Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Mennyire fenntarthatóak termékeink?

2021.12.07

Forrás: Siemens, Hírek
Új módszer a termék szénlábnyomának meghatározására.
Egy termék szénlábnyomának (PCF) számszerűsítése minden iparágban a beszállítók és vásárlók egyre fontosabb fontos indexévé válik.


A Siemens a DEGREE program részeként olyan kutatásokat végez, melynek eredményeképpen minden eddiginél pontosabban meghatározható ezen érték.

A PCF kiszámításához a vállalat szakemberei megvizsgálják a termék teljes életciklusát, beleértve a gyártást, a működést és az újrahasznosítást vagy ártalmatlanítást, valamint a vásárolt további alkatrészeket és nyersanyagokat is. Ha egy termék például réz alkatrészeket tartalmaz, figyelembe veszik azt a tényt, hogy a rezet először bányászni, tisztítani, majd feldolgozni és szállítani is kell. Elemzik többek közt az ökotoxicitást és a vízfogyasztást, valamint azt is meghatározzák, milyen mértékű káros gázkibocsátással jár a termék előállítása, használata és feldolgozása.

Mivel igen költséges az LCIA (life cycle impact assessment, életciklus hatásvizsgálat) meghatározása, óriási anyagi terhet róna a gyártókra, ha minden terméktípust külön-külön értékelni kellene, ezért a Siemens mérnökei matematikai megközelítést alkalmaztak, hogy hatékonyabb meghatározást tudjanak adni a különböző termékcsoportokra. 

A termékértékelések során kiderült, hogy körülbelül 20 referenciatermék részletes elemzése elegendő egy 200 különböző termékváltozatból álló portfólióhoz. Minden termékosztályban részletes LCIA-t végeznek az adott termékcsoport legalább három termékéről. A fennmaradó termékekre aztán matematikai eljárással kiszámítható a szénlábnyom is.

Dilemma helyett: információ és bizalom

Ám mi van akkor, ha egy termék olyan alkatrészekből épül fel, amelyeket külső vállalkozások gyártanak le? Egy termék PCF-értéke csak akkor határozható meg helyesen, ha az összes komponens PCF-információja rendelkezésre áll. 

ESTAINIUM hálózat

A Siemens ezt is szem előtt tartva indította el a globális ESTAINIUM hálózatot, amely lehetővé teszi a megbízható PCF-adatok biztonságos cseréjét az ellátási láncon keresztül. A blokklánc technológia biztosítja, hogy az adatok megbízhatóak és ellenőrizhetőek legyenek, ugyanakkor védi a beszállítói ellátási lánc biztonságát. Ha egy termék összes beszállítója csatlakozik az ESTAINIUM-hoz, még az igen összetett termékek szénlábnyoma is megbízhatóan és hatékonyan meghatározható. 

Bővebben: 
https://new.siemens.com/global/en/company/stories/research-technologies/energytransition/product-carbon-footprint.html   

www.siemens.hu    


NEWS ; Ipari hírek ; Business ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; Fém, gépipar ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem ; - Siemens

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: