Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

A Mercedes-Benz felkészül a teljes elektromos váltásra

2021.07.23

Forrás: Mercedes-Benz, Sajtóinformáció
A Mercedes-Benz 2025-től a teljesen elektromos hajtású járművekhez készíti új architektúrákat. A Mercedes-Benz 2025-től rögtön három kizárólag tisztán elektromos járművek számára tervezett platformot mutat be.


A márka az évtized végére készen áll majd a teljesen elektromos váltásra, amennyiben a piaci körülmények ezt lehetővé teszik. A gyártó új európai partnerekkel közösen több mint 200 gigawattos akkumulátorgyártási kapacitást hoz létre, összesen nyolc hatalmas gyártási helyszínen. Az elektromos hajtásláncok hatékonyságát fokozza a YASA nagyteljesítményű elektromotorokra specializálódott vállalat felvásárlása. A Plug & Charge egyszerű töltéssel immár világszerte 530.000 AC és DC töltőállomáson lehet egyenkénti bejelentkezés és fizetési tranzakció nélkül töltési szolgáltatást igénybe venni. Az elektrifikáció felgyorsításával a márka tőkebefektetése radikálisan megváltozik, de a Mercedes-Benz tartja magát nyereségességi céljaihoz a tisztán elektromos autók világában is.
 
Stuttgart (Németország). A Mercedes-Benz felkészült arra, hogy az évtized végére teljesen elektromos autók gyártására állhasson át, ha ezt a piaci viszonyok lehetővé teszik. Azzal, hogy a cég az „első az elektromos” megközelítésről a „teljesen elektromos” stratégiára vált, a prémium autógyártó tovább száguld az emissziómentes, szoftverközpontú jövő felé.

2022-re a Mercedes-Benz az általa lefedett minden kategóriában kínál majd tisztán elektromos járművet. 2025-től kezdve az újonnan bemutatott járműplatformok kizárólag elektromosak lesznek, így a vásárlók a gyártó által kínált összes modellből dönthetnek teljesen elektromos hajtáslánc mellett. A Mercedes-Benz úgy szeretné megvalósítani az átalakulást, hogy közben tartja magát nyereségességi céljaihoz.

A váltás elősegítése érdekében a Mercedes-Benz átfogó tervet mutat be, amely a kutatás és a fejlesztés jelentős felgyorsítását foglalja magában. 2022 és 2030 között a márka összesen több mint 40 milliárd eurót fektet az akkumulátoros elektromos járművekbe. Az elektromos portfólió kialakításának felgyorsítása és fejlesztése pedig az ügyfelek oldaláról is fordulópontot hoz az elektromos járművek elfogadását.

Tervek technológiai téren

2025-ben a Mercedes-Benz három teljesen elektromos platformot mutat be. Az MB.EA az összes közepes és nagyméretű személyautó számára biztosít skálázható moduláris alapot, a jövő elektromos kínálatának gerincét szolgáltatva. Az AMG.EA a nagyteljesítményű járművek platformjaként a Mercedes-AMG ügyfeleinek nyújt kimagasló technológiai színvonalú megoldást. A VAN.EA alap új korszakot nyit a haszongépjárművek világában és nagy mértékben hozzájárul a jövő városainak emissziómentes közlekedéséhez.

Vertikális integráció

Miután újraszervezi a tervezés, a fejlesztés, a beszerzés és a gyártás feladatát egyetlen integrált értékteremtő lánccá, a Mercedes-Benz még inkább elmélyíti a fejlesztés és a gyártás vertikális integrációját az elektromos hajtáslánc-technológiák terén.

A hajtáslánc-technológiákkal kapcsolatos tevékenységének átszervezését követően, amikor is ezek tervezése, fejlesztése, beszerzése és gyártása egy helyre került, a Mercedes-Benz még inkább elmélyíti a vertikális integráció szintjét a gyártásban és a fejlesztésben, valamint az elektromos hajtáslánc-technológiák beszerzésében.

Ez magában foglalja a brit YASA felvásárlását is. Az elektromotorokkal foglalkozó vállalat egyedi technológiai tudással felvértezve fejleszti a jövő nagyteljesítményű hajtásláncait. A házon belül készülő elektromotorok, mint például az eATS 2.0, a hatékonyságra alapuló stratégia kulcsfontosságú elemeiként csökkentik a teljes hajtásláncra vonatkozó költségeket. Kína több száz elektromos hajtásra szakosodott gyártó- és szoftvervállalatával kulcsfontosságú szerepet játszik majd a Mercedes-Benz elektromos stratégiájának felgyorsításában.

Akkumulátorgyártás

A Mercedes-Benz-nek több mint 200 gigawattos akkumulátor-kapacitásra van szüksége, ennek érdekében pedig partnerei segítségével nyolc hatalmas akkumulátor-gyárat hoz létre világszerte a korábban tervezett kilenc gyáron felül. Az akkumulátorok következő generációjánál az egységesítés fontos ismérv lesz, így a Mercedes-Benz személyautók és haszongépjárművek 90 százalékánál alkalmazhatók lesznek.

Töltés

A Mercedes-Benz a töltési szolgáltatások terén új sztenderdek felállításán dolgozik: A Plug & Charge funkció lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy egyenkénti bejelentkezés és fizetési tranzakció nélkül vegyenek igénybe töltési szolgáltatást. A megoldás az EQS piaci bevezetésével lesz elérhető az idei évtől kezdődően. A Mercedes me Charge a világ egyik legnagyobb töltőhálózatával büszkélkedhet: világszerte több mint 530.000 AC és DC töltőpontot tesz elérhetővé az ügyfelek számára. Emellett a márka a Shellel közösen dolgozik a hálózat kibővítésén, így az ügyfelek 2025-re a Shell Recharge több mint 30.000 töltőpontból álló kínálatához is hozzáférést kaphatnak. Emellett a gyártó saját márkás töltőpontok létrehozását is tervezi, amelyek egyedi felhasználói élményt nyújtanak.

Vision EQXX

A Mercedes-Benz jelenleg a Vision EQXX tanulmányautón is dolgozik, amely egy olyan elektromos személyautó lesz, melynek valós hatótávja eléri az 1000 kilométert, miközben 100 kilométerre vetítve egyszámjegyű kWh-fogyasztással rendelkezik normál autópályás sebességnél. A Mercedes-Benz F1-es részlegének szakértői is segítenek az ambiciózus célok megvalósításában, hogy a 2022-es világpremiernél egy olyan koncepció jöhessen létre, amelynek megoldásából a sorozatgyártású autók is profitálhatnak.

Gyártás

A Mercedes-Benz nagy erőkkel dolgozik azon, hogy globális gyártási hálózatát felkészítse a teljesen elektromos járművek gyártására. A jövő évtől kezdve már nyolc tisztán elektromos hajtású Mercedes-Benz modell készül majd hét helyszínen, három kontinensen. Emellett 2022-re a Mercedes-Benz AG összes személyautó- és akkumulátorgyára karbonsemleges működésre vált. A belsőégésű motorokról elektromos hajtásra történő váltás első lépéseit pedig már meg is tette a Mercedes-Benz. A márka szeretné felgyorsítani ezt a folyamatot nem csak a technológia, hanem a munkatársak szintjén is. Csak 2020-ban Németországban körülbelül 20.000 alkalmazott vett részt az elektromobilitással kapcsolatos képzéseken. Az új MB.OS operációs rendszer fejlesztésének megvalósításához több mint 3000 új szoftvermérnököt toboroztak világszerte.

Pénzügyi tervek

A Mercedes-Benz továbbra is elkötelezett a 2020 őszén felvázolt nyereségességi céljai mellett. A megújított stratégia szerint 2025-re akár 50 százalékos hibrid vagy teljesen elektromos részaránnyal számol, 2030-ra pedig a teljesen elektromos piaci váltást tűzi ki célul, amennyiben a piac is készen áll erre a lépésre. A tervek között szerepel az árazás és az értékesítés közvetlenebb ellenőrzése, valamint a Mercedes-Maybach és a Mercedes-AMG modellek elektromos kínálatának növelése. A felhasznált akkumulátorok költsége a várakozások szerint jelentősen csökkenni fog. A belsőégésű és a konnektoros hibrid hajtásláncokba történő pénzügyi befektetések mértéke 2019 és 2026 között 80 százalékkal csökken majd. Erre alapozva a Mercedes-Benz a tisztán elektromos járművek gyártásával szeretné megtartani a tervezett nyereségességi célokat.

„A legfontosabb feladatunk az átalakulás során, hogy vonzó termékekkel győzzük meg ügyfeleinket a váltásról. A Mercedes-Benz számára az úttörő EQS zászlóshajó csak az új kor kezdetét jelenti,” mondta Ola Källenius, a Mercedes-Benz igazgatótanácsának elnöke.

www.mercedes-benz.hu  


NEWS ; Ipari cégek ; Ipari hírek ; Business ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; - Mercedes ; Munkagép, haszongép ; Fém, gépipar ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: