Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Betöltés...

Az ABB olaszországi, frosinonei gyárából többé nem kerül ki hulladék a lerakóba

2021.09.20

Forrás: ABB, Hírek
• A fenntarthatóság felé tett legújabb lépésként a globális gyártóközpont mindössze két év alatt elérte, hogy immár nem hagyja el a területét termelési hulladék.


• A frosinonei telephely magasra tette a mércét, ami még inkább megerősíti az ABB-t az erőforrások megóvása iránti elkötelezettségében, miután 2013 és 2020 között 27%-kal csökkentette a cégnél keletkező hulladék teljes mennyiségét.

Az ABB frosinonei (Olaszország) Smart Power gyártóüzemében sikerült elérni, hogy az üzem területéről egyáltalán ne kerüljön ki hulladék a lerakóhelyre, és mindezt 14 évvel az Európai Unió körforgásos gazdaságról szóló csomagjában rögzített 2035-ös céldátum előtt, melyhez legfeljebb 10%-nyi lerakóba kerülő hulladékmennyiség van kötve.

A gyors ütemben zajló urbanizáció és Földünk népességének növekedése miatt az évről évre világszerte keletkező hulladék mennyisége az előttünk álló 30 év alatt a 2016-os 2 milliárdról várhatóan 3,4 milliárd tonnára emelkedik. A hulladék globális mennyiségének mintegy 37%-a végzi hulladéklerakóban*1. A lerakóban történő elhelyezés, mely a hulladék eltávolításának régóta alkalmazott alapvető megoldása, sokak szerint nem tartható fenn tovább. Lassan kifogyunk a helyből, és a hulladék lerakása az egyébként újrahasznosítható szemét rothadása nyomán keletkező metán és szén-dioxid hatalmas mennyiségével maga is hozzájárul a klímaváltozáshoz.

Az ABB 1969-ben megnyitott frosinonei gyára a kisfeszültségű megszakítók fejlesztésében és gyártásában a vállalatcsoport egyik kiválósági központja. A 150.000 m2-en 800 munkavállalóval működő létesítmény, mely igen magas fokon automatizált, éves szinten több mint 3 millió megszakítót állít elő. Az olasz kormány által a digitális átalakulás és az Ipar 4.0 stratégiák megvalósítása terén mások elé példaként állított frosinonei telephely, ún. Lighthouse Plant”, okos, digitalizált és összekapcsolt műveletekből felépülő működésével a teljes értéklánc mentén javítja hatékonyságát. A termelés során keletkező és onnan lerakóba kerülő hulladék mennyiségének nullára csökkentése a gyár egészét átfogó program volt.

Az ABB-nek 2013 és 2020 között 27%-kal sikerült visszafognia az általa előállított hulladék teljes mennyiségét. Erre építve a telephelyein világszerte keletkező hulladék mennyiségének további csökkentésére, illetve újrahasznosítására irányuló programokon keresztül folyamatosan csökkenteni kívánja ökológiai lábnyomát. – Az erőforrások megóvása az ABB Sustainability 2030 stratégiájának egyik alappillére, és ahol azt a helyi körülmények engedik, ott kifejezett cél, hogy a lerakóba kerülő hulladék mennyisége nullára csökkenjen – mondta Theodor Swedjemark, az ABB kommunikációs és fenntarthatósági vezetője. – Azzal, hogy a termelés során nem keletkezik elszállítandó hulladék, az ABB frosinonei telephelye magasra tette a mércét. Példát mutat célirányos stratégiájának gyors és kézzelfogható megvalósítására, valamint arra, hogy működése önmagában is körkörösebbé tehető, és a termelés immár fenntarthatatlan „termeld ki - állítsd elő – dobd el” modellje igenis meghaladható.

Giampiero Frisio, a Smart Power-divízió elnöke a következőket mondta erről: – A frosinonei gyárban bebizonyítottuk, hogy ha a portástól az igazgatóig mindenki megfelelően áll hozzá és kellő elkötelezettséget tanúsít, akkor a lerakóba kerülő zéró hulladékmennyiség mint cél valóban elérhető. Mióta 2017-ben bejelentettük a hulladékmentességre irányuló törekvéseinket, ez a legújabb mérföldkő jól jelzi, milyen pozitív változást sikerült elérnünk a teljes termelési lánc mentén, és hogy fenntarthatóbb megoldásaink valamennyi érintett és érdekelt fél érdekeit egyaránt szolgálják.

A személyi állomány képzése döntő jelentőségűnek bizonyult a hulladékmentes termelés iránti igény megteremtésében, illetve az erre irányuló kezdeményezésünk kapcsán tanúsított hozzáállás és a megvalósításhoz szükséges munkakultúra kialakításában. A képzés során külön hangsúlyt kapott a hatályos környezetvédelmi jogszabályoknak megfelelő hulladékgazdálkodás, valamint a hulladék elkülönített gyűjtése. Miután dolgozóinkat is beavattuk a tervbe, a hulladék mozgatását végző emberek egyre elkötelezettebben törekednek annak megfelelő kezelésére.

A hulladék anyagok szerinti szétválogatása már a keletkezés helyén megtörténik. A munkaállomásokra nagyjából 150 különböző feliratozott termelésihulladék-gyűjtő edényt, valamint a papír-/kartonpapír- és a műanyaghulladék elkülönített gyűjtésére szolgáló konténert helyeztünk ki. Ugyanolyan mennyiségű kódolt hulladék keletkezik, mint korábban, azonban annak alaposabb szétválogatása a hulladék nagyobb mennyiségét teszi visszanyerhetővé és újrahasznosíthatóvá.

Az ABB Smart Power frosinonei gyártóüzeme kezdi kialakítani a maga fenntarthatóbb üzemi gyakorlatát, így például kisebb a CO2-kibocsátása. Ennek érdekében a teljes ellátási lánc mentén optimalizálja a folyamatokat, körkörös gyártási eljárásokat alakít ki, kevesebbet szállít, és fokozza a műanyaghulladék visszanyerését.

Ha szeretne többet megtudni arról, hogy mit gondol az ABB a fenntarthatóságról, akkor látogasson el a https://global.abb/group/en/sustainability címre.

Forrás: *1 Trends in Solid Waste Management (worldbank.org)

Az ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) egy vezető globális technológiai vállalat, amely ösztönzi a társadalom és az ipar átalakulását egy hatékonyabb és fenntarthatóbb jövő megvalósítása érdekében. Az energetikai, robotikai, automatizálási és hajtás portfólióinak különböző szoftverekkel való összekapcsolásával az ABB kitolja a technológia határait, hogy ezzel a teljesítményt új szintre emelje. A kiválóságáról több mint 130 éve jól ismert ABB sikerességét a világ több mint 100 országban foglalkoztatott 105.000 munkatársa garantálja. www.abb.com

Magyarországi vállalata, az ABB Kft. 1991-ben alakult, és azóta az egyik vezető szállítóként van jelen a hazai közmű, valamint energetikai szektorban.

ABB weboldal: http://new.abb.com/hu  

Facebook oldal: https://www.facebook.com/ABBMagyarorszag  

Instagram: https://www.instagram.com/abb_magyarorszag/   

YouTube: https://www.youtube.com/ABBMagyarorszag  

www.abb.hu   


NEWS ; Ipari hírek ; Munkagép, haszongép ; Robot, automatika, automata ; - ABB ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; Internet, IoT, felhő ; Fém, gépipar ; Műanyag, gumi, üveg, szénszál ; Fa, papír, nyomdaipar ; Ingatlan, építőipar ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem

Legújabb Cégfelvásárlás hírek:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 10.000 ipari hírből: