Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Csúcsteljesítmény a génjeikbe kódolva: a MINI John Cooper Works modellcsalád

2021.04.28

Forrás: BMW Sajtóközlemény
Akár 225 kW / 306 lóerő maximális teljesítményükkel, motorsportos szaktudással finomhangolt futómű-technológiájukkal,


típus-specifikus stílusjegyeikkel és utastereik sportautós hangulatával a brit prémiummárka élsportolói nem csupán a prémium kisautó-szegmensben, de a prémium kompaktok mezőnyében is az extrém vezetési élmény etalon mércéjét állítják fel.

Amikor a jellegzetes vezetési élményből vérpezsdítő versenyhangulat kerekedik, a MINI John Cooper Works embléma és a brit prémiumgyártó összetéveszthetetlen stílusjegyei is azonnal bevillannak. A MINI John Cooper Works modellcsalád tagjai – akik immár a prémium kisautó-szegmenstől kezdve, egészen a prémium kompaktok mezőnyéig felgurulnak a rajtrácsra – más-más formában egyesítik az egyedi stílust és a maximális teljesítményt, kivétel nélkül garantálva, hogy a motorsport élvonalában tökéletesített hajtáslánc- és futómű-technológia, valamint a karosszéria és az utastér típus-specifikus stílusjegyei extrém vezetési élményt és magával ragadó egyediséget varázsolnak az aszfaltra.

A MINI John Cooper Works hagyományai több évtizedre és megannyi motorsport-sikerre tekintenek vissza, a zabolátlan vezetési élmény, az összetéveszthetetlen egyediség és a prémium minőség folyamatos jelenléte mentén. Hat évtizeddel ezelőtt a sportautókat tervező John Cooper a klasszikus Mini versenysikerei előtt is kikövezte az utat, majd az 1960-as évek Monte Carlo Ralijain aratott három abszolút győzelmével a brit kisautó örökre beírta magát a négykerekű legendák történelmébe. A MINI modernkori motorsport-sikereit a Dakar Ralin elhódított hat abszolút trófea ékesíti.

A MINI John Cooper Works modellcsalád tagjainak köszönhetően a csúcsteljesítmény iránti szenvedély ma már a hétköznapok útjain is átélhető. Motorsportos szaktudással finomhangolt technológiájuk és teljesítmény-központú megjelenésük a prémium kisautó-szegmensben és a prémium kompaktok mezőnyében is kivételes pozíciót biztosít. Előbbi megteremtője, a MINI John Cooper Works modell (átlagos üzemanyag-fogyasztás a valós körülmények közötti legdinamikusabb járműhasználat eredményeit vizsgáló, globális szabvány szerint működő tesztciklus (WLTP – Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) mérései szerint: 6,8 – 7,1 liter / 100 km; átlagos üzemanyag-fogyasztás a legmodernebb autók menetteljesítményét vizsgáló EU-ciklus (NEDC – New European Driving Cycle) tesztkörének mérései szerint: 6,9 – 7,1 liter / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás a WLTP mérései szerint: 155 – 161 gramm / km; kombinált károsanyag-kibocsátás a NEDC tesztkörének mérései szerint: 158 – 163 gramm / km) a klasszikus háromajtós karosszériakoncepció rendkívül sportos formáját váltja valóra.

Az extrém vezetési élmény nyitott tetős formáját a MINI John Cooper Works Cabrio modellben (átlagos üzemanyag-fogyasztás a WLTP mérései szerint: 7,1 – 7,4 liter / 100 km; átlagos üzemanyag-fogyasztás a NEDC tesztkörének mérései szerint: 7,1 – 7,4 liter / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás a WLTP mérései szerint: 161 – 167 gramm / km; kombinált károsanyag-kibocsátás a NEDC tesztkörének mérései szerint: 163 – 169 gramm / km) élhetik át a brit prémiummárka ügyfelei. Mindkét élsportoló újragondolt stílusjegyekkel gurul fel a rajtrácsra: a karosszéria legfontosabb újításai közé tartozik a minden korábbinál letisztultabb frontrész, a megnövelt és hangsúlyosabb hűtőrács, az újfajta oldalsó irányjelző-panelek, illetve a kipufogórendszer középre helyezett ikervégződését körbeölelő, markáns diffúzorral szerelt hátsó kialakítás.

A modellpáros vérpezsdítő teljesítményéről egy 2.0 liter hengerűrtartalmú, négyhengeres, MINI TwinPower Turbo technológiával dolgozó benzinmotor gondoskodik, 170 kW / 231 lóerő maximális teljesítménnyel és 320 Nm csúcs forgatónyomatékkal. A motor erejét alapfelszereltségként egy hatfokozatú manuális váltó, az opcionális extrafelszereltség részeként pedig egy nyolcfokozatú Steptronic Sport automataváltó továbbítja az első kerekek felé. A MINI John Cooper Works 6,3 másodperc alatt (a nyolcfokozatú Steptronic Sport automataváltóval 6,1 másodperc alatt) gyorsul fel álló helyzetből 100 km/órás tempóra, végsebessége pedig 246 km/óra. A MINI John Cooper Works Cabrio mindezt 6,6 szekundum alatt (automataváltóval 6,5 szekundum alatt) tudja le, míg végsebessége 242 km/óra (automataváltóval 241 km/óra).

A benzinmotor teljesítmény-karakterisztikájához hangolt futómű-technológiájukkal az élsportolók kiváltképp intenzív menetteljesítményre képesek. A Brembo oldalán kifejlesztett sport fékrendszer éppúgy a modellpáros alapfelszereltségének része, mint a 17” méretű MINI John Cooper Works könnyűfém keréktárcsák. Az opcionális extrafelszereltségek közé eközben immár az adaptív futómű új verziója is felkerült, amely folyamatosan alkalmazkodó lengéscsillapítóival teremti meg a sportosság és a menetkomfort végtelenül optimális egyensúlyát.

A MINI John Cooper Works és a MINI John Cooper Works Cabrio a lélegzetelállító menetteljesítmény és a kompromisszumoktól mentes hétköznapi használhatóság újabb dimenziójának is megágyazott: a prémium kompaktok mezőnyében. Sokoldalú utasterükkel, öt teljes értékű ülésükkel, alapfelszereltségként kínált ALL4 intelligens összkerékhajtásukkal és a MINI által készített eddigi legerősebb benzinmotorral minden adottságuk megvan ahhoz, hogy újabb célcsoportokkal szerettessék meg a vezetés extrém élményét. A MINI John Cooper Works Clubman (átlagos üzemanyag-fogyasztás a WLTP mérései szerint: 7,4 – 7,9 liter / 100 km; átlagos üzemanyag-fogyasztás a NEDC tesztkörének mérései szerint: 6,6 – 7,0 liter / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás a WLTP mérései szerint: 168 – 180 gramm / km; kombinált károsanyag-kibocsátás a NEDC tesztkörének mérései szerint: 151 – 161 gramm / km) az extrém sportos menettulajdonságokat egy modernkori Shooting Brake modell egyedi karosszériakoncepciójával ruházza fel. A korszerű funkcionalitást és az életstílus-központú megjelenést négy darab oldalsó ajtó, kettéosztott csomagtérajtó és dinamikusan elnyújtott tetővonal élteti. A MINI John Cooper Works modellcsalád legnagyobb és legsokrétűbb tagját masszív kisugárzás és kivételesen bőséges utastéri helykínálat jellemzi: ő a MINI John Cooper Works Countryman (átlagos üzemanyag-fogyasztás a WLTP mérései szerint: 7,6 – 8,2 liter / 100 km; átlagos üzemanyag-fogyasztás a NEDC tesztkörének mérései szerint: 6,6 – 7,0 liter / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás a WLTP mérései szerint: 173 – 188 gramm / km; kombinált károsanyag-kibocsátás a NEDC tesztkörének mérései szerint: 152 – 161 gramm / km).

Utóbbi két modellben a 2.0 liter hengerűrtartalmú, négyhengeres, MINI TwinPower Turbo technológiával dolgozó benzinmotor letaglózó teljesítménye a legjelentősebb közös tulajdonság: a MINI John Cooper Works Clubman és a MINI John Cooper Works Countryman motorházteteje alatt a brit prémiumgyártó által sorozatgyártásban kínált eddigi legerősebb szív dolgozik, 225 kW / 306 lóerő maximális teljesítménnyel és 450 Nm csúcs forgatónyomatékkal. A hajtáslánc alapfelszereltségének a nyolcfokozatú Steptronic Sport automataváltó is része, a négy hajtott kerék között pedig minden pillanatban ALL4 intelligens összkerékhajtás osztja el a motorból érkező teljesítményt és forgatónyomatékot. Az összkerékhajtás precizitását egy automataváltóba épített mechanikus differenciálzár segíti, amely az eltérő sebességgel forgó első kerekek kiegyenlítéséért felel. Terhelés alatti akár 39 százalékos összezárásával a technológia így laza terepen és mostoha időjárási körülmények közepette is képes optimalizálni a MINI John Cooper Works Clubman és a MINI John Cooper Works Countryman tapadását, sportos vezetési stílusban vett kanyarodás esetén pedig a menetdinamika fenntartásáért felel.

A prémium kompakt kategória élsportolóinak magabiztos lassításáról ugyancsak Brembo sport fékrendszer gondoskodik, az első tengely végein négydugattyús féknyergekkel. Alapfelszereltség a 18” méretű MINI John Cooper Works könnyűfém keréktárcsa-garnitúra, az opcionális extrafelszereltség részeként pedig mindkét modellhez megrendelhető az adaptív futómű új verziója.

A MINI John Cooper Works modellek utastere sportosságot sugároz és a maximális teljesítményt élteti. Az opcionális extrafelszereltség részeként Nappa bőrrel bevont, MINI John Cooper Works logóval ellátott multifunkciós sportkormány is elérhető a modellekhez, ráadásul fűthető karimával. Eközben az integrált fejtámlákkal szerelt MINI John Cooper Works sportülések, a rozsdamentes acélból készült pedálsor, az antracit színű tetőkárpit és a típus-specifikus váltókar / előválasztó kar a négy modell alapfelszereltségének része. A MINI John Cooper Works Clubman és a MINI John Cooper Works Countryman esetében a multifunkciós központi kijelző is az alapfelszereltség része, amely opcionális extrafelszereltségként a MINI John Cooper Works és a MINI John Cooper Works Cabrio modellpárosához is megrendelhető.

A járműfunkciók, rádiócsatornák, kommunikációs és navigációs megoldások, illetve okosalkalmazások gyors és intuitív vezérlését mindegyik modellben új operációs rendszer teszi lehetővé. A 8,8” képernyő-átmérőjű, érintés-érzékeny központi kijelző élő ikonstílusai játszi könnyedségű aktiválást garantálnak, ezen ikonstílusok között pedig az okoseszközöknél megszokott lapozó mozgással váltogathatnak a brit prémiummárka ügyfelei.

A központi kijelző és a kormány mögötti műszerfali kijelző megjelenítési stílusa kétféle üzemmódban változtatható. „Lounge” üzemmódban a megjelenített tartalmak türkiz és halványkék árnyalatban világítanak, míg „Sport” módban a vörös és antracit színek dominálnak. A MINI Vezetési Üzemmódok (MDM – MINI Driving Modes) esetén a kijelzők színe a kiválasztott vezetési üzemmódhoz igazodik.

A MINI John Cooper Works modellcsalád tagjai esetében is új felszereltségi csomagok és célzott felszereltségi opciók garantálják, hogy a brit prémiumgyártó ügyfelei minden korábbinál részletesebben személyre szabhatják modelljüket. A MINI John Cooper Works Trim felszereltségi csomag az alapfelszereltség egyik alternatívája, amely olyan látványos karosszériafényezési árnyalatokat is kínál, mint a Chili Red, a Rebel Green, a Rooftop Grey metál vagy az Island Blue metál. A csomag részei továbbá a kisautók esetében 18”, míg a kompakt modellek esetében 19” méretű MINI John Cooper Works könnyűfém keréktárcsák, a Piano Black magasfényű fekete karosszéria-kiegészítők és utastéri betétek, valamint a Dinamica / Carbon Black árnyalatú bőrkárpit.

A négy élsportoló komfortnövelő, járműkapcsolati és vezetést támogató rendszereit ugyancsak összehangolták. Mindegyik modellben újdonságként mutatkozik be a sávelhagyásra figyelmeztető rendszer (Lane Departure Warning), az aktív tempomat (Active Cruise Control) pedig immár a MINI John Cooper Works és MINI John Cooper Works Cabrio modellpárosában is Stop & Go funkcióval dolgozik. A technológia harmonikusan működik együtt a nyolcfokozatú Steptronic Sport automataváltóval, amely az utazás kényelmét is fokozza azokban a forgalmi szituációkban, ahol az extrém vezetési élményt átmenetileg lelassult forgalom szakítja meg.

A menetteljesítményre, átlagos üzemanyag-fogyasztásra, valamint kombinált energiafogyasztásra és károsanyag-kibocsátásra vonatkozó adatok előzetes értékek. Az adatokat a valós körülmények közötti legdinamikusabb járműhasználat eredményeit vizsgáló, globális szabvány szerint működő tesztciklus (WLTP – Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) mérései szerint számolták ki, majd a legmodernebb autók menetteljesítményét vizsgáló EU-ciklus (NEDC – New European Driving Cycle) megegyező értékei szerint konvertálták át. Az adatok a gumiabroncs-típusoktól is függnek.

További információ az új személygépkocsik hivatalos üzemanyag-fogyasztási, fajlagos szén-dioxid-kibocsátási, illetve elektromosáram-fogyasztási adatairól a „Leitfaden über Kraftstoffverbrauch, die CO2-Emissionen und den Stromverbrauch neuer Personenkraftwagen” (Tájékoztató az új személygépkocsik üzemanyag-fogyasztásáról, szén-dioxid-kibocsátásáról és elektromosáram-fogyasztásáról) (Guideline for fuel consumption, CO2 emissions and electric power consumption of new passenger cars), kiadványban található, amely minden értékesítési helyen, valamint a Deutsche Automobil Treuhand GmbH (DAT) társaságtól (D-73760 Ostfildern-Scharnhausen, Hellmuth Hirth Str. 1.) vagy a http://www.dat.de/en/offers/publications/guideline-for-fuel-consumption.html internetes oldalról szerezhető be: Leitfaden CO2 (Guideline CO2) (PDF – 2,7 MB)

www.bmw.hu  


NEWS ; Ipari cégek ; Ipari hírek ; Business ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; - BMW, MINI, Rolls-Royce

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: