Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Együttműködő robotok - Az automatizálás lehetőségei a műanyag- és polimerfeldolgozásban

2021.02.15

Forrás: Stern Communications - Universal Robots Sajtóközlemény
Műanyag és polimerek; Krzysztof Hajzyk, a Universal Robots channel fejlesztő managere Együttműködő robotok vagy más néven kobotok további automatizálási lehetőségeket teremtenek a műanyag- és polimeriparban.


Jellemzőjük, hogy szűkös termelési területen, emberek közvetlen közelében is képesek a munkavégzésre, továbbá a gyors végrehajtás és új feladatokhoz való átcsoportosítás, valamint intuitív programozás és kezelés. Támogatják a felszedés és beillesztés (pick and place), valamint a raklapozás folyamatait nagy és kis vállalatoknál egyaránt.

A gyártók világszerte fektetnek be az automatizálásba. A 2020 tavaszán Magyarországon végzett polimeriparban működő vállalatokra is kiterjedő „KKV robotizációs barométer”  felmérés azt mutatta, hogy a kkv-k többek között azt várják a robotizálástól, hogy lehetővé tegye számukra a termelési költségek csökkentését, javítva ezáltal annak hatékonyságát (72%), továbbá növelje a versenyképességet (71,4%), és a gyártott termékek mennyiségét (68,7%), ami nagyobb jelentőséggel bír a kisvállalkozások számára. Ezeken felül a vállalatok számára fontos az emberi hibák kiküszöbölése (61,3%), az alkalmazottak megtartása (63,9%), valamint a termékek minőségének (56,6%) és a termelés rugalmasságának (54,6%) javítása.

Együttműködő robotok használatával csökkenthető a dolgozók műanyagok és polimerek gyártása során kibocsátott káros gázokkal, porral és műanyag forgáccsal szembeni kitettsége. A kobotok éles és forró tárgyak kezelésére is alkalmasak. A 24 órás munkavégzés képessége és az ismétlődő 0,03 mm pontosságú mozgástartomány (a Universal Robots esetében) lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy a lehető legnagyobb mértékben használják ki termelési kapacitásukat és ezzel egyidejűleg fenntartsák az állandó minőséget. A könnyű kialakítás és a kis méret alkalmassá teszi a kobotokat a kisebb munkaterületen történő munkavégzésre.  

Alkalmazások  

A kobotok a műanyag fröccsöntő alkalmazások szinte teljes mértékű automatizálását lehetővé teszik.  Garantálják az egyenletesen magas minőséget, pontosságot, valamint az állandó adagolást sok ismétlés után is. Az együttműködő robotok növelik a folyamatok pontosságát és csökkentik a hulladék mennyiségét. Kiválóak a gépkiszolgálásban, CNC esztergákban, fröccsöntő gépekben, élprésekben vagy sajtoló présekben. Alkalmazásuk pozitívan hat a sebességre és a minőségre, ugyanakkor minimalizálja a nehézgépekkel végzett munkával kapcsolatos sérülések kockázatát. Egyéni igényeitől függően a vállalat különféle végeffektorokkal vagy felügyelő rendszerekkel ellátott kobotokat alkalmazhat a gyártás különböző szakaszaiban, pl. nagy érzékenységet igénylő kis elektronikai alkatrészek összeszerelése során. A befejező szakasz szintén nagyon fontos, a kobotok különféle anyagokkal dolgozhatnak, megtartva a szükséges paramétereket és biztosítva a végtermék magas, állandó minőségét.
_____
[1] A „A kkv-k robotizálási barométere” felmérést az SC&C kutatóvállalat végezte 180 magyarországi kis- és középvállalkozásra kiterjesztve március 9. és április 6. között. A felmérésben a következő iparágak vállalkozásai vették részt: fémmegmunkálás és gépgyártás; műanyag feldolgozás; vegyipar; élelmiszer- és dohányipar; fa és fatermékek ipara (beleértve a bútorokat); textil- és ruházati ipar; elektromos- és elektronikai ipar; építőipar; autóipar; papír- és papír termékek ipara, nyomtatóipar; üvegipar, kerámiaipar, kő- és ásványi anyagok ipara. A felmérés CATI módszerrel (számítógéppel támogatott személyes megkérdezés), a Universal Robots megbízásából készült. 

Kobotok alkalmazása különböző piaci területeken  

A cseh 2K Trend, ami nagy pontosságú fröccsöntött műanyag alkatrészeket gyárt nagy autógyártók számára, bevezette a UR10 kobotot a teljes gyártási ciklus kezelésére, amivel optimalizálta a gyártást és megoldotta a munkaerőhiány problémáját is. Az UR10 együttműködő robot felveszi és a formába helyezi a műanyag pelletet, majd megkezdi a fröccsöntési ciklust. A ciklus végén a kobot eltávolítja a kész öntvényeket, amelyeket aztán a szállítószalagra helyez. Ez egy monoton tevékenység, amely kivételes pontosságot igényel a kész műanyag öntvények kezelésében, tehát tökéletes a robotizáláshoz. Az UR10 kobot gyakorlatilag önállóan képes kezelni az egész gépet, ezért nem szükséges emberi dolgozók bevonása ebbe a folyamatba. Előnye a UR10 kar széles működési tartománya is, amely ezáltal a teljes gépet nagyon hatékonyan működteti.

A Dynamic Group három UR robotot telepített fröccsöntő és csomagolási feladatokra. Az első robot a teljes gépi ciklust látja el; válogat és elhelyez olyan kereteket, amelyek a fröccsöntő gépbe öntendő darabokat tartják, az egységeket egy vágószerelvényhez szállítja, az alkatrészt a kezelő elé helyezi a további megmunkálásra és végül megnyom egy gombot a ciklus újbóli aktiválásához. A második fröccsöntési alkalmazás egy hagyományos derékszögű robotot használ, amely egy formadarabot dob a szállítócsúszdára, ahol a UR robot felveszi és zsírtalanító készülékbe helyezi, majd az alkatrészt az operátor előtti asztalon lévő raklapra teszi ellenőrzés céljából. A harmadik robotot a csomagolási folyamatokhoz telepítették. „Véleményem szerint a hagyományos robotokhoz képest a UR robotokat sokkal könnyebb betanítani és programozni drag and drop alkalmazásokból. A robot programozható „Teach Mode” opcióval is, amiben egyszerűen megragadjuk a robot karját, elmozdítjuk oda, ahova szeretnénk, ezáltal a robot megjegyzi a pontot. A pontok meghatározása után a robot az indítást követően visszajátssza ezeket a mozdulatokat” - mondja Joe Mcgillivray, a Dynamic Group vezérigazgatója.

A kobotok használatát leíró különféle esettanulmányok jól szemléltetik a megoldások sokoldalúságát. A programozás és a használat egyszerűségének köszönhetően a kobot egy olyan eszköz, amely a technológiára nyitott operátorok kezében segítheti a vállalatokat a gyorsabb fejlődésben és a hatékonyabb piaci versenyben. További információk a kobotok műanyag és polimerek feldolgozásában történő használatáról az e-könyvben találhatók: 
HU: https://www.universal-robots.com/hu/industry/   

www.universal-robots.com   


NEWS ; Ipari cégek ; Ipari hírek ; Business ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; Robot, automatika, automata ; - Universal Robots ; Fém, gépipar ; Műanyag, gumi, üveg, szénszál ; Logisztika, szállítmányozás, beszállítás

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: