Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Középpontban a Caddy: Panoráma üvegtető

2021.06.02

Forrás: Porsche Hungaria, Volkswagen Haszonjárművek Sajtóközlemény
- 1,419 m2 méretű hatalmas, fix üvegtető
- Kellemes, tágas hatás az alacsony emisszivitási bevonatnak köszönhetően
- Csökkentett légkondicionálási igény a gépjárműben


- Az alacsony emisszivitású technológia hűvösebb és melegebb időjárási körülmények között is ideális

Hannover, 2021. június 02. – A Volkswagen Haszonjárművek között a Caddy egyik kiemelkedő funkciója kétségkívül a hatalmas panoráma üvegtető, röviden PGR (Panoramic Glass Roof). Ez a funkció a Caddy (Caddy, Life és Style) ötödik generációs személyautóiban érhető el. A fix kialakítás zavartalan kilátást biztosít, mindemellett pedig csökkenti az üzemanyag-fogyasztást. A különleges bevonat biztosítja az optimális belső hőmérsékletet, és külön sötétítőre sincs szükség.

A fix kialakítású panoráma üvegtető legalább két előnyös tulajdonsággal rendelkezik: a nyitható, tolható napfénytetőkhöz képest sokkal jobb kilátást biztosít. Több mint 1,4 négyzetméternyi üvegfelület, az új Caddy esetében több mint egy négyzetméter (1,011 m2). Ez annak köszönhető, hogy nincsenek a kilátást zavaró mechanikai alkatrészek. Másrészről az utazás közben nyitva hagyott ablakok vagy napfénytetők minden esetben negatívan befolyásolják az üzemanyag-fogyasztást, éppen ezért környezetvédelmi megfontolásból kerülni kell az utazás közbeni használatukat. A nyitott ablakok többek között légturbulenciát, ezáltal pedig kedvezőtlenebb légellenállási együtthatót (cW) eredményeznek. A légkondicionáló rendszer értékes energiája kiszökik a gépjárműből, a levegő áramlása nem szabályozható, amely nem kívánt következményekkel járhat, például rovarok, allergiát kiváltó anyagok, mint a pollenek vagy a por, jutnak a gépjármű belsejébe.

A Caddy modellek panoráma üvegtetőjéhez (PGR) használt anyag egy nagyjából 5 mm vastag ragasztott üveg, amely laminált biztonsági üvegből (LSG - Laminated Safety Glass) és az ablaktáblák közötti membránból áll (2,1/0,76/2,1 mm). Technikai felépítését tekintve a panoráma üvegtető a laminált biztonsági üvegből készült szélvédőhöz hasonlítható. A laminált biztonsági üveg két vékony üvegtáblából áll, amelyeket egy szakadásálló, hajlékony réteg szintetikus anyag tart össze.

Az új Caddy modellekben a Volkswagen Haszonjárművek a hatalmas panoráma üvegtető esetében egy úgynevezett „Low-E” bevonatot használ, amely sokkal hatékonyabb, mint egyetlen hőszigetelt üveglap. A „Low-E” alacsony emisszivitást jelent. Ezt a kifejezést olyan üvegekre használják, amelyeket egy hajszálvékony, hővezető oxidbevonattal látnak el. Ez csökkenti az üveg hőátbocsátását, hőszigetelésként és árnyékolóként is funkcionál. Minél alacsonyabb a bevonat emisszivitása, annál hatékonyabb az üveg szerkezete a hőszigetelés tekintetében. Így beáradhat a napfény, miközben hatékonyan csökken az üvegfelület emisszivitása.

A panoráma üvegtetőhöz használt szakadásálló, hajlékony réteg szintetikus anyag az úgynevezett PVB bevonat. A PVB polivinil-butirált jelent. A PVB-t forró, olvasztott ragasztóanyagként használják a laminált biztonsági üvegek közötti réteg gyanánt. Ezen kívül a színezett PVB bevonat biztosítja a ragasztott üveg úgynevezett TL értékét (= a fényáteresztés mértékegysége, magyarul a fényelnyelés/-visszaverés aránya), azaz mennyi fényt ereszt át, és mennyi fényt ver vissza/nyel el. A panoráma üvegtető esetében ez az érték jóval az oldalsó sötétített ablakok értéke alatt van, amelyek TL értéke 26%. A sötétített üveg 26%-os TL értéke azt jelenti, hogy a látható fény „csupán” 74%-át veri vissza/nyeli el. A panoráma üvegtető esetében a fényáteresztés TL értéke 5%, vagyis az összetett üveg a fény 95%-át veri vissza vagy nyeli el.

A Caddy modellek panoráma tetőablakainak alacsony emisszivitási bevonata több előnnyel rendelkezik: először is csökkenti a gépjármű hőveszteségét hideg környezeti hőmérséklet esetén, vagyis csökkenti az utasok hidegérzetét. Ezen kívül a panoráma üvegtető alacsony emisszivitási bevonata visszaveri a hősugárzást, így a gépjármű belsejét gyorsabban melegíti fel a fűtőrendszer. Ez a másik irányba is igaz: kevesebb hő jut be a gépjármű belső terébe, amikor a külső hőmérséklet magasabb és süt a nap. A panoráma üvegtető funkcionális rétegének hővisszaverő hatása következtében a belső tér kevésbé melegszik fel a napsugárzás miatt, így csökken az utasok hőérzete. Ez kétségkívül hozzájárul a biztonsághoz is, hiszen lassítja az emberi test kiszáradását, amely fáradtsághoz, például alacsonyabb koncentrációs képességhez vezethet.

A Caddy modellekben található panoráma üvegtető érezhetően több napfényt ver vissza / több hőt tart a gépjármű utasterében hideg külső hőmérséklet esetén, így minden utast véd a meleg és a hideg viszontagságaitól. Az alacsony emisszivitású bevonatnak köszönhetően csökkenthetjük a gépjárműben a légkondicionáló berendezés használatát. Az alacsony emisszivitású technológia mind a meleg, mind a hideg időjárási viszonyok között hasznos. Mindeközben pedig átélhetjük a szabadság légies érzését és az ég zavartalan látványát.

A Caddy panoráma üvegtető ezzel párhuzamosan csökkenti a potenciális vakító érzetet az utasok számára napos idő esetén. A fény és hőmérséklet optimális kezelése miatt nincs szükség más árnyékoló megoldásra. Mivel nincs kihúzható árnyékoló a fej felett, sokkal több a hely, tágasabbnak hat a tér. Ezen kívül a kevesebb mozgó alkatrész miatt alacsonyabb a tető súlya, valamint kevesebb az esélye, hogy bármi elromlik.

A Caddy modellek ötödik generációja, amelyek első négy generációjából is több mint 3 millió példány kelt el, ismét egyedi funkcióval és egy igazi meglepetéssel állt elő használói és utasai számára: méretéből kifolyólag (1,386 mm hosszú és 1,028 mm széles) az üvegtető jóval a második sor ülés mögé, a harmadik sorig nyúlik mind a Caddy alapmodelljében, mind a hosszú tengelytávú Maxi modellben. A többi Caddy személyautó modell esetében válaszható extraként rendelhető.

A Volkswagen Haszonjárművek sokoldalú új Caddy modellje a moduláris keresztmotoros platformján (MQB) alapul, amelyet a Golf modelleknél is használunk. A panoráma üvegtető mellett a Caddy modellekben számos új technológiai megoldás is megtalálható – ettől válnak még praktikusabbá, hatékonyabbá és kifinomultabbá.

Az alábbi linken található egy rövid videó, amelyen megtekinthető a panoráma üvegtető beszerelése a Caddy modellbe a gyártás során.

Közvetlen link az új Caddy személyautóhoz / kombihoz (információ, műszaki adatok, árak): https://www.vwh.hu/caddy-2020

Közvetlen link a Caddy Cargo modellhez (információ, műszaki adatok, árak): https://www.vwh.hu/caddy-cargo

Volkswagen Haszonjárművek – Sikereket, szabadságot és a jövőt szállítjuk
A könnyű haszongépjárművek vezető gyártójaként a Volkswagen Haszonjárművek márka alapjaiban újítja meg és teszi fenntarthatóvá az áruk, személyek és szolgáltatások szállítását. Járműveink egyaránt alkalmasak építőmunkások, családok, kalandorok, zsemlék, csomagok vagy éppen szörfdeszkák szállítására. Minden egyes nap a világ minden táján számtalan embernek segítenek abban, hogy jó munkát végezzenek. Mobil műhelyekként szelik az utakat, vagy éppen mentőorvosokat és rendőröket visznek munkába.

Telephelyeinken Hannoverben (Németország), Poznanban (Lengyelország), Wrzesniában (Lengyelország) és Pachecoban (Argentína) mintegy 24.000 munkatárs gyártja a Transporter, Caddy, Crafter és a teljesen elektromos e-Crafter sorozatokat, valamint 2022-től az ikonikus Bulli teljesen elektromos változatát, az ID. BUZZ modellt. A Volkswagen Haszonjárművek a Volkswagen-vállalatcsoporton belül is vezető márkának számít az önvezetés, valamint az olyan mobilitási szolgáltatások terén, mint a Mobility-as-a-Service és a Transport-as-a-Service; ezeken a területeken mi alakítjuk a mobilitás jövőjét. Így a márka a jövő társadalmát minden meghatározott követelményével a tisztább, okosabb és fenntarthatóbb mobilitás felé tereli. Ezt jelenti a Volkswagen Haszonjárművek márkaígérete: Sikereket, szabadságot és a jövőt szállítjuk.

www.vwh.hu    


NEWS ; Ipari hírek ; Business ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; - Volkswagen ; Munkagép, haszongép ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; Internet, IoT, felhő ; Fém, gépipar

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: