Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Betöltés...

A Continental nyereséget termel és az eredmények további javulását várja

2022.03.09

Forrás: Continental, Hírek
¤ Konszolidált árbevétel: 33,8 milliárd euró (2020: 31,9 milliárd euró, +6,0 százalék)
¤ 1,9 milliárd eurós korrigált EBIT (2020: 1,4 milliárd euró, +37,7 százalék)


¤  Korrigált árbevétel arányos EBIT: 5,6 százalék (2020: 4,4 százalék)

¤  Működési eredmény: 1,8 milliárd euró (2020: -428 millió euró)

¤  Nettó eredmény: 1,5 milliárd euró (2020: -962 millió euró, +2,4 milliárd euró)

¤  Szabad cash flow az akvizíciók, értékesítések és kiválások hatása előtt a folytatódó és megszűnt tevékenységek kapcsán: 1,2 milliárd euró (2020: 805 millió euró)
    
¤  Osztalék javaslat: részvényenként 2,20 euró

¤  Nikolai Setzer vezérigazgató: „Annak ellenére, hogy számos kihívással kellett szembenéznünk, jól teljesítettünk 2021-ben. Ezen túlmenően az átdolgozott stratégiánkkal és piacorientált struktúránkkal stratégiailag meghatároztuk jövőnk irányát.”

¤  A 2022-es pénzügyi év kilátásai: a konszolidált árbevétel körülbelül 38-40 milliárd euró; korrigált EBIT árrés 5,5-6,5 százalék között várható – nem számolva a jelenlegi geopolitikai válság lehetséges hatásaival

Budapest, 2022. március 9. - A Continental tartósan viharos piaci környezetben is jól teljesített operatív szempontból 2021-ben, és pozitív nettó eredményt ért el. A koronavírus-járvány, az elektronikai alkatrészhiány miatti alacsony autóipari termelés, valamint a beszerzés és logisztika területén tapasztalható jelentős költségnövekedés különösen jelentős hatással volt a DAX-on jegyzett vállalat árbevételére és eredményére. Mindezek ellenére a Continental elérte korrigált éves céljait. Átdolgozott stratégiájával és ennek megfelelő piacorientált struktúrájával a technológiai vállalat stratégiailag is meghatározta jövőjének irányát.

„Az elmúlt pénzügyi év ismét nagyon embert próbáló volt számunkra. A rengeteg kihívás ellenére 2021-ben jól teljesítettünk, és pozitív nettó eredményt értünk el” – mondta Nikolai Setzer, a Continental vezérigazgatója a társaság szerdán, Hannoverben megtartott éves pénzügyi sajtótájékoztatóján. Majd hozzátette: „Szeretnék külön köszönetet mondani a több mint 190 ezer alkalmazottunknak világszerte. Igazi csapatként fogtak össze, hogy leküzdjék a rájuk háruló korlátozásokat és akadályokat.”

Setzer utal a vállalat erős technológiai pozíciójára is: „A biztonságos, autonóm, hálózatba kapcsolt és fenntartható vezetés a jövő mobilitásának mozgatórugója. Elkötelezettek vagyunk ezen területek fejlesztése iránt. Erősségeink itt központosulnak – a fékrendszerektől és járműkörnyezet-érzékelőktől a nagyteljesítményű számítógépeken és fenntartható gumiabroncsokon át az elektromos járművek hőkezelésére szolgáló tömlőkig. Fókuszált portfóliónknak, valamint átfogó szoftver- és digitalizációs szakértelmünknek köszönhetően előkelő pozícióban vagyunk.  Szakértelmünket átfogóan összpontosítjuk stratégiai átrendeződésünkhöz.”

A konszolidált árbevétel 6 százalékot emelkedett 2021-ben 

Az előzetes mutatók alapján a DAX-on jegyzett vállalat konszolidált árbevételei 33,8 milliárd eurót tettek ki az elmúlt pénzügyi évben (2020: 31,9 milliárd euró, +6,0 százalék). Ellenkező jelzés hiányában a Vitesco Technologies (megszűnt tevékenység) hatásai a 2021. szeptemberi kiválásáig nincsenek figyelembe véve. A konszolidáció és az árfolyamhatások körének változása előtt az árbevétel 7,4 százalékkal nőtt. A folyamatosan kihívásokkal teli piaci környezetben a vállalat 1,9 milliárd eurós korrigált EBIT-et ért el (2020: 1,4 milliárd euró, +37,7 százalék), ami 5,6 százalékos korrigált EBIT-árrést jelent (2020: 4,4 százalék).

„Míg a világszerte tapasztalható alacsony termelési szint negatív hatással volt, különösen az autóipari üzletágunkra, a Tires és a ContiTech szektorok jó eredményt tudtak eléri a beszerzés és a logisztika területén tapasztalható hatalmas költségnövekedés ellenére” – mondta Setzer.

A felmerült kiadások és az ingatlanok, gépek és berendezések értékvesztései miatt létrejövő, előző évi negatív nettó eredményt követően a Continental 1,5 milliárd eurós nettó eredményt ért el 2021-ben (2020: -962 millió euró). Az akvizíciók, értékesítések és kiválások hatása előtti szabad cash flow a folytatódó és megszűnt tevékenységek kapcsán 1,2 milliárd eurót tett ki (2020: 805 millió euró).

A Continental igazgatótanácsa részvényenként 2,20 eurós osztalékot javasol 

„Nettó eredményünk és stabil pénzforgalmi helyzetünk alapján osztalékpolitikánknak megfelelően részvényenként 2,20 euró osztalék kifizetését javasoljuk az éves közgyűlésen” – mondta Katja Dürrfeld, a Continental pénzügyi igazgatója. A Continental osztalékpolitikája a nettó bevétel 15 és 30 százaléka közötti elosztását írja elő.

A 2022-es pénzügyi év kilátásai 

Amennyiben a geopolitikai helyzet – különösen Kelet-Európában – továbbra is feszült marad, vagy akár tovább romlik, az tartós következményekkel járhat a termelésre, az ellátási láncokra és a keresletre nézve. A változás súlyosságától függően ez az előző évhez képest alacsonyabb árbevételt és bevételt eredményezhet a csoport összes szektorának, valamint a Continental csoportnak.

Ezeket a kockázatokat figyelmen kívül hagyva a Continental arra számít, hogy 2022-ben a személygépkocsik és a könnyű haszongépjárművek globális gyártása 6-9 százalékkal fog növekedni. 2021-ben ez az adat a felmerülő félvezetőhiány következtében éves szinten mindössze 3 százalékkal, megközelítőleg 77 millió járműre nőtt. A vállalat emellett magasabb beszerzési és logisztikai költségekkel is számol, mintegy 2,3 milliárd euróval.

A piacaink és iparágaink alakulására vonatkozó feltételezések alapján 2022-re a Continental körülbelül 38-40 milliárd eurós konszolidált árbevételre, valamint körülbelül 5,5-6,5 százalékos korrigált árbevétel arányos EBIT- re számít. Azonban várhatóan a visszafogott évkezdést követően fokozatosan javulni fog az üzletmenet.

Az Automotive csoportszektorban a Continental mintegy 18-19 milliárd eurós árbevételt prognosztizál, 0-1,5 százalékos korrigált EBIT árréssel.

A Tires csoportszektorban a Continental körülbelül 13,3-13,8 milliárd eurós árbevétellel számol, 13,5-14,5 százalékos korrigált árbevétel arányos EBIT- tel.

A ContiTech csoportszektorban a Continental 6,0-6,3 milliárd eurós árbevételre számít, 7,0-8,0 százalékos korrigált árbevétel arányos EBIT- tel

A pénzügyi befektetések előtti tőkeberuházás az előrejelzések szerint az árbevétel 7 százaléka alatt lesz.

Az akvizíciók és értékesítések előtti szabad cash flow (korrigált szabad cash flow) körülbelül 0,7 és 1,2 milliárd euró között várható.

A Continental a nem kielégítő pénzügyi teljesítmény ellenére megerősíti középtávú céljait

„Egy alapvető átalakulás kellős közepén vagyunk, amiből győztesként szeretnénk kikerülni. Nem vagyunk elégedettek a jelenlegi pénzügyi teljesítményünkkel. Ennek megfelelően szigorúan végre fogjuk hajtani stratégiánkat, és növeljük jövedelmezőségünket. Így szilárdan kitartunk a 2020 végén közzétett középtávú céljaink mellett” – mondta Dürrfeld.

Ebbe a 8 és 11 százalék közötti korrigált árbevétel arányos EBIT is beletartozik.

A Continental növeli a megrendelések számát a technológia kulcsterületein 

A Continental tavaly is folytatta a kutatási és fejlesztési tevékenységébe való koncentrált beruházásokat. A DAX-on jegyzett vállalat erre a célra fordított teljes kiadása körülbelül 2,6 milliárd eurót tett ki (2020: 2,7 milliárd euró). Az arány 7,7 százalékra csökkent (2020: 8,5 százalék).

A Continental jó pozícióban van a vásárlás szempontjából releváns, a jövő mobilitását előremozdító technológiák tekintetében. Ezt bizonyítja a vállalathoz az elmúlt pénzügyi évben beérkezett megrendelések nagy száma is.

A kijelzőmegoldásokra vonatkozó új megrendelések értékesítési volumene jelenleg meghaladja az 5,5 milliárd eurót. A Continental például csak a tavalyi év végén mutatta be az innovatív ShyTech kijelzőt, melynek fa vagy bőr megjelenésű felülete teljesen új belső kialakítást tesz lehetővé. A kijelző csak akkor jelenik meg, amikor arra szükség van. A Continental nemrég egy további innovatív kijelzőt is bemutatott, amely privát móddal is rendelkezik, mely során az információ csak a jármű kiválasztott utasai számára jelenik meg. A technológia lehetővé teszi például azt, hogy az első utas anélkül vehesse igénybe az infotainment funkciókat, hogy ezzel elterelné az autóvezető figyelmét.

A teljesen hálózatba kapcsolt központi nagy teljesítményű számítógépek rendelésállománya összesen mintegy 5,5 milliárd euróra emelkedett. Ezek a számítógépek kulcsfontosságú kapcsolatot létesítenek a jármű és a digitális világ között. A Continental InCar Application Server (ICAS1) megoldását például a Volkswagen használja az ID. járműsorozatában, ami a márka moduláris elektromos járműplatformjára épül.

Összességében, az Automotive csoportszektorhoz beérkező rendelések 18,6 milliárd eurót tesznek ki (előző év: 18,1 milliárd euró).

...

www.continental.hu  


NEWS ; Ipari cégek ; Ipari hírek ; Business ; Autó, jármű, közlekedés ; Önvezető, automatizált járművezetés, ; - Volkswagen ; Munkagép, haszongép ; Robot, automatika, automata ; Radar, szenzor, ultrahang, érzékelő ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; Internet, IoT, felhő ; Fém, gépipar ; Műanyag, gumi, üveg, szénszál ; Logisztika, szállítmányozás, beszállítás ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem ; - Continental

Legújabb Cégfelvásárlás hírek:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 10.000 ipari hírből: