Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Betöltés...

A BMW Group a hatékony, hosszútávon fenntartható lítium-kitermelés innovatív eljárásába is befektet

2021.10.06

Forrás: BMW Sajtóközlemény
A BMW Group tovább fokozza az elektromos mobilitás népszerűsítését serkentő vállalati tevékenységeit, amelyek mentén az elkövetkező körülbelül tíz évben mintegy tízmillió darab új, tisztán elektromos meghajtású autót gurít ki a világ útjaira.


A zéró emissziójú modellek a tervek szerint már 2030-ban a vállalatcsoport abszolút globális értékesítési mutatójának legalább 50 százalékát adják majd. Ez jelentős mértékben növeli az akkumulátorcellák sorozatgyártásához szükséges egyik legfontosabb nyersanyag, a lítium iránti igényt is.

A lítium környezetbarát és erőforrás-hatékony kitermelésének támogatása érdekében a BMW Group az innovatív megoldások felkarolására létrehozott BMW i Ventures társaság égisze alatt befektet az egyesült államokbeli Lilac Solutions startup vállalkozás által kifejlesztett innovatív eljárásba. A Lilac Solutions egy olyan ioncserélő technológiát fejlesztett ki és szabadalmaztatott, amely a lítium sósvizes forrásokból, vagyis természetes sósvíz-lelőhelyekről történő kitermelésével jelentős mértékben javítja a folyamat hatékonyságát és költségszerkezetét, ezáltal pedig a fenntarthatóságot is.

„Az innovatív technológiák a nyersanyagok jobb, fenntarthatóbb és hatékonyabb hozzáférését garantálják. A startup vállalkozásokba történő befektetésekkel felgyorsítjuk az új technológiák kifejlesztését, versenyhelyzetet teremtünk és olyan lendületet biztosítunk, amely megkönnyíti a fiatal vállalkozások piacra jutását” - nyilatkozta Wolfgang Obermaier, a BMW Group közvetett árukért és szolgáltatásokért, illetve nyersanyagokért és gyártási partnerekért felelős részlegének alelnöke. „Azáltal, hogy befektetünk a Lilac Solutions innovatív eljárásába, a felelős és fenntartható módszerekre összpontosítva támogatjuk a lítium-kitermelés technológiai fejlődését” – tette hozzá.

A Lilac Solutions egy olyan új ioncserélő technológiát fejlesztett ki, amellyel képes hatékonyabbá és költséghatékonyabbá tenni a lítium sósvíz-lelőhelyekről történő kitermelését. A vállalat célja, hogy a hagyományos módszerekhez képest jelentős mértékben csökkentse a környezeti terhelést, egyúttal védje a helyi közösségeket és az ökoszisztémát. A technológia a kezdeti, kísérleti terepgyakorlatok során már igazolta létjogosultságát, most pedig azt kell bizonyítania, hogy középtávon ipari méretűvé bővíthető. Amennyiben az utóbbi is beigazolódik, úgy az eljárást világszerte, még az alacsony lítium-tartalmú sósvizek esetében is kiválóan lehetne alkalmazni.

A BMW Group felelősségteljesen kitermelt lítiummal látja el az akkumulátorcella-gyártókat

A BMW Group a fenntarthatóság és az erőforrás-hatékony működés kérdéskörét egyaránt vállalati stratégiája meghatározó alappillérévé emelte. Ennek egyik legfontosabb eleme a környezetvédelmi és társadalmi normák maradéktalan betartása, a beszállítói hálózatban is. Az emberi jogok és a környezetvédelmi szabványok áthágásának megakadályozása különösen nagy kihívást jelent az olyan kritikus nyersanyagok esetében, mint például a lítium. E nyersanyag esetében a BMW Group így további intézkedéseket vezetett be, garantálva, hogy a lítiumot közvetlenül a bányákból szerzi be és onnan egyenesen az akkumulátorcella-beszállítókhoz juttatja. A müncheni központú vállalatcsoport így az alapanyag eredetét és bányászati módszereit tekintve is teljes átláthatóságot teremt.

www.bmw.hu  


NEWS ; Ipari hírek ; Business ; Autó, jármű, közlekedés ; - BMW ; Fém, gépipar ; Energia, közmű, akkumulátor

Legújabb Cégfelvásárlás hírek:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 9.000 ipari hírből: