Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Repülőtéri értesítő 2021. augusztus 11.

2021.08.11

Forrás: Budapest Airport, Hírek
¤ Több mint félmillió utas júliusban, újra 15 ezer tonna felett a havi légiáru mennyiség
¤ Egyre erősebb a repülős utazás iránti kedv a Budapest Airport felmérése szerint


¤  Egyre egyszerűbb a repülős utazás tervezése
¤  Elkészült az új mozgólépcső a B oldali utasmólón, megújultak a liftek

Több mint félmillió utas júliusban, újra 15 ezer tonna felett a havi légiáru mennyiség

Jelentős utasszám-növekedéssel indult a második félév a budapesti repülőtéren: júliusban 538 074 utast kezelt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, ami megközelíti az év első hat hónapjának összforgalmát. A januártól júniusig tartó időszakban 604 ezer utas fordult meg a repülőtéren, a júliusi, vagyis egyetlen nyári hónap utasszáma ennek a 89%-át tette ki.

Az utasforgalom dinamikus növekedését jelzi, hogy a júliusi több mint félmilliós utasszám a júniusban mért adatok duplája, és a forgalom visszaépülésének mértéke elérte a 2019-es rekordév júliusi forgalmának 34%-át.

Az utasforgalom-növekedés a napi utasszámokon is meglátszik: míg az év első harmadában napi 2-3000 utas, júniusban már naponta átlagosan közel 10.000 utas fordult meg a budapesti repülőtéren, júliusra pedig felkúszott 18.000 főre.

Az utasszám dinamikus visszaépülését nagymértékben támogatja az utazási korlátozások folyamatos enyhítése, az átoltottság mértékének növekedése, továbbá az egységes EU-s védettségi igazolás júliusi bevezetése is. A kiszámíthatóbb utazás a Budapestről elérhető menetrenden is meglátszik: a légitársaságok az igények függvényében folyamatosan sűrítik meglévő járataik frekvenciáját, és új célállomások is megjelennek az elérhető útvonalak között. A Ryanair a napokban jelentette be új írországi desztinációját, Shannon a téli menetrendben, vagyis november 1-től lesz elérhető Budapestről. Az utazni vágyók jelenleg 100 célállomás közül válogathatnak, amely a következő hónapokban akár 120 desztinációra is bővülhet. 

A nyár legforróbb hónapjában továbbra is az európai nagyvárosokat és a nyaralódesztinációkat vették a legtöbben célba: népszerűek voltak a törökországi üdülővárosok mellett a görög szigetek és Spanyolország is, de Dubai és az európai városok is a toplistán szerepelnek. 

A korábbi hónapokhoz hasonlóan továbbra is stabilan erős a cargoforgalom: a BUD Cargo City által kezelt havi légi áru mennyisége júliusban is 15 ezer tonna fölött teljesített, ami több mint 40%-kal magasabb a tavalyi év azonos időszakához képest. Ezzel az év első hét hónapjának árumennyisége átlépte a 100.000 tonnát, a 2020. július és 2021. július közötti időszakra vetítve pedig a 160.000 tonnát is meghaladta.

Egyre erősebb a repülős utazás iránti kedv a Budapest Airport felmérése szerint 

A Budapest Airport egy év elteltével ismét az utazási hajlandóságról kérdezte követőit hírlevélben és saját Facebook-oldalán. A repülőtér-üzemeltető által közzétett kérdőívet csaknem 4500-an töltötték ki, és a válaszok összesítése alapján kijelenthető: az utazási kedv a repülős utazások iránt egyre erősödik. A tavaly végzett kutatásban a válaszadók 88%-a azt nyilatkozta, hogy szívesen utazna külföldre, ez a szám idén 90%-ra emelkedett. Közülük sokan, több mint kétharmaduk még idénre tervezi repülőútját. 

A nyaralás iránti lelkesedést a digitális Covid-igazolvány is növelhette, mivel a dokumentum az Európai Unió területén - schengeni övezeten belüli, de nem EU-s tagországokkal kiegészülve - egyszerű és kiszámítható utazást tesz lehetővé. 

A kitöltők szavazatai alapján a legnépszerűbb úti célnak az európai tengerpartok és városok bizonyultak, amit a sorban a közel-keleti tengerpartok követnek. 

A megkérdezettek az utazás megtervezése során a legfontosabb szempontként a biztonsági óvintézkedéseket és az adott célország beutazási szabályait említették. A budapesti repülőtér üzemeltetője továbbra is kiemelt figyelmet fordít a járvány szempontjából is biztonságos repülőtéri tartózkodásra, hiszen tisztában van azzal, hogy az utasok számára minden korábbinál fontosabb a kockázatmentes környezet és a kiszámítható, stresszmentes utazás. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér területén jelenleg is számos olyan védelmi intézkedés van érvényben, amelyek a biztonságos utazást támogatják, többek között a folyamatos fertőtlenítés, a nagy számban kihelyezett kézfertőtlenítők, vagy például az aktív sorkezelés. 

Aktuális járatokról, desztinációkról és hírekről a www.bud.hu oldalon tájékozódhatnak.

Egyre egyszerűbb a repülős utazás tervezése 

Az EU-s védettségi igazolványnak köszönhetően a koronavíruson átesett, negatív PCR- vagy antigénteszttel rendelkező, vagy a célországban elfogadott vakcinával beoltott személyek előtt július 1-től újra megnyílt a kiszámíthatóbban tervezhető európai utazás lehetősége. 

A digitális Covid-igazolvány ugyanis lehetővé teszi, hogy a schengeni térségen belüli országokba egyszerű és gördülékeny legyen a beutazás. Az igazolvány hitelességét QR kód igazolja, amely alapvető információkat és egy digitális bélyegzőt tartalmaz. A digitális védettségi igazolásról bővebben az Európai Bizottság honlapján tájékozódhatnak. 

Amennyiben valaki nyaralását schengeni övezeten kívüli országba szervezi, akkor az egyrészt a magyar védettségi igazolvánnyal lehetséges, másrészt az adott ország által előírt beutazási követelmény(ek) teljesítésével. Arról, hogy mely országba milyen belépési feltételekkel utazhatnak, a Konzuli Szolgálat honlapján olvasható aktuális és megbízható információ. 

A Magyarországra történő beutazás esetében is jelentős könnyítés lépett életbe a hétvégén. Az augusztus 7-től hatályos kormányrendelet alapján azok az utasok, akik rendelkeznek 72 óránál nem régebbi, többek között az EU, OECD, NATO országokban, valamint Oroszországban, Kínában, Bahreinben, illetve az Egyesült Arab Emírségekben elvégzett, negatív PCR-teszttel, karanténkötelezettség nélkül beléphetnek hazánkba. Az új szabályozás révén sok országból lehetségessé vált a Magyarországra történő beutazás a belépési szabályok betartása mellett. 

Elkészült az új mozgólépcső a B oldali utasmólón, megújultak a liftek  

Június végén elkészült a B oldali utasmólón kialakított új mozgólépcső. A kivitelezés áprilisban kezdődött, a repülőtér üzemeltetője mindössze 3 hónap alatt végzett a munkálatokkal. A tervezés és a kivitelezés költsége összesen 315 ezer eurót tett ki.

Ezzel egy időben a terminálokon található liftek modernizálása is megtörtént: megújult a 2A Terminál indulási és érkezési szintjét összekötő felvonó, melynek párját már a tavalyi évben felújította a Budapest Airport. Az utasok számára nem látható, ám a háttérfolyamatok gördülékenységét elősegítő fejlesztésként megújul a túlméretes csomagok szállítására használt teherlift is, amely egyenesen a poggyászosztályozó csarnokba szállítja az utasok nagyméretű poggyászait. A kivitelezés a téli időszakban kezdődik, hogy a felújítás ne zavarja a normál utasforgalmat.

A 2B Terminálon is zajlanak a felújítások: az érkezési szinten, az útlevélkezelő fülkék környezetében a repülőtér üzemeltető lecserélte az álmennyezetet, ezzel egy időben a régi fénycsöves világítást modern és energiatakarékos LED lámpatestekre cserélte.

www.bud.hu     


NEWS ; Ipari cégek ; Ipari hírek ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; - BUD ; Munkagép, haszongép ; Logisztika, szállítmányozás, beszállítás ; Ingatlan, építőipar ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: