Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

DEGREE - Új keretrendszer a még erősebb fenntarthatóságért

2021.07.14

Forrás: Siemens, Hírek
Ami jó a környezetnek és az embereknek, az jó az üzletnek is, vallja a Siemens. A fenntarthatóság terén nagy hagyományokra építő technológiai óriás tőzsdepiaci napján ismertette ambiciózus céljait, amelyek gyorsabb elérését a DEGREE keretrendszer is szolgálja.


A világgazdaság gerincét alkotó szektorok digitális átalakulása, a fizikai és a digitális környezetek összekapcsolása, az ügyfélhatás fokozása és az értékteremtő üzleti növekedés gyorsítása mellett a fenntarthatóságra összpontosít stratégiájában, mondta a Siemens tőzsdepiaci napján, amelyet június végén virtuális eseményként tartott meg.

– Számunkra a fenntarthatóság nem választható lehetőség, mert azt DNS-ünkben hordozzuk, és az üzlettől elválaszthatatlannak tartjuk – mondta Judith Wiese, a Siemens emberi erőforrásokért és fenntarthatóságért felelő igazgatója. – Eddigi eredményeinkre építve most még nagyobbra törő célokat tűzünk magunk elé, magasabbra tesszük a lécet, hogy lényegesen több értéket teremtsünk mindenkinek. A fenntartható üzleti növekedéssel ugyanis együtt nő az embereknek és közös bolygónknak adott érték is. 

Technológiai portfóliójával a Siemens többek közt a gyártóipar és az infrastruktúra digitális átalakulását támogatja a köz- és a versenyszférában. Az erőforrás-hasznosítás hatékonyságát növelő, a szervezetek szénlábnyomát csökkentő, innovatív megoldásaival a szállító már jelenleg is hathatósan segíti ügyfeleit a fenntarthatóság fokozásában.

A Mercedes-Benzzel például a mérnöki tervezés digitális átalakításán és a gyártás fenntartható módszerein dolgozik, az autógyártóval a rugalmas és kibocsátásmentes gyárak kialakításában, valamint az alkalmazottak át-, illetve továbbképzésében is együttműködik. Az Azori-szigetek pedig a Siemens microgrid megoldásának segítségével emelték 60 százalékra a megújuló energiaforrások arányát áramellátásukban – ezzel jelentősen csökkentették széndioxid-kibocsátásukat, miközben az energiahálózat stabilitását és rugalmasságát is növelték.
DEGREE – fenntarthatóság fokozottan

Elkötelezettségét a Siemens most a DEGREE keretrendszerrel is megerősítette, amelynek neve a globális felmelegedés csökkentésére utal, angol betűszóként (decarbonization, ethics, governance, resource efficiency, equity, employability) jelzi, hogy a szénlábnyom csökkentése és az erőforrás-hatékonyság növelése mellett az etikus működés és irányítás területére, a munkahelyi egyenlőség és a foglalkoztathatóság fejlesztésére is kiterjed. Új keretrendszerében a vállalat nemcsak hosszú távú, konkrét célokat, rendszerbe foglalt és mérhető programokat jelöl ki a fenntarthatóság mindhárom – környezeti, társadalmi és irányítási – dimenziójában, hanem a fenntarthatóságot hivatalosan is stratégiájába és beruházási döntéshozatalába építi.

Elért eredmények hosszú sora mutatja, hogy a Siemens nemcsak elkötelezett a fenntarthatóság növelésében, hanem törekvései a gyakorlatban is hatásosak. A szállító például 2003 óta támogatja az ENSZ fenntartható fejlődést szorgalmazó Globális Megállapodását (UN Global Compact) és más kezdeményezéseit, a kitűzött célok eléréséhez pedig többek között hosszú távú ösztönző rendszert vezetett be, fenntarthatósági mérőszámokkal, fő teljesítménymutatókkal.

A Siemens 2015-ben az iparvállalatok körében az elsők között vállalta, hogy működését 2030-ra karbonsemlegessé teszi, és széndioxid-kibocsátását mindössze hat év leforgása alatt 54 százalékkal csökkentette. A társadalmi fenntarthatóság jegyében pedig a COVID-19 pandémia kezdetén több mint 15 millió eurós segélyalapot hozott létre a rászorulók gyors támogatásához.

Teljes értékláncában eddig is erősítette a szénmentesítésre irányuló törekvéseit a párizsi egyezmény klímavédelmi vállalásaival összhangban, de DEGREE keretrendszerével ezen az úton is továbblép a Siemens – 2030-ra ellátási láncában is 20 százalékkal csökkenti a kibocsátást, 2050-re pedig eléri a karbonsemlegességet. A mostani évtized végére a vállalat a körkörös gazdaságban is kitűnne, az anyagbeszerzésben például az újrahasznosított fémek arányát jelentősen növelni fogja, és gyártási folyamataiban 2025-re 50 százalékra, öt évre rá pedig nullára csökkenti a szemétlerakóba kerülő hulladék arányát. 

Számos más célt is kijelöl a DEGREE, többek között az alkalmazottak hosszú távú foglalkoztatásában, a munkahelyek védelmében, valamint az egyenlő bánásmód, a befogadás és tisztelet szellemében – a felső vezetői pozíciók 30 százalékát például nők fogják betölteni 2025-re. A Siemens eközben az alkalmazottak oktatásába és képzésébe is beruház, világszinten erre mintegy 250 millió eurót fordít évente, és a digitális tanulással töltött órák számát 2025-re megduplázza. 

Technológia rendeltetéssel

Nemzetközi elismerések sorát hozták a Siemensnek már eddigi ráfordításai és eredményei is. Húsznál több éve a vállalatokat fenntarthatósági teljesítményük alapján értékelő Dow Jones Sustainability Indices (DJSI) világranglista felső 10 százalékában szerepel, több mint egy évtizede részt vesz a Carbon Disclosure Project (CDP) vezetésében, a Forbes pedig 2020-ban választotta az iparág legjobb munkáltatójának, amit a befogadó munkahelyként kiérdemelt díjak is tükröznek.

– Keretrendszerünkben konkrét programokat, merész, de határozott célokat jelöltünk ki a fenntarthatóság minden vonatkozásában, hogy megvalósításukon és elérésükön együtt dolgozhassunk ügyfeleinkkel és partnereinkkel – mondta Judith Wiese. – Meggyőződésünk, hogy minden lépés, amelyet ma megteszünk, a változtatás minden foka egy nagyobb ügyet is szolgál. Értékteremtés a részvényeseknek, fenntartható növekedés az ügyfelekkel és jobb jövő építése mindannyiunknak, ezek a célok nem zárják ki egymást. Éppen ellenkezőleg, ami jó az embereknek és a környezetnek, az jó az üzletnek is, és ez a felfogás vezérel bennünket mindenben, amit teszünk.

A technológia így kap rendeltetést a Siemensnél, olyan digitális megoldásokban jelenik meg, amelyekkel az ipar gyorsabban, rugalmasabban és eredményesebben válaszolhat a piac változásaira és a kihívásokra, amelyekkel mindannyian szembesülünk. 

A digitális ikrek technológiája például a fizikai és a digitális világok összekapcsolásával, az adatok folyamatos áramlásával segíti az erőforrások jobb hasznosítását és a pazarlás felszámolását. Az okos ipari megoldások az energiahatékonyságot, az okos infrastruktúra megoldások a tisztább és megbízhatóbb, ellenállóbb energiatermelést szolgálják, az épületfelügyeleti rendszerek pedig a fogyasztás optimalizálásán túl a benn tartózkodó emberek egészségét is védik. 

Teljes rálátást ad a digitális technológia mindezen megoldások előállítására is, szénlábnyomukat a Siemens teljes ellátási láncában követi, beleértve a beszállítókat is. A fenntarthatóság terén világos célokat és prioritásokat kijelölő DEGREE keretrendszerével a szállító a további transzparencia, az előrehaladás mérése és jelentése mellett is elkötelezi magát.

www.siemens.hu   


NEWS ; Ipari hírek ; Business ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; - Mercedes ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; Fém, gépipar ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem ; - Siemens

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: