Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Betöltés...

Az Elektromos Járművek Világnapján az ABB az elektromos buszok elterjedését ösztönzi Magyarországon

2021.09.09

Forrás: ABB, Hírek
Szeptember 9-e az ABB és a Green.TV által kezdeményezett Elektromos Járművek Világnapja, az e-mobilitás ünnepe. A Világnap célja, hogy felhívja a figyelmet e-járművek előnyeire, és reflektorfénybe állítsa az e-járművek térnyerésének fontosságát.


A Világnap alkalmából az ABB Magyarország Kft. online konferenciát szervezett a hazai elektromos buszok elterjedésének lehetőségeiről.

https://www.youtube.com/watch?v=DUqo0wR4N08&t=3s   
Az elektromos buszok elterjedésének hazai lehetőségei - Online konferencia, sajtóbeszélgetés ; 1:54:04

A rendezvényen Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára előadásában elmondta, hogy idehaza az összes szén-dioxid kibocsátás ötödéért a közlekedési szektor, ezen belül pedig 98 százalékban a közúti közlekedés a felelős. A klímaváltozás elleni küzdelem jegyében a magyar Kormány 2020-ban meghirdette a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervet, aminek egyik sarkalatos pontja éppen ezért a közlekedés zöldítése. Ez a szándék hívta életre a Zöld Busz Programot is, aminek keretében 10 év alatt összesen 36 milliárd forintnyi támogatás biztosítja a helyi közösségi közlekedést ellátó önkormányzatok és közszolgáltatók számára elektromos autóbuszok vásárlását. Az eddigi tesztelések során egyértelművé vált: az e-buszok nemcsak nagy mértékben tehermentesítik a környezetet az emissziótól, de jóval költséghatékonyabbak is, mint dízel társaik. A program jelentősen hozzájárul hazánk 2050-es klímasemlegességi céljaihoz - a korszerű, zöld energiára való áttérés tehát egyértelműen a jövőnkbe való befektetés.

Huszár Richárd, a HUMDA Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség Zrt. Zöld Mobilitás igazgatója elmondta, hogy a Zöld Busz Demonstrációs Mintaprojekt keretében a Magyar Állam 1200 millió forint keretösszegű állami forrás igénybevételével minimum hét, telephelyi infrastruktúrával rendelkező helyszínen lehetővé teszi demonstrációs célú használatra elektromos buszok megjelenését, műszaki, járatszervezési, vezetéstechnikai, kommunikációs céllal. Tavaly három helyszínen valósult meg a demonstráció szóló buszokkal: Debrecen, Békéscsaba és Nyíregyháza, idén pedig eddig Székesfehérvár, Zalaegerszeg, Esztergom, Kecskemét, Szolnok, Sopron és Kaposvár adott otthont a demonstrációnak, és további helyszíneken is várhatóak elektromos buszok tesztelései. Mindegyik helyszín sikerrel zajlott, az üzemeltetési tapasztalatok megmutatták az elektromos buszok előnyeit a légszennyezettség csökkentésében és a költséghatékony működésben egyaránt. A fordák kialakításánál mindenhol szempont volt, hogy a lehető legtöbb városrészbe eljusson a busz, így a lehető legtöbb ember kipróbálhassa. Összességében az üzemeltetők, a sofőrök és a lakosság visszajelzései is pozitívak voltak.

Rácz Zoltán, a Budapesti Közlekedési Központ Infrastruktúra és Jármű Projektirodájának osztályvezetője ismertettea budapesti buszközlekedés jelenlegi helyzetét, különösen az elektromobilitás szempontjából, majd a lehetséges rövidtávú előrelépés lehetőségeit az elektromos buszok elterjesztésében. Ezt követően felvázolta a töltési infrastruktúra lehetséges kialakítási módozatait, valamint a fővárosi elektromos buszközlekedésben tervezett hosszú távú elképzeléseket.

Tankó Zoltán, az Ikarus Járműtechnika Kft. ügyvezetője előadásában elmondta: „Az elektromos járművek megjelenése a közösségi közlekedésben paradigma változást hoz az üzemeltető és a járműgyártó számára. Az elektromos hajtáslánc hatékonysága azt eredményezi, hogy az utastér fűtése és hűtése akár nagyobb energia igényű lehet, mint a jármű mozgatásához szükséges energia. Az akkumulátorok mennyiségét növelni csak a szállítható utasok számának csökkentésével lehetne. A hatékony és utas-barát üzemeltetéshez az üzemeltető, a jármű (busz) és a töltő-infrastruktúra összehangolt megtervezése és működtetése szükséges. Ennek érdekében az Ikarus hazai és külföldi egyetemekkel együttműködésben fejleszti „kerekeken guruló számítógépeit, amelyek mellesleg utasokat is szállítanak”.

Az ABB 2010-ben lépett be az e-mobilitás piacára, és azóta több mint 85 országban több mint 400.000 elektromos járműtöltőt, köztük több mint 20.000 egyenáramú villámtöltőt és 380.000 váltóáramút értékesített, beleértve a Chargedot által forgalmazott termékeket is. A vállalat olyan intelligens technológiákat ajánl az emissziómentes tömegközlekedés, az elektromos busz flották üzemeltetési igényeit támogató infrastruktúra kezelésére, amelyek gyorsan bevezethetők, miközben a hagyományos buszrendszerekhez képest csökkentik az üzemeltetési költségeket.

Sárvári Tamás, az ABB Kft. Electrification Products divíziójának értékesítési vezetője ismertette az elektromos autóbusz üzemeltetők számára elérhető járműtöltési lehetőségeket, amelyekkel a buszok a depó területén és útközben végzett töltésére egyaránt alkalmasak. Az Opportunity Charge – vagy rövidebb nevén az OppCharge – egy, a normál és az emeletes e-buszok automatizált töltéséhez használt töltési mód, mely pantográf (mozgatható áramszedő) segítségével csatlakoztatja a buszt a töltőállomásra. Az ABB Pantograph Down vagy Up rendszere a nagy utaslétszám befogadására alkalmas elektromos buszok gyors és hatékony feltöltésére képes. A végállomásokon jellemzően 3-6 perc alatt végrehajtott töltés a szokásos körülmények között a járat következő szakaszának megtételéhez elegendő áramot biztosít a busz számára. Az ABB pantográffal működő busztöltő berendezései depóban végzett éjszakai töltésre is alkalmasak.

A vállalat számos, nemzetközi e-buszos sikertörténetének egyike az évente 230 millió fős utasforgalmú hamburgi tömegközlekedési vállalat flottavillamosítási programja, amelynek része Németország legelső, teljesen elektromos buszokra tervezett busztermináljának kiépítése. Az ABB Energetika üzletága évente kb. 400 millió dollárt fektet be, hogy megőrizze a technológiai vezető szerepét, és meghatározó legyen a fenntartható mobilitás terén is.

Az ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) egy vezető globális technológiai vállalat, amely ösztönzi a társadalom és az ipar átalakulását egy hatékonyabb és fenntarthatóbb jövő megvalósítása érdekében. Az energetikai, robotikai, automatizálási és hajtás portfólióinak különböző szoftverekkel való összekapcsolásával az ABB kitolja a technológia határait, hogy ezzel a teljesítményt új szintre emelje. A kiválóságáról több mint 130 éve jól ismert ABB sikerességét a világ több mint 100 országban foglalkoztatott 105.000 munkatársa garantálja. www.abb.com

Magyarországi vállalata, az ABB Kft. 1991-ben alakult, és azóta az egyik vezető szállítóként van jelen a hazai közmű, valamint energetikai szektorban.

ABB weboldal: http://new.abb.com/hu  

Facebook oldal: https://www.facebook.com/ABBMagyarorszag  

Instagram: https://www.instagram.com/abb_magyarorszag/  

YouTube: https://www.youtube.com/ABBMagyarorszag  

www.abb.hu   


NEWS ; Ipari hírek ; Autó, jármű, közlekedés ; Munkagép, haszongép ; Robot, automatika ; - ABB ; IT, informatika ; YouTube ; Energia, közmű, akkumulátor

Legújabb Cégfelvásárlás hírek:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 9.000 ipari hírből: