, az Allianz SE pénzügyi vezetője (CFO)
 
Vagyon- és felelősségbiztosítás: Jó mögöttes eredmény
 
2022. I. né.: A teljes díjbevétel 9,1 százalékkal emelkedve 21,5 (19,7) milliárd eurón zárt. Az árfolyam- és konszolidációs hatásoktól megtisztított belső növekedési ráta erőteljes, 6,6 százalék volt, ami a 4,1 százalékos árhatásnak, 2,0 százalékos mennyiségi hatásnak és 0,4 százalékos szolgáltatási hatásnak köszönhető. A javulás a különböző egységek és földrajzi területek egészséges növekedését tükrözi.
 
A működési eredmény az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest 9,0 százalékkal, 1,4 (1,5) milliárd euróra csökkent a természeti katasztrófákból eredő, jelentősen magasabb kárigényeknek és kisebb mértékben az átlagos károknak köszönhetően alacsonyabb biztosítástechnikai eredmény miatt. Ezt részben ellensúlyozta a lebonyolítási eredmény kedvező alakulása. A költséghányad enyhén, 27,1 százalékra (27,0 százalék) nőtt a főként az Allianz Partners portfólió-összetételében bekövetkező változás által okozott magasabb szerzési költségek miatt.
 
A kombinált hányad (költségek és kárráfordítások díjbevételhez viszonyított aránya) 1,7 százalékponttal 94,7 százalékra (93,0 százalék) nőtt. Míg a kombinált hányad a lakossági üzletágban3 növekedett, elsősorban a több természeti katasztrófa hatása és a gépjárműkárigények gyakoriságának normalizálódása miatt, a vállalati üzletágban3 jelentős mértékben javult.
 
3  Lakossági üzletágunk a lakossági ügyfeleket, valamint a kis- és középvállalkozásokat (kkv), míg vállalati üzletágunk a közepes és nagyvállalatokat foglalja magában.
 
Élet- és egészségbiztosítás: Kiváló az új értékesítés eredményhányada
 
2022. I. né.: Az új értékesítésből származó díjbevétel nettó jelenértéke (PVNBP)4 nem változott jelentősen, értéke 19,4 (19,5) milliárd euró volt. Németországban a tőkehatékony termékek, Olaszországban a befektetési egységhez kötött termékek értékesítési volumene csökkent. Ezt többnyire ellensúlyozta, hogy az Egyesült Államokban nőtt a fix összegű életjáradékok eladása, míg Franciaországban a hibrid termékek eladása.
 
A működési eredmény változatlanul 1,2 (1,2) milliárd euró. A Lengyelországban felvásárolt Aviva biztosító konszolidációja pozitívan befolyásolta az eredményt, csakúgy, mint a tajvani, spanyolországi és németországi életbiztosítási üzletág. Ezt ellensúlyozta az egyesült államokbeli alacsonyabb eredmény.
 
Az új értékesítés eredményhányada (NBM) 3,5 százalékra (2,9 százalék) nőtt a portfólió-összetétel javulásának köszönhetően. Az eredményhányad javulását a kedvező piaci fejlemények is támogatták. Az új értékesítés értéke (VNB) jelentősen, 20 százalékkal, 671 (558) millió euróra nőtt, amit a legtöbb működési egységben tapasztalható volumennövekedés is segített.
 
4  Eltérő jelzés hiányában a közleményben az új értékesítésből származó díjbevétel nettó jelenértéke (PVNBP) a nem ellenőrző részesedések levonása utáni értéken szerepel.
 
Vagyonkezelés: Erős működési eredmény
 
2022. I. né.: A működési bevétel 12,5 százalékkal, 2,1 milliárd euróra nőtt a kezelt vagyon volumenétől függő bevételek emelkedésének köszönhetően. A működési eredmény 11,2 százalékkal emelkedett az előző év hasonló időszakához képest, 831 (747) millió euróra. Az árfolyamhatásoktól megtisztított működési eredmény 5,5 százalékkal nőtt. A költség-bevétel arány (CIR) 59,8 százalékra (59,3 százalék) emelkedett.
 
A harmadik felektől származó teljes kezelt vagyon 2022. március 31-én 1,878 billió eurót tett ki, ami 89 milliárd eurós csökkenés 2021 negyedik negyedévének végéhez képest. Ez a 110,0 milliárd eurós kedvezőtlen piaci hatásnak, valamint a 9,0 milliárd euró nettó tőkekiáramlásnak volt köszönhető, amit részben ellensúlyozott a kedvező, plusz 30,1 milliárd eurós devizaárfolyam-változás pozitív hatása.
 
A teljes kezelt vagyon 2,478 billió eurót tett ki 2022 első negyedévének végén, ami a harmadik felektől származó teljes kezelt vagyon trendjét tükrözi.
 
I. NEGYEDÉVES EREDMÉNYTÁBLÁZAT
...
 
Megjegyzés: Ellenkező értelmű tájékoztatás hiányában az adatokat millió euróban tüntettük fel. A kerekítések miatt az itt szereplő számok, illetve a százalékos értékek összege nem feltétlenül egyezik meg az összesítésnél szereplő abszolút számadatokkal.
 
1_ A teljes díjbevétel tartalmazza a bruttó biztosítási díjbevételt és a díj- és jutalékbevételeket.
2_ Az adott időszakban a saját tőkeként besorolt, nem dátumozott alárendelt kötvényekkel kapcsolatos nettó pénzügyi terhekkel kiigazított, részvényesek számára megtermelt adózott eredmény és a forgalomban lévő részvények súlyozott átlagos számának (egy részvényre jutó eredmény alapértéke) hányadosaként kerül meghatározásra.
3_ A részvényesek számára megtermelt adózott eredmény és az átlag saját tőke évesített arányát mutatja az időszak elején és végén. A részvényesek számára megtermelt adózott eredmény részvényesi saját tőkeként besorolva, a nem dátumozott alárendelt kötvényekkel kapcsolatos nettó pénzügyi terhekkel kerül kiigazításra. Az átlagos saját tőke nem tartalmazza a saját tőkének minősített, lejárat nélküli, alárendelt kötvényeket és a kötvényeken nem realizált árfolyamkülönbözet árnyékelszámolás nélküli eredményét. Az évesített adatok nem tekintendők a teljes évi számokra vonatkozó előrejelzésnek. 2021 I. negyedévére vonatkozóan a teljes 2021-es évre vetített tőkemegtérülést tüntettük fel.
4_ Nem ellenőrző részesedések nélkül.
5_ A kockázatitőke-értékeket 99,5 százalékos konfidenciaszinten diverzifikáltuk csoportszinten. A biztosítástechnikai tartalékokkal kapcsolatos átmeneti intézkedéseket is figyelembe véve a Szolvencia II. irányelv szerinti tőkemegfelelési mutató 2022. március 31-én 226 százalék volt.
 
KAPCSOLÓDÓ HIVATKOZÁSOK
 
Eredmények
Az eredmények és a kapcsolódó dokumentumok a letöltések alatt találhatók:
https://www.allianz.com/en/investor_relations/results-reports/results.html  
 
KÖZELGŐ ESEMÉNYEK
 
2022. II. negyedéves pénzügyi eredmények
2022. augusztus 5.
 
További információ a pénzügyi naptárban található: 
https://www.allianz.com/en/investor_relations/conferences-presentations/financial-calendar.html  
 
Az Allianzról
 
Az Allianz Csoport a világ egyik vezető biztosítója és vagyonkezelője, a világ több mint 70 országában több mint 126 millió* magán- és vállalati ügyféllel. Az Allianz a vagyon-, élet- és egészségbiztosítástól az assistance szolgáltatásokig és a hitelbiztosításig, valamint a globális üzleti biztosításig széles körű személyi és vállalati biztosítási szolgáltatásokat nyújt ügyfeleinek. Az Allianz a világ egyik legnagyobb befektetője, biztosítási ügyfelei megbízásából mintegy 767 milliárd eurót kezel. Emellett vagyonkezelői, a PIMCO és az Allianz Global Investors csaknem 1,9 billió euró értékű, harmadik felektől származó vagyont kezelnek. Az ökológiai és társadalmi szempontok üzleti gyakorlatba és befektetési döntésekbe való szisztematikus beépítésének köszönhetően az Allianz a biztosítási ágazat vezetői között szerepel a Dow Jones Fenntarthatósági Indexben. 2021-ben az Allianz több mint 155 ezer munkavállalóval 148,5 milliárd euró teljes díjbevételt és 13,4 milliárd euró működési eredményt ért el.
 
A közlemények mindenkor az alábbiak figyelembevételével értelmezendők.
* Beleértve az Allianz-ügyfelekkel rendelkező nem konszolidált szervezeteket.
 
Figyelmeztetés a jövőre vonatkozó állításokkal kapcsolatban
Ez a dokumentum a jövőre vonatkozó állításokat, köztük a vezetés aktuális véleményét és feltételezéseit tükröző, ugyanakkor ismert és ismeretlen kockázatok és bizonytalanságok által érintett várakozásokat és előrejelzéseket tartalmaz. A tényleges eredmények, teljesítményadatok vagy események jelentősen eltérhetnek a jövőre vonatkozó állításokban kifejezetten vagy hallgatólagosan jelzettektől.
 
Eltérések merülhetnek fel egyebek között, de nem kizárólagosan az alábbi tényezők változása miatt: i. az általános gazdasági feltételek és versenyhelyzet az Allianz Csoport fő üzleti tevékenységei és fő piacai terén, ii. a pénzügyi piacok teljesítménye, különös tekintettel a piac ingadozására, a likviditásra és a hitelezési eseményekre, iii. az Allianz Csoportot, más ismert vállalatokat és általában a pénzügyi szolgáltatási ágazatot érintő kedvezőtlen nyilvánosság, szabályozási intézkedések vagy peres eljárások, iv. a biztosított káresemények (különösen a természeti katasztrófák) gyakorisága és súlyossága, valamint a károkkal kapcsolatos kiadások alakulása, v. a halálozási és megbetegedési arányok és tendenciák, vi. a megújítási arányok, vii. a hitel-nemteljesítések mértéke, viii. kamatszintek, ix. devizaárfolyamok, ideértve elsősorban az EUR/USD árfolyamot, x. a jogszabályok, többek között az adóügyi szabályok változásai, xi. az akvizíciók hatása, ideértve a kapcsolódó integrációs és átszervezési intézkedéseket, és xii. az általános versenyfeltételek, minden esetben helyi, regionális, nemzeti és/vagy globális szinten. Az említett változások jelentős részét terrorcselekmények is súlyosbíthatják.
 
Nincs frissítési kötelezettség
A jogszabályban előírt tájékoztatási kötelezettségünk eseteit kivéve az Allianz nem vállal frissítési kötelezettséget egyetlen jövőre vonatkozó kijelentéssel kapcsolatban sem.
 
Egyéb információk
A nettó eszközállományra, a pénzügyi helyzetre és a működési eredményre vonatkozó adatok számítása a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardoknak megfelelően történt. Ez a negyedéves eredményekről szóló közlemény nem minősül a 34. nemzetközi számviteli standard (IAS 34) szerinti közbenső pénzügyi beszámolónak.
 
Ez a közlemény az Allianz Csoport negyedéves eredményeiről szóló német nyelvű közlemény fordítása. A két szöveg közötti bármely eltérés esetén a német nyelvű eredeti az irányadó.
 
Adatvédelmi tájékoztatás
Az Allianz SE elkötelezett az Ön személyes adatainak védelme iránt. Bővebb tájékoztatás a vállalat Adatvédelmi nyilatkozatában található.

www.allianz.hu    


NEWS ; Ipari cégek ; Ipari hírek ; Business ; Autó, jármű, közlekedés ; Ingatlan, építőipar

Legújabb Cégfelvásárlás hírek:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 10.000 ipari hírből: