Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Betöltés...

Talaj-, növény- és gabonavizsgálat a Szántóföldi Napokon

2022.05.30

Forrás: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), Sajtóközlemény
A tavalyi évhez hasonlóan idén is lesz lehetőség a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-Mezőfalva ideje alatt talaj- és levélminták leadására a Szolgáltatások sátorban és egyben a laboratóriumi vizsgálatok megrendelésére.


A rendezvény ideje alatt ingyenes gabona beltartalmi vizsgálatot is végzünk tagjaink részére, amelyhez minimum 1000 gramm gabonaminta szükséges. Ugyanitt tápanyag-gazdálkodási terv készítését is megrendelheti.

A gyümölcsfajok közül szőlőben, kajszibarackban, földieperben, míg a szántóföldi növényeknél például kukoricában ilyenkor aktuális a levél-, illetve növényanalízis elvégzése. A NAK ennek megfelelően lehetőséget biztosít a laboratóriumi vizsgálati szolgáltatása keretében arra, hogy levélmintáit a rendezvény ideje alatt leadja a helyszínen, a NAK bemutató területén a Szolgáltatások sátorban.

Az új AKG felhívás nyerteseinek június 9.-ig kötelező a talajmintákat leadniuk, amennyiben nem rendelkeznek 5 évnél frissebb vizsgálati eredményekkel.  Ennek megfelelően kollégáink a helyszínem nem csak a növénymintákat veszik át, hanem a talajmintákat is.

Az eredményekre alapozottan, vagy már meglévő vizsgálati jegyzőkönyv alapján lehetőséget biztosítunk tápanyag-gazdálkodási terv rendelésére is.

A megrendeléshez a gazdálkodó adatai mellett az érintett parcella adataira (blokkazonosító, tábla sorszám, helyrajzi szám, tábla mérete) illetve a mintára vonatkozó adatok (mintavétel ideje, talajnál: mintavételi mélység, levélnél: faj, fajta) szükségesek, valamint természetesen a megfelelően vételezett talaj- vagy növényminta. A rendelést kollégáink néhány perc alatt rögzítik.

A mintavételezés lehetséges hibája sokkal nagyobb, mint a vizsgálaté, ezért a helyes mintavételhez érdemes átnézni a talaj- és levélmintavételi útmutatóinkat, amelyek a szolgáltatások oldalunkon elérhetőek letölthető formában. Ezekben részletesen megtalálható a mintavétel módja, a szükséges mintamennyiség és a megfelelő mintatárolás, valamint mintaazonosítás mikéntje is.

Akik nem mintákkal érkeznek azoknak is érdemes meghallgatni a naponta két alkalommal, 11:30-tól és 14:00-tól kezdődően tartott mintavételi tájékoztatót és laboratóriumi eredmények értelmezéséről tartott tájékoztatót a NAK Szolgáltatások sátornál.

www.nak.hu 
www.szantofoldinapok.hu   


NEWS ; Ipari hírek ; Agrár ; - NAK ; Élelmiszer ; Kiállítás, konferencia

Legújabb Cégfelvásárlás hírek:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 10.000 ipari hírből: