Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Betöltés...

Bővülő kapacitás, tovább javuló ellátásbiztonság

2022.06.07

Forrás: Avantgarde Group, E.ON Sajtóközlemény
Zöldmezős beruházásban épít új alállomást az E.ON Kisbéren


•  Az E.ON Hungária Csoport a Danube InGrid áramhálózat-fejlesztési projekt részeként egy teljesen automatizált, távolról irányítható új alállomást létesít Kisbéren 
•  A zöldmezős fejlesztésben épülő állomás révén javul a térség energiaellátásának biztonsága, a környező települések lakói és vállalkozásai számottevően kevesebb feszültségingadozást érzékelnek majd
•  A fejlesztés jelentős kapacitásbővüléssel jár, lehetővé téve, hogy új fogyasztók csatlakozzanak a hálózathoz és kiszolgálják a növekvő energiaigényeket, ezzel újabb fejlesztések alapját teremtve meg
•  A beruházás idén májusban indult, befejezése 2023 nyarára várható

  
Az E.ON Hungária Csoport az Európai Unió által támogatott, határon átnyúló együttműködésben megvalósuló Danube InGrid projekt keretében 2025-ig megerősíti és bővíti az Észak-Dunántúl villamos hálózati infrastruktúráját. A cél, hogy intelligens technológiák segítségével integrálják a hálózatba a dinamikusan növekvő, megújuló alapú lakossági villamosenergia-termelést, bővítsék a kapacitást és növeljék az ellátásbiztonságot.  

Ezen fejlesztéssorozat keretében kerül sor Kisbéren egy transzformátor-állomás létesítésére, ahol a növekvő energiaigények és a területen a közeljövőben várható fejlesztések szükségessé tették a beruházást. Ennek keretében néhány hete megindult a munka és 2023-ban készül el az új mikroállomás. A fejlesztés összköltsége meghaladja a 1,4 milliárd forintot. 
 
A Kisbéren épülő állomás teljesen automatizált, minden berendezése távolról elérhető, kapcsolható lesz. A beruházás három érzékelhető változást jelent majd a fogyasztók számára. Elsőként azt, hogy a hálózat szabad kapacitásának növekedésével új fogyasztókat és termelőket lehet a hálózatra csatlakoztatni. Másodsorban azt, hogy a fejlesztést követően javul a hálózat feszültségtartása, ezzel jelentősen csökken az ügyfeleknél érzékelhető feszültségingadozás. A modern technológiának köszönhetően lerövidülnek a beavatkozási idők, amelyek az esetleges üzemzavarok hosszát jelentősen csökkentik. Harmadrészt, nemcsak Kisbéren, hanem a környező térségben - többek között Tárkány, Császár, Bakonyszombathely teljes területén - is javul az energiaellátás minősége, tovább mérséklődik az esetleges hálózati feszültségcsökkenések száma, a térségben a nagyobb ipari létesítmények, valamint a kisbéri ipari park üzembiztos ellátása is növekszik. 

„A Danube InGrid áramhálózati fejlesztési program keretében 2021-ben Öttevényben és Gyermelyen létesítettünk új transzformátorállomásokat, idén februárban pedig Székesfehérváron bővítettük a meglévő alállomásunkat. A projekt újabb mérföldköve a most induló kisbéri beruházás, amellyel lehetővé válik új fogyasztók csatlakoztatása a helyi hálózathoz és a növekvő energiaigények biztosítása” – mondta Haraszti Judit, az E.ON Észak-Dunántúli Áramhálózati Zrt. vezérigazgatója. „Fejlesztéseink a mostani beruházást követően is folytatódnak, az állomásépítések mellett a 2025-ig terjedő időszakban további okos eszközöket építünk be a középfeszültségű hálózatba, melyek segítségével szakembereink értékes információt kapnak a hálózat állapotáról, a távkapcsolási lehetőségek bővülésével pedig jelentősen gyorsul egy esetleges üzemzavar esetén az érintett ügyfelek újbóli energiaellátása.”  

Az észak-dunántúli áramhálózati fejlesztési program folytatódik: év végén Zalaszentgróton indul el egy újabb transzformátorállomás-fejlesztés. Ezzel párhuzamosan két új nagyfeszültségű távvezeték létesül a Bakonyon keresztül (63 km) és a Csorna-Répcelak-Csepreg útvonalon (49 km), hogy a térségben élők számára is a lehető leginkább zavartalan legyen az áramellátás. Ezt követően további zöldmezős alállomás építések és bővítések indulnak Répcelak, Szombathely, Veszprémvarsány, Várpalota, Zirc és Lepsény településeken, átadásukra 2024-ben, illetve 2025-ben kerül majd sor. 

Az Európai Unió által támogatott és 50 milliárd forintból megvalósuló Danube InGrid programmal az E.ON a jövő energiahálózatát építi. Az energiavállalat célja, hogy egy megújuló energiaforrásokat használó, aktív fogyasztókra fókuszáló, modern és hatékony hálózatot létesítsen kiszolgálva a fogyasztók energiaigényét. A cég szakemberi a nagyarányú és folyamatos hálózatfejlesztések kapcsán a legújabb technológiákat és eljárásokat alkalmazzák.   
 
A kisbéri alállomás-fejlesztés műszaki jellemzői 

A mikroállomás tartalmazni fog egy 25 MVA teljesítményű 120/22 kV-os transzformátort és egy 22 kV-os beltéri tokozott kapcsolóberendezést hat fogyasztói leágazással, egy transzformátor betáplálással és egy sínbontóval.  Ez utóbbi azért szükséges, hogy a berendezés szükség esetén az ügyfelek zavartatása nélkül bővíthető legyen.  A 22 kV-os kapcsolóberendezés, az állomáshoz szükséges védelem-automatika, valamint segédüzemi berendezések egy több mint 200 m²-es kapcsoló- és vezénylőépületben lesznek elhelyezve. 

A Danube InGrid programban összesen több mint 6000 távműködtetésű kapcsolóberendezés, illetve zárlatjelző telepítése kezdődött meg, hogy a hálózat könnyebben ellenőrizhető és távolról is irányítható legyen, hozzájárulva az esetleges üzemzavarok gyorsabb elhárításához. Ebből a megye területén 2021-ben 20 zárlatjelző, négy, a távvezérelhető kapcsolóberendezések kommunikációját biztosító adatgyűjtő berendezés és hét távműködtetésű kapcsolóberendezés telepítése történt már meg. A megyében összesen várhatóan 700-750 berendezés létesítése várható a projekt keretében. 


NEWS ; Ipari hírek ; Robot, automatika, automata ; Radar, szenzor, ultrahang, érzékelő ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; Fém, gépipar ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem

Legújabb Cégfelvásárlás hírek:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 10.000 ipari hírből: