Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

IpariCégek.hu ipari hírlevél - IpariHírlevél.hu


Hírleveleink a Feliratkozás/Leiratkozás alatt elérhetők, 2002-től olvashatók a korábbi hírleveleink is. Riport az MLBKT elnökével

Hírlevél
Riport az MLBKT elnökével
2004/37. szám
2004.02.10.
Tartalom:
Riport az MLBKT elnökével
Hírválogatás

Figyelmébe ajánljuk, hogy Médiaajánlatunkkal információját több száz gazdasági szereplőhöz juttathatja el, a honlapon pedig a mondanivalója továbbra is elérhető marad !
Médiaajánlat
:
Riport és Hírlevél: http://www.ipariingatlanok.hu
Információ

A BankWeb országos hálózatának bővítésére munkatársakat keres.

Részletek...

Állás

Cégek eladók ingatlannal, több esetben jól működő vállalkozással!

Eladó

Keresünk ingatlant Megbízóinknak!

Bõvebben a honlapon.

Keres

Honlap ajánló

Üzlet - Férfinet.hu

Balatoni ingatlanok
(www.plattenseeimmobilien.hu)

Férfi portál mindenkinek

Könyvelés, adótanácsadás, vállalkozásszervezés

Aktuális nyereményakciók gyűjtőhelye,
nyereményjátékunk média támogatója

Magánnyomozás, Vagyonvédelem, Válságkezelés

Regisztrálja oldalát a legnagyobb keresőkbe!
Webregiszter

Információ

Szakmai partnereink

Nagylaki Ipari Park

MLBKT: Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság

Az üzleti élet, a logisztika és a szállítmányozás szakmai lapja

BankWeb

Ipari parkok linkgyűjteménye,
hírlevelünk közreműködője

ingatlan-online.com & ingatlanpiac.net

Ingatlan értékbecslés, vagyonértékelés:
ingatlan@ertekbecslo.hu

Információ

Riport az MLBKT elnökével

Kiss Péter a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság elnöke válaszolt kérdéseinkre.

- Mennyire tartja sikeresnek az MLBKT 2003-as tevékenységét az Európai Unióhoz való csatlakozás felkészülése szempontjából?
- 2003 az MLBKT számára igen sikeres év volt. Nőtt a Társaság dinamizmusa, többet és jobban tudtunk kommunikálni tagjainkkal és tagszervezeteinkkel, és fontos lépéseket tettünk meg a még hatékonyabb működés előkészítésére. A konkrét kérdésre két szempontból lehetséges válaszolnom aszerint, hogy az MLBKT tevékenységének sikerességét a szervezet európai felkészülése, vagy a szervezetnek az ország európai felkészülésére kifejtett hatása alapján ítélem meg.
Az MLBKT 2003-ban több új elemet vezetett be munkájában, és szélesítette tevékenységét a kitűzött cél, a véleményalkotó és véleményformáló szervezet létrejötte érdekében.
Létrehoztuk és működni kezdett az ügyvezető alelnöki rendszer, amelyben a felelős alelnökök összefogják az általuk felügyelt fontos területek munkáját, kidolgozzák a megfelelő stratégiai lépéseket, és segítik a Titkárság munkáját.
Együttműködési megállapodást kötöttünk a Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások Hivatalával, Baráth Etele államtitkár urat pedig a kongresszusunkon is köszönthettük előadóként.
Megkezdődött a tagozati rendszer kiépítése, létrejött a Beszerzési Klub, és befejeződött a csomagküldő-futár szolgáltatói tagozat előkészítése (alakuló ülése január 29-én lesz). A tagozatok maguk is építik európai kapcsolataikat a hasonló jellegű szakmai szerveződésekkel. A tagvacsorák sikeres előadásai közül több is foglalkozott a csatlakozás hatásaival, és a felkészülési teendőkkel (szolgáltatások, vám, ipari parkok, stb.).
Sikerült közvetlen, személyes kapcsolatot kiépíteni az Európai Logisztikai Szövetség vezetőivel. Éves kongresszusunk fő témája az európai csatlakozásra való felkészülés, és a csatlakozás hatásainak megvitatása volt.
Megkezdtük az Európai Logisztikai Szövetség 2004. évi kongresszusának (Eurolog 2004) előkészítését, amely Budapesten lesz 2004. júniusában.
Az MLBKT-nak az ország sikeres felkészülése érdekében kifejtett munkáját, és ennek sikerét csak közvetett módon tudom megítélni. Itt is utalnom kell az NFT-vel kötött szerződésre, amely lehetőséget biztosít számunkra (és ez által tagjaink számára) a gyorsabb és pontosabb információhoz jutásra, és esélyt nyújthat az európai fejlesztési projektekbe való hatékonyabb bekapcsolódásra.
Kongresszusunk sikere, a több mint 250 elégedett résztvevő azt jelzi számunkra, hogy jó úton járunk. A szekciókban elhangzott színvonalas előadások pedig azt bizonyították, hogy a szakma időarányosan megfelelő szinten áll a felkészülésben, ami hiányzik, és ami viszont meglehetősen hátrányosan érinti a logisztikát és az ebben dolgozókat, az a kialakult, letisztult szabályozás hiánya, az állami adminisztráció mai napig tartó bizonytalansága és késése.
Együttműködési Szerződést kötöttünk a Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségével, amely szintén segíti az európai csatlakozásra.

- Milyen változások várhatók a logisztikában hazánk EU tagsága után?
- Azt gondolom, hogy a legjelentősebb változás a szabad piac és ezzel összefüggésben a nagyobb verseny megjelenése lesz, elsősorban a logisztikai szolgáltatók körében. Ennek valószínűleg erős szelektáló hatása lesz, a kicsi, tőkeszegény, eddig csak a hazai megrendelésekre építő vállalkozások közül sajnos sok meg fog szűnni, tönkre fog menni, vagy beintegrálódik egy nagyobb, nemzetközi szervezetbe. Jelentősen megváltozik az egyik legjelentősebb szolgáltatási ág, a vámügynökségek szerepe és jelentősége, itt is viszonylag nagy leépítés várható, hiszen a mai vámforgalom nagy részét kitevő európai import és export vámolások megszűnnek. Jelentős befektetői tőke kivonást eredményezhet (vagy legalábbis fennáll a veszélye) a jelenleg működő vámszabadterületek és vámraktárak megszűnése. Igaz ugyan, hogy az ezekben tárolt árukat és berendezéseket vám és ÁFA mentesen fogják felszabadítani, ugyanakkor kérdéses, hogy a csatlakozás után már ÁFA és egyéb adóköteles tevékenységeket megéri-e az eddig mentességet élvező külföldi cégeknek itt tartaniuk, és nem inkább továbbköltöztetik azokat még nem csatlakozó országokba. Európa több államában vannak olyan szervezeti és törvényi megoldások, amelyek az ilyen tevékenységeket az EU normáinak megfelelő módon segítik (pl.adóraktárak, export-import tevékenységet végző vállalkozások számára fióktelep nélküli működési lehetőségek, stb.), de ezek jelenleg a magyar törvényi szabályozásból hiányoznak, és egyelőre nem is tervezik bevezetésüket. Fontos fejlemény, hogy minden kedvezmény és engedély érvényét veszti majd május 1-vel, és az EU konform engedélyeket kell helyettük beszerezniük a vállalkozásoknak.

- Véleménye szerint Magyarország milyen mértékig lehet Európa egyik logisztikai központja?
- Minden adottságunk megvan ahhoz, hogy Európa egyik legjelentősebb logisztikai központjává válhassunk. Nemcsak a földrajzi fekvés, hanem a már kiépített, és kiépítés alatt lévő logisztikai parkok, a hozzáadott érték-alapú logisztikai szolgáltatásokra való képesség és a megfelelő szaktudás lehet a biztosíték. De tisztában kell lennünk azzal, hogy a lehetőség nem elég, megfelelő háttérre, marketingmunkára, megbízható referenciákra lesz szükség ahhoz, hogy valóban további befektetések jöjjenek ebből a célból Magyarországra. Meg kell ragadnunk minden kínálkozó alkalmat, gyorsnak, pontosnak, megbízhatónak kell lennünk a teljesítésben, innovatív módon részt kell vállalnunk az ellátási láncok kialakításában és működtetésében, hogy ne `rabszolgaként`, hanem együttműködő partnerként kapcsolódhassunk be az európai rendszerbe.

- Mik az MLBKT további céljai?
- Tovább kell folytatnunk azoknak a tagozatoknak a kiépítését, létrehozását és megerősítését, amelyekre igény mutatkozik a tagság körében. Minél élőbb kapcsolatra törekszünk tagjainkkal, és meg kívánjuk erősíteni az intézményi tagok táborát. Ki szeretnénk alakítani az MLBKT támogatási-szponzorálási rendszerét, és ezen a bázison még színesebbé és érdekesebbé tenni a Logisztikai Híradót, látványosabbá és izgalmasabbá varázsolni a rendezvényeinket, bővíteni az oktatási tevékenységünket. Az idei év egyik legnagyobb feladata az Eurolog 2004 megszervezése és lebonyolítása az MLE-vel közösen. Továbbra is azon dolgozunk, hogy munkánk, magas színvonalú szakértői gárdánk és kapcsolatrendszerünk alapján alapvető tényezői legyünk a hazai logisztikai életnek, és véleményalakító, véleményformáló szerepünk hangsúlyossá váljon kormányzati kapcsolatainkban, a törvénykezést elősegítő munkában is.

A teljes riport.

Hírválogatás

A Pentagon tanulmánya a klímakatasztrófáról (* NOL 2004. február 10. )
Rapid változás akár 20 éven belül - Permanens háborúk. Egyre több tudományos eredmény utal arra, hogy a globális felmelegedés radikális változássá fajulhat, amely akár országokat dönthet romba. Emiatt az amerikai hadügyi tárca egyik katonai stratégája, Andrew Marshall vizsgálatot készített a várható nemzetbiztonsági következményekről - amelyet a Fortunate magazin ismertetett.
Forrás...

EU pályázatok - Legyen Ön is az EU csatlakozás nyertese (* FérfiNet.hu 204-02-07 )
Az Európai Unió sikeres tagjai csak úgy lehetünk, ha Magyarország minden tekintetben felkészül a tagságra, s élni tud a tagság nyújtotta lehetőségekkel.
Forrás...

Cigarettaszünet - bezár a gyár (* FigyelőNet 2004. február 7. )
Bezárja debreceni üzemét az Imperiál Tobacco, a világ negyedik legnagyobb dohányipari vállalkozása. A konkurensek is `füstölögnek `az adóemelés és a feketekereskedelem miatt.
Forrás...

A logisztikai nagyok a fővárosra, a kicsik a keleti végekre koncentrálnak (* Piac & Profit 2004. február 5. )
A közraktározással és - a hiányszakmának minősülő - agrárlogisztikával foglalkozik a logisztikai szakma esedékes konferenciája. Az utóbbi években igen nagy ütemben fejlődő logisztika újabban nem annyira az ingatlanpiaci befektetőknek a terepe, hanem a szakmai invesztálóknak, ez utóbbiak viszont az adott térség igényeire alapoznak. Időközben megnőtt a keleti és déli végek szerepe, e határok mentén a szállítmányozás, a raktározás és a vámoltatás összekapcsolása serkentheti a vállalkozásokat, akkor kiváltképpen, ha az áfaelszámolás uniós gyakorlatának is kialakulnak a jogi feltételei.
Forrás...

Növekvő hasznosítás és szelektív gyűjtés piaci alapokon (* Ma.hu 2004.02.03. )
Túlteljesítette a jogszabályi előírást a csomagolási hulladékok újrafeldolgozásában az ÖKO-Pannon Kht.
Forrás...

Gazdát csserél a Plaza Centers (* Világgazdaság Online 2004-02-02 )
Amerikai tőkével erősít az Elbit - A Hajógyári-szigeten tervezett program változatlan Az amerikai székhelyű Heitman Financial Limited ingatlanbefektetési vállalat 673 millió dolláros (143,35 milliárd forint) ráfordítással vegyesvállalatot alapít a izraeli Elbit Medical Imaging Limiteddel, az utóbbi érdekeltségébe tartozó közép- és kelet-európai bevásárlóközpontok üzemeltetésére.
Forrás...

A Dreschler-palotától az Ó utcáig (* NSZ 2004. január 31. )
Terézváros rendszerváltás utáni történetét - kurzustól függetlenül - végigkísérik a vitatott ingatlanügyek.
Forrás...

Már kiszervezték a felszámolás alatt álló Hajdú-Bét főbb ingatlanjait (* Napi Online 01.1.28. )
A Békésfact Kft. értékesíti az opciós vagyont A felszámolás alatt álló Hajdú-Bét Rt. vagyontárgyai több baromfifeldolgozó céget is érdekelhetnek, a vásárlást azonban megnehezítheti, hogy a nagyobb ingatlanokat nem a felszámoló, hanem a Békésfact Kft. árulja.
Forrás...

Duplázott a Harbor Park (* Piac & Profit 2004. január 27. )
A magyar ingatlanszakma által 2003. decemberében odaítélt elismerést követően a Harbor Parkot Közép-Kelet-Európa legjobb ipari és logisztikai fejlesztésének kiállították ki.
Forrás...

Álom üvegpikkelyről és függőkertről (* NSZ 2004. január 23. )
Bezárt a Vigadó. Üres az ORI-székház. Februárban megkezdik az épület bontását. Helyére a holland ING magyar ingatlanfejlesztő cége emel meghökkentő házat. Ötvenmillió eurót szánnak rá. Mire elkészül, megszépül a hátának támaszkodó Vigadó is.
Forrás...

Beszállt a MÁV a Waberer`s csoport cégébe (* FigyelőNet, MTI-Eco 2004. január 26. )
A Vámkapu Rt. 50 százalékos tulajdonának megszerzése régóta az első MÁV-akvizíció - jelentette ki Horváth Csaba Zsolt, a BILK Kombiterminal Rt. igazgatóságának MÁV Rt. által delegált elnöke hétfőn, Budapesten.
Forrás...

A leiratkozáshoz kattintson ide.