Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Kis hálózat, számos előny – ezek a bécsi mikrogrid projekt eredményei

2021.07.26

Forrás: Siemens, Hírek
Egy bécsi projekten keresztül mutatjuk be, hogy miként hoz új korszakot az épületek és az energiahálózatok optimalizálása terén a Siemens mikrogrid rendszere.


A kezdetek

2010-ben, Bécs északi részén a Siemens új normákat állított fel az energiahatékonyság és a fenntarthatóság területén. A cég átfogó intelligens rendszert hozott létre telephelyén az energia és a fűtés kezelésének optimalizálása érdekében. A projekt keretében többek között elérték, hogy az épületgépészeti egységben található hőcserélők képesek legyenek a levegőben lévő hőenergia akár 75%-os újrahasznosítására - és ez csak egy a rendelkezésre álló innovatív funkciók közül. Arany LEED minősítéssel (mely Európa egyik kiemelt zöld épület tanúsítványa) ismerték el a Siemens arra irányuló erőfeszítéseit, hogy mind az építési folyamat, mind pedig az épület a lehető legzöldebb, leginkább környezetbarát legyen. A projekt azért is kiemelkedő, mert előremutató az intelligens energiamenedzsment megoldások területén. A látványos eredményeknek köszönhetően a folyamat nem állt itt meg, hiszen kilenc évvel később egy új projektet indítottak el a Siemens City telephelyén, ismét számos egyedi jellemzővel. Az eredmény magáért beszél, hiszen a vállalati campus új főépülete az irodaépületek fenntarthatóságának és energiahatékonyságának jövőjét képviseli. 

A mikrogrid projekt

A rövid átfutással és 2020 őszén befejeződött projekt, a Siemens Campus Microgrid, egy olyan intelligens rendszert biztosít, amely az energiagazdálkodást optimalizálja. Központilag irányítja a csatlakoztatott eszközöket, és tökéletesíti az áramellátást a csúcsidőszakokban a hálózati kapacitás kihasználásának figyelembevételével. A mikrogridhez csatlakozik a Siemens Desigo épületfelügyeleti rendszer is.

A mért adatokat a Siemens IoT platform gyűjti össze, és az adatelemző megoldások segítségével nagymértékben hozzájárul a fogyasztásmenedzsment optimalizálásához. 

A projekt azért is különleges, mert egy meglévő infrastruktúrára épült, valamint kombinálja a napenergiát, az akkumulátoros energiatárolást, a mikrogrid szabályozást, a terhelésmenedzsmentet, és figyelembe veszi az elektromobilitáshoz szükséges töltési kapacitásokat is.

A karbon lábnyom és az energiaegyensúly optimalizálása

De mi motiválja a saját, lokális hálózatok létrehozását, és milyen előnyökkel jár?
A villamosenergia iránti kereslet továbbra is folyamatosan növekszik, melyet az elektromobilitás és a villamosfűtés iránti növekvő igény egyaránt hajt. Ez pedig egyre nagyobb és nagyobb kihívást jelent a biztonságos és megbízható villamosenergia szolgáltatásnál, figyelembe véve az áramtermelés növekvő decentralizációját, valamint a megújuló energiaforrásoknálknál fellépő termelési ingadozásokat és azok kampányszerűségét. Egyre sürgetőbb szükség van továbbá arra, hogy a vállalkozások optimalizálják energiafelhasználásukat és szén-dioxid-kibocsátásukat. A bécsi épületnél szintén alkalmazott mikrogrid választ jelenthet ezekre a kihívásokra, mivel a tetőn lévő napelemek, a csatlakoztatott energiatárolási megoldás, illetve az optimalizált energiafogyasztás kombinációja segít megelőzni a szűk ellátási keresztmetszeteket és az áramhálózat csúcsterheléseit.

Az elektromobilitás megkönnyítése hálózatbővítés nélkül

Az energiarendszer decentralizálása az elektromos hálózatot is rugalmasabbá teszi. Az intelligens optimalizálási megoldások által elérhető flexibilitás pedig egyre vonzóbb lesz mind az ipari szektor, mind pedig a nagyobb kereskedelmi vállalkozások számára.

Az ausztriai Siemens Campus Microgrid példája azt is szemlélteti, hogy a „smart” elemekből felépített mikrogrid mennyit segíthet az elektromobilitás integrálásában a meglévő helyi elosztóhálózat bővítése nélkül. Ellenkező esetben a plusz elektromos töltőpontok telepítése magasabb hálózati tarifákhoz vezetne. A rendszer magában foglalja az e-autók töltőinek vezérlését, és a töltési információk összegyűjtését, kiértékelését, mind a jármű töltési teljesítményéről, mind pedig a felhasználási szokásokról.

Az eredmények szembetűnőek, hiszen a beépített fotovoltaikus panelek csúcsteljesítménye 1600 m2-re viszonyítva 312 kWp, és évente mintegy 100 tonna CO2-t takarítanak meg. Az akkumulátor tárolási kapacitása 500 kWh, teljesítménye pedig 500 kW. A Siemens célja, hogy ezek a projektek, illetve a megvalósításuk során szerzett tapasztalatok nemzetközi kutatásokban is részt vegyenek, ezzel is letéve az épületek még hatékonyabb fenntartásának és környezetbarát kialakításának alapjait.

Bővebben:
https://new.siemens.com/global/en/company/stories/infrastructure/2020/microgrid-project-in-vienna.html   

www.siemens.hu    


NEWS ; Ipari hírek ; Business ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; Ingatlan, építőipar ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem ; Solar, napenergia ; - Siemens

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: