Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Az ABB új GoFa™ együttműködő robotja az ipar használatában

2021.10.13

Forrás: IpariCégek.hu Riport
Haray Norbert az ABB Kft. robotika üzletág magyarországi vezetője válaszolt kérdéseinkre.


Milyen főbb szempontok szerint készült és mikortól elérhető az ipar számára a GoFa kobot? 

Egy 1650 kisebb-nagyobb európai, egyesült államokbeli és kínai vállalatra kiterjedő globális felmérés szerint a cégek 84%-a kívánja az elkövetkező évtizedben megkezdeni robotok alkalmazását, illetve fokozni annak mértékét és az automatizálás ütemét, 85%-uk pedig úgy nyilatkozott, hogy a pandémia teljesen „átrendezte” cégük és iparáguk működését, és egyfajta katalizátorként pörgette fel az automatizálást célzó beruházásokat. A cégek közel fele (43%-a) mondta azt, hogy a robotikában látja a munkahelyi egészség és biztonság javításának egyik eszközét, 51% véleménye szerint a robotok sokat segíthetnek a szociális távolságtartásban, és több mint egyharmaduk (36%) nyilatkozott úgy, hogy szerintük a robotok használatán alapuló automatizálás javítani fogja az alkalmazottak munkájának minőségét.  A cégtulajdonosok 78%-a szerint nagyon nehéz munkaerőt találni és meg is tartani azokban a munkakörökben, ahol ismétlődő jellegű vagy ergonómiai szempontból komoly kihívást jelentő feladatokat kell végezni.

Az emberek közvetlen közelében folyamatos és biztonságos munkavégzésre tervezett, könnyen telepíthető és üzemeltethető GoFa robot segítségével a vállalkozások a nagyobb terhekkel dolgozó és hosszabb kinyúlást igénylő műveleteiket is automatizálni tudják, hogy munkavállalóikról levegyék az unalomig ismétlődő és ergonómiai szempontból komoly kihívást jelentő munkafeladatok terhét. 

A Gofa kobot idén február 24-től elérhető a vállalkozások számára.

Az ABB első kobotja a kétkarú YuMi. A szintén kobot robot kategóriába tartozó GoFa pedig egy oszlopos. A GoFa együttműködő robotot felépítésében is más feladatokra alkalmazhatóan tervezték?

Az együttműködő robotok sikeres megvalósításának kulcsa a megközelíthető, letisztult, kompakt és könnyű kialakítás, mely lehetővé teszi a problémamentes áthelyezést, hogy akkor és ott használják azokat, ahol arra éppen szükség van, amikor az egyik munkafolyamatról rövid idő alatt kell egy másikra átállni, vagy megbetegedés, illetve szabadságolás miatt automatizálni kell egy-egy munkafeladatot.

YuMi-hoz és egykarú YuMi-hoz hasonlóan a könnyen mozgatható, mindössze 27 kg tömegű, 165 mm2 helyigényű és bármilyen irányban felszerelhető GoFa kobot előnye éppen az a karcsú, kompakt és hordozható kialakítás, amely lehetővé teszi, hogy a cég rugalmasan mindig ott automatizáljon, ahol arra épp szükség van.

GoFa másik sajátos ismertetőjegye 950 mm-es kinyúlása, mely nagyjából 12%-kal több, mint más, 5 kg terhelhetőségű kobotok esetében. Az ABB YuMi típusú egykarú robotjánál 70%-kal hosszabb kinyúlásával a GoFa típus a felemelt terhet nagyobb távolságra tudja áthelyezni, ami nagyon jól jön egy sor alkalmazás esetében, legyen szó gépkiszolgálásról, anyagmozgatásról, csomagolásról, vagy a szerelés más műveleteiről. Tekintettel arra, hogy GoFa nagy pontossággal veszi fel a tárgyakat és nagyobb távolságra tudja eljuttatni azokat, mint a többi, vele egy kategóriába tartozó robot, hozzájárulhat az egy helyen üzemeltetett robotok számának esetleges csökkentéséhez.

Melyek a GoFa robot főbb műszaki paraméterei? Mekkora sebességgel, mozgási és terhelhetőséggel és pontossággal tevékenykedhet?  

A GoFa főbb paraméterei:

•  5 kg hasznos teher és 950 mm-es kinyúlás.
•  Akár 2,2 méter/másodperc max. szerszámközépponti (TCP-Tool Center Point – megfogószerszám közepétől számolt) sebesség (a tényleges biztonságos kollaboratív sebesség a konkrét alkalmazás, a szerszámozás, a terhelés stb. függvényében ennél alacsonyabb is lehet. A felhasználó a SafeMove Configurator App-ban talál ajánlásokat. 
•  Kis helyigény, könnyű manipulátor és bármilyen irányú felszerelhetőség (falon, padlón stb.)
•  6-tengelyes robotmozgás.
•  Szabvány szerinti rögzítő karima a 6. tengelyen. 
•  Kobotcímke és fehér-szürke színösszeállítás.
•  Egyedülálló tervezési koncepciójának elismeréseként – mellyel az alkotók vonzóvá és elérhetővé kívánták tenni új robotjukat a felhasználók számára – 2021-ben a GoFa elnyerte a rangos Red Dot Best of the Best formatervezési díjat.

•  Az emberrel folytatott együttműködés biztonságát a GoFa mind a hat integrált kialakítású csuklópontján elhelyezett nyomaték- és pozícióérzékelő szenzorok szolgálják. 
•  Interakció-állapotjelző fények jelzik a kobot pillanatnyi állapotát
•  SafeMove Configurator alkalmazás az ABB FlexPendant vezérlőn.
•  Az OmniCore™ vezérlő a kategória legjobb mozgásvezérlő funkcióit kínálja.
•  PL d tanúsítással ellátott beépített biztonsági funkciók. PL d Cat 3 előírásnak megfelelő biztonsági tanúsítás.
•  IP54 védelem.

Milyen új megoldásokra alkalmas a GoFa?

GoFa a leggyorsabb kobot a maga kategóriájában. Rendeltetése, hogy biztonsági kerítések nélkül emberek között dolgozzon, a feladatok széles körét velük közösen hajtsa végre. Fejlett biztonsági funkciói – köztük a csukló pontokon elhelyezett intelligens szenzorok, melyek a másodperc tört része alatt leállítják a kobot mozgását, ha valamihez váratlanul hozzáér – teszik lehetővé, hogy GoFa a dolgozók közvetlen közelében, mégis biztonságosan és folyamatosan működjön

A terméktervezők elsődleges célja egy olyan intuitív, felhasználóbarát és hozzáférhető kialakítás volt, amely arra ösztönzi az embereket, és különösen azokat, akik még soha nem dolgoztak ilyen eszközzel, hogy bátran használják GoFát és működjenek vele együtt.


Mit tartalmaznak a fejlett biztonsági funkciói, hogy az emberek között, rácsok nélkül tud dolgozni? 

YuMi robotjaink immár öt éve működnek, és a tapasztalatunk szerint a mellettük a dolgozók biztonságban érzik magukat. Ahogy a YuMi, úgy a GoFa robotok esetében is a felhasználót állítottuk középpontba. Ezt a technológiai és fizikai jellemzők olyan kombinációjával értük el, amely közvetlen érintkezés esetén a sérülésnek még a lehetőségét is kizárja, ráadásul nagyon egyszerűen használhatók.  

Ahhoz, hogy egy robotot együttműködőnek nevezzünk, rendelkeznie kell olyan biztonsági funkciókkal, amelyek megakadályozzák, hogy sérülést okozzon kezelőjének. Itt figyelembe kell venni a robot sebességét, saját és a teher együttes tömegét, valamint azt a képességét, hogy szükség esetén gyorsan leállítható legyen. Csuklókialakításának köszönhetően a GoFa kobot valóban megfelel ez utóbbi követelménynek, hiszen automatikusan leáll, amint emberrel vagy másik robottal érintkezik. GoFa műanyagból és alumíniumból készült legömbölyített csuklóelemei közé az ember végtagjai nem tudnak becsípődni. 

A GoFa kobot egy másik biztonsági funkciója az a vizuális biztonsági konfigurátor, mely a FlexPendant vezérlőben kapott helyet. A fejlesztők odafigyeltek arra, hogy az ilyen robotot először használó munkavállaló is biztonságosan végre tudja hajtani annak konfigurálását. A SafeMove segítségével a felhasználó könnyedén elvégezheti GoFa beállítását, és nem kell foglalkoznia az olyan problémás műveletekkel, mint például a befogás, ami nagyban befolyásolhatja a robot biztonságos működését. GoFa egy interakciót jelző lámpával is rendelkezik, mely a kobot pillanatnyi működési állapotát mindig a megfelelő – fehér, zöld, sárga és piros – színnel jelzi. A felhasználó a lámpára tekintve azonnal meggyőződhet a kobot pillanatnyi működési állapotáról, mivel az más-más színnel jelzi a készenlétet, a programozást, a működést és a leállást. 

Végső soron az együttműködő robot igazi próbája az, hogy az emberek mennyire érzik magukat jól és biztonságban a társaságában. Ehhez pedig úgy kell kialakítani az együttműködő robotot, hogy biztonságosan megközelíthető legyen, tökéletesen biztosítva a felhasználót arról, hogy minden szükséges intézkedés megtörtént a sérülés elkerülése érdekében 

Az ipar mely területeire lett elsősorban tervezve? 

Az ABB együttműködő kobotokból álló portfóliójába tartozó GoFa™ nagyobb terhelhetőséget és munkavégző sebességet kínál, és jó lehetőséget kínál a gyors növekedéssel kecsegtető ágazatok, többek között az autóipari beszállítók számára, a gyógyszeripar,  elektronika, az egészségügy, a fogyasztói cikkek, a logisztika, valamint az élelmiszer- és italgyártás területén, hogy kielégítse az automatizálás iránt egyre inkább megmutatkozó igényeket. Az a tény, hogy a megrendelőnek leszállított kobot néhány perc alatt telepíthető, és minden felkészítő tréning nélkül azonnal üzemkész állapotba hozható, egyenes utat nyit az automatizálásban eddig hátul kullogó iparágak felé.

Hol tud a leghatékonyabban dolgozni? Milyen munkafolyamatokban lehet több GoFa robotot is összehangoltan alkalmazni, dolgoztatni? 

A 950 mm-es kinyúlásra és akár 2,2 m/sec sebességre képes GoFa a legkülönfélébb alkalmazásokhoz kínál hatékony megoldást. Ilyen többek között az anyagmozgatás, a gépkiszolgálás, az alkatrész-összeszerelés, a csomagolás és ellenőrzés, valamint a labormunkák automatizálása. 

A GoFa számos olyan funkcióval rendelkezik, amelyek lehetővé teszik, hogy drága és helyigényes fizikai akadályok, illetve kerítések kiépítése nélkül emberek közvetlen közelében dolgozzon. A GoFa számára nem gond, ha a maximális rugalmasság és hatékonyság érdekében folyamatosan emberekkel kell osztoznia a munkaterületen, velük együttműködve kell végrehajtania a munkafeladatokat, anélkül, hogy az a sebesség és a biztonság rovására menne.

GoFA-t az ABB OmniCore robotvezérlő családdal való együttműködésre tervezték. A magas szintű rugalmasságot, konnektivitást és teljesítményt biztosító OmniCore helyigénye 50%-kal kisebb a korábbi robotvezérlőkénél, miközben kategóriájában a legtökéletesebb mozgásvezérlést és pályapontosságot kínálja. Az OmniCore robotvezérlő könnyen integrálható a legújabb digitális termelési technológiákba, a legkülönfélébb terepi buszokat, a fejlett kamerarendszereket és az erőszabályozó funkciókat is ideértve.

A működtetéséhez milyen szaktudás, betanítás szükséges? 

A GoFa kobot kialakítása eredendően egyszerű, ezért azok is képesek konfigurálni és üzemeltetni, akik semmiféle előzetes ismerettel vagy tapasztalattal nem rendelkeznek a robotok használatáról. 
A kobot kialakítása eltér a hagyományos ipari robotok megjelenésétől, ezzel is szűkítve az ipari és a fogyasztói termékeket elválasztó határt. A karcsú, egyenes karok felhasználóbarát, mégis erőteljes megjelenést kölcsönöznek a kobotnak, míg a korszerű színhasználat, a minőségi anyagok és a szép felületek modern, letisztult külsővel ruházzák fel. A kar oldalsó részén kialakított interfészdizájn a maga két gombjával és kör alakban elhelyezett lámpáival a fogyasztói termékek könnyű használhatóságát idézi. Ez a megoldás közelebb hozza GoFát azokhoz a felhasználókhoz, akik először vásárolnak robotot, és jobban eligazodnak a fogyasztói technológia, mint az ipari berendezések világában.
Az intuitív tervezés nyomán létrejött GoFa™ kobot beprogramozásához a megrendelőnek nem kell házon belül szakembert biztosítania.

A GoFa robot tanítható? 

A programozás, mely a kobot bármely pontján elvégezhető, lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy GoFa-t különféle pozíciókba állítva a termelés igényeinek megfelelően alakítsa ki a programot. A Wizard szoftverrel a GoFa beprogramozása, vagy új termékre és feladatra történő átprogramozása percek alatt elvégezhető.
A speciálisabb programozási igényekkel rendelkező cégek számára új Wizard blokkok is létrehozhatók a konkrét feladatok végrehajtása céljából. Ehhez az ABB bárki számára ingyenesen hozzáférhető Skill Creator szoftverére van szükség, mellyel a RAPID programozásban használt standard rutinok Wizard blokkokká alakíthatók át, amit már a programozásban járatlan felhasználó is tud kezelni. Egyedi blokkok – ún. skillek – dolgozhatók ki a robotkar fogóujjainak vezérlésére vagy speciális alkalmazások – pl. laboratóriumi automatizálás – sajátos műveleteinek létrehozására.

A GoFa robot milyen karbantartást igényel és a már munkába állított robotoknak hogy történik a további programozási, szoftverfrissítési fejlesztése?

A lead-through programozás a fejlesztők szándéka szerint az ABB könnyű programozást biztosító Wizard szoftverével együtt alkalmazható. A Wizarddal végzett programozás mindössze abból áll, hogy a felhasználó az ABB FlexPendant vezérlő képernyőjén a kívánt grafikus blokkot a megfelelő helyre húzza, így azonnal megtekintheti a programozás eredményét, és szükség esetén beállíthatja a kobot által végzett műveleteket. A blokkok összekapcsolásával komplett programsorokat lehet kialakítani, mégpedig a robotprogramozás nyelvének ismerete nélkül. A tapasztaltabb felhasználó az ABB FlexPendant vezérlőn elhelyezett joystick segítségével végzett RAPID kódolással és a robotmozgás beállításával folytathatja a programozást. 
Az ABB szimulációs és offline programozó szoftvere, a RobotStudio® is a GoFa-felhasználók rendelkezésére áll. Ez az iparág piacvezető PC-alapú programozási, konfigurációs és telepítést megelőző virtuális üzembehelyezési megoldása. 
A GoFa kobotok alkalmazásának támogatása céljából az ABB egy sor olyan online oktatási segédeszközt is kidolgozott, amelyek a beállítástól a programozáson és az üzemeltetésen át egészen a hibaelhárításig bezárólag a legváltozatosabb témákkal foglalkoznak. 
Karbantartása egy általános ipari robot karbantartásával egyenértékű.

Hol készül és hol történik a GoFa robot és az ABB további együttműködő robotjainak gyártása és fejlesztése? 

Jelenleg a GOFA és Swifti gyártása az ABB kínai gyárában történik. A GoFa és a SWIFTi™ – az ABB IRB 1100 típusú ipari robotjának új kollaboratív verziója együtt alkotják az ABB kobotjainak legújabb generációját, mely YuMi®-val és egykarú YuMi®-val közösen az iparág piacvezető kobot portfólióját képezi a nem egészen 0,5 kg-tól 5 kg-ig terjedő alkalmazások tartományában.

www.abb.hu  

* Minden IpariCégek.hu Riport saját készítésű, minden jogot fenntartunk!  


Riportok ; Ipari Blog ; NEWS ; Ipari hírek ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; Munkagép, haszongép ; Robot, automatika, automata ; - ABB ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; Fém, gépipar ; Élelmiszer ; Logisztika, szállítmányozás, beszállítás

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: