Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Betöltés...

Drága és időrabló civakodás helyett van jobb megoldás a viták rendezésére az építőiparban

2022.05.31

Forrás: FleishmanHillard Café Kft., PlanRadar Sajtóközlemény
Az elszabaduló alapanyagárak, a költségek drasztikus növekedése, a dráguló energia, az ellátási láncok szakadozása, a szakképzett munkaerő krónikus hiánya nehéz helyzetbe sodorta a hazai építőipart.


Az alkalmazkodás a folyamatosan változó körülményekhez kikényszeríti a megrendelők és a kivitelezők közötti együttműködést, szükség esetén a megkötött szerződések, tervek, határidők rugalmas módosítását. Újratervezéskor különösen fontos a tisztánlátás, a kivitelezési folyamatok percre pontos nyomon követhetősége, a kommunikáció a projektek résztvevői között. Ezeket a feladatokat hagyományos módon, feljegyzések küldözgetésével, telefonhívásokkal szinte lehetetlen megoldani, a digitalizáció azonban kiutat kínál ebből a nehéz helyzetből.  

Az ágazat teljesítményének hullámzását jól mutatja, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint* idén márciusban éves összevetésben 10,5 százalékkal nőtt, az előző hónaphoz képest viszont 5,7 százalékkal csökkent Magyarországon az építőipari termelés volumene. A megelőző év azonos időszakához viszonyítva mindkét építményfőcsoport termelése bővült: az épületeké több mint 10, az egyéb építményeké 11 százalék fölötti arányban. A megkötött új szerződések volumene 30 százalékkal esett vissza, az építőipari vállalkozások hónap végén meglévő szerződésállománya viszont összességében több mint 6 százalékkal meghaladta a 2021 márciusában mért szintet.

Ha negyedéves bontásban vizsgáljuk az adatokat, jól látszik az is, hogy 2022 első három hónapjában 2021 azonos időszakához képest több mint ötödével emelkedtek az árak, ennek fő oka a kereslet élénkülése mellett a költségek növekedése, különösen egyes építőanyagok jelentős drágulása. A digitalizáció ugyan nem állítja meg az áremelkedést, de a tervezési, újratervezési, kivitelezési és épületüzemeltetési folyamatok megbízható és pontos nyomon követésével komoly segítséget jelent a szükséges döntések gyors meghozatalában.

„A projektek drágulásával kapcsolatos viták könnyen elmérgesedhetnek, lelassíthatják, akár meg is béníthatják a munkát. A piacon elérhető építőipari szoftverek a kivitelezési folyamatok teljeskörű, pillanatok alatt visszakereshető, ellenőrizhető dokumentálásával és a változások azonnali rögzítésével abban segítik a feleket, hogy megalapozottan, mindig az aktuális helyzet ismeretében hozhassák meg a szükséges döntéseket, és egymásra mutogatás helyett az előttük álló feladatokra koncentráljanak” – mondja Simon Szilárd, a PlanRadar építőipari és épületfenntartási szoftvert hazánkban is forgalmazó bécsi cég magyarországi képviselője.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a projektek csúszása, leállása, az esetleges pereskedés a felek között jóval nagyobb kiadással jár, mint a szoftverek beszerzése. Gyorsan megtérülő beruházásról van szó, amivel pénzt és időt lehet megtakarítani. Abból van most legkevesebb az építőiparban.

*Forrás: https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/epi/epi2203.html   

A PlanRadar egy platform- és eszközfüggetlen webalapú SaaS-megoldás (Software as a Service), építési és ingatlanprojektek dokumentációjához és kommunikációjához. Minden munkafolyamat optimalizálására használható, a hiba- és feladatkezeléstől kezdve, a karbantartáson, épületellenőrzésen, és építési dokumentáción keresztül, egészen az átadás-átvételig. Az alkalmazás telepítés nélkül elérhető minden webes felületen, valamint okostelefon és táblagép applikációként is, melyek természetesen az összes szoftverre optimalizálva vannak. Segítségével a felhasználók minden információt megoszthatnak egymással, legyen szó akár a digitális alaprajzokról vagy BIM-modellekről, valamint nyomon is követhetik ezeket. A munkafolyamatok digitalizálásával a PlanRadar csökkenti a hibák gyakoriságát, időt takarít meg minden érintett fél számára, és nagymértékű hatékonyságnövekedést tesz lehetővé: az ügyfelek beszámolói szerint akár heti 7 munkaórát is megtakarítanak. A bécsi székhellyel rendelkező vállalat jelenleg több mint 14.500 ügyfelet szolgál ki több mint 60 országból.

https://www.planradar.com/hu/   


NEWS ; Ipari hírek ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; Internet, IoT, felhő ; Ingatlan, építőipar

Legújabb Cégfelvásárlás hírek:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 10.000 ipari hírből: