Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Az Alseca Engineering UR5 kobot alkalmazásával biztosította a magas minőséget és duplázta meg termelékenységét ultrahangos hegesztési és marási műveleteiben

2021.03.29

Forrás: Stern Communications - Universal Robots Sajtóközlemény
A VÁLLALAT RÖVID TÖRTÉNETE
Az ALSECA ENGINEERING SA fröccsöntött eszközöket és műanyag alkatrészeket gyárt az autóipari számára.


A termékek magas minőségi normájának biztosítása és a termelékenység növelése érdekében a vállalat úgy döntött, hogy egy UR5 kobot telepítésével automatizálja ultrahangos hegesztési és marási folyamatait.

KIHÍVÁS

Az Alseca Engineering szükségesnek látta az ultrahangos hegesztési és marási alkalmazások minőségének javítását, ami a kézi feldolgozás tekintetében kivitelezhetetlennek tűnt. A manuálisan végzett hegesztési munkák az operátorok képességétől, illetve a hegesztésben szerzett gyakorlatuktól függően jelentős eltérést mutattak. A feladat ismétlődéséből adódó fáradtság, figyelmetlenség miatt a hegesztett alkatrészek minőségi és esztétikai szempontból már nem feleltek meg az elvárásoknak, az Alseca ugyanakkor jelentős mértékben szerette volna növelni termelékenységét. Az értékelések eredményei arra késztették a vállalatot, hogy megvizsgálja az automatizálás lehetőségét, ami a legjobb megoldásnak tűnt ezen kihívások kezelésére.

MEGOLDÁS

A román vállalat úgy döntött, hogy egy UR5 kobottal oldaj meg a gyártási folyamatok automatizálását. A megoldás együttműködő jellege és a kobotok könnyű telepíthetősége miatt esett a választás a Universal Robots-ra. Az integrált UR5 kobotot jelenleg két alkalmazásban használják: kerékívek ultrahangos hegesztésére és lyukak marására műanyag alkatrészekben.

Az első alkalmazásban a kerékíveket - jelentős méretük miatt - félkomponensekként injektálják, majd hegesztik össze 5 vagy 7 ponton. A két félrész hegesztése egy központi helyen lévő fix összeszerelő állomáson történik, ahol UR5 kobot is telepítésre került. A hegesztést - a projekt által meghatározott pontokra programozva - a robotkarhoz csatlakoztatott hegesztőfej végzi. A kobotnak sikerült javítania a hegesztés egyenletességének minőségén és megduplázta a termelékenységet: „Egy operátor egy 8 órás műszak alatt manuálisan legfeljebb 140 alkatrész hegesztésére képes” - mondta Mugurel Mihai, az Alseca Engineering vezérigazgatója. „A kobot alkalmazása 290-300 alkatrészt hegesztését teszi lehetővé egy 8 órás műszak leforgása alatt.

A második alkalmazásban egy, a kobothoz rögzített és általa mozgatott maró, tized milliméteres pontossággal ovális vagy kerek lyukakat mar a meghatározott alkatrészekbe.

A UR5 kobot integrálása rövid idő alatt és különösebb fennakadás nélkül ment végbe. Az új „kolléga” érkezése lehetőséget teremtett a meglévő dolgozók képességeinek fejlesztésére és új kompetenciák elsajátítására. „A megvalósítási folyamat gyorsan haladt. A vállalat két alkalmazottja a kobot megvásárlása előtt egy háromhónapos továbbképzés keretén belül elsajátította a robotok működésének és programozásának ismereteit” - mondta az Alseca Engineering vezérigazgatója. A megvásárlás után mindössze két hét alatt megtörtént a kobot integrálása a gyártási folyamat ultrahangos hegesztési, majd további egy hét alatt a marási műveleteibe.

ELŐNYÖK

Amint azt a hegesztési folyamat állandó minőségének biztosítása mellett a csökkenő ciklusidő és a megnövekedett kapacitás is bizonyítja, a UR5 együttműködő robottal végzett automatizálás fontos előnyöket hozott az Alseca számára, a hegesztőfej megmunkált részhez történő pozicionálásának ismételhetősége miatt. Rendkívül hasznosnak és előnyösnek bizonyult továbbá a kobot felhasználásának rugalmassága, ami lehetővé tette, hogy két alkalmazásban kerüljön telepítésre. A két alkalmazás közötti átállás egyetlen operátor által kevesebb, mint 15 perc alatt elvégezhető.

www.universal-robots.com   


NEWS ; Ipari cégek ; Ipari hírek ; Business ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; Munkagép, haszongép ; Robot, automatika, automata ; - Universal Robots ; Radar, szenzor, ultrahang, érzékelő ; Fém, gépipar ; Hegesztés

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: