Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Együttműködő robotok a bútoriparban és berendezésgyártásban - Krzysztof Hajzyk, a Universal Robots channel fejlesztő managere

2020.12.07

Forrás: Stern Communications - Universal Robots Sajtóközlemény
Az együttműködő robotok (kobotok) lehetővé teszik a legmagasabb minőség elérését a folyamatok pontosságának és a minimális hibahatárnak köszönhetően.


A kobotok alkalmazása jó döntésnek bizonyul, amennyiben a vállalatnak ismétlődő tevékenységekkel vagy nehéz munkakörülményekkel kell megbirkóznia. A kobotok képesek többek között elemeket becsavarozni vagy lyukakat fúrni, pontosan kimérni a ragasztó mennyiségét, vagy támogatni a felületkezelési folyamatokat, a festést, a csomagolást és a raklapozást.

A 2019 végén Magyarországon készült „KKV-k robotizációs barométere”*1  című tanulmány szerint a a kis-és közép vállalkozások következő folyamatok robotizálását tervezik: összeszerelés (27,6%) csomagolás és raklapra helyezés (20,3%), gépkiszolgálás (14,7%), festés (13,4%) pick and place (12,7%). A vállalatok 1,5% -a a robotokba történő befektetés megtérülését 1 éven belül, 22,5%-a 1-2 éven belül, 33,9%-a 2–3 éven belül, 13,9%-a 3-4 éven belül, míg 9,9% 5 vagy több éven belül várja. Természetesen a vállalkozók azt szeretnék, ha ez az időszak a lehető legrövidebb lenne, a válaszadók közel 31% -a szerint 1-2 év, 23,9%-a pedig 2-3 év lenne a befektetés optimális megtérülése.

A kobotok használata egyszerű és intuitív. Gyorsan beállítható új feladatokhoz hagyományos módon egy szkriptnyelv vagy a robotképzési megoldás használatával. A robot mozgásának a legegyszerűbb módon történő programozásához az operátornak csak meg kell mozgatnia a robot karját, megmutatva ezzel a mozgáspontokat, a robot pedig ezt követően emlékezni fog ezekre a pontokra és megismétli a mozdulatsort. A robot vezérlése egy kényelmes, grafikus felhasználói felülettel rendelkező érintőképernyővel történik. A kobot funkcionális tulajdonságai együtt járnak a gazdasági előnyökkel. A kobotok előnye a hagyományos ipari robotokhoz képest az alacsonyabb költségek mellett, a gyorsabb amortizáció, valamint az alkalmazási és programozási ismeretekhez való széles körű hozzáférés.

Pontos működés és biztonság
Az együttműködő robotok műveletei kiemelkedően jól ismételhetők, ± 0,03 mm pontossággal, 24 órás üzemmódban is. A kobotok telepítésének köszönhetően a ciklusidő és a nyersanyaghulladék jelentősen csökkenthető. A telepített látásrendszerrel a kobotok a gyártási feladatokat ellátó minőségellenőrzésről is gondoskodhatnak. A hulladék csökkentése a hibás alkatrészek feldolgozás előtt történő azonosításával történik.

*1  A „A kkv-k robotizálási barométere” felmérést az SC&C kutatóvállalat végezte 180 magyarországi kis- és középvállalkozásra kiterjesztve március 9. és április 6. között. A felmérésben a következő iparágak vállalkozásai vették részt: fémmegmunkálás és gépgyártás; műanyag feldolgozás; vegyipar; élelmiszer- és dohányipar; fa és fatermékek ipara (beleértve a bútorokat); textil- és ruházati ipar; elektromos- és elektronikai ipar; építőipar; autóipar; papír- és papír termékek ipara, nyomtatóipar; üvegipar, kerámiaipar, kő- és ásványi anyagok ipara. A felmérés CATI módszerrel (számítógéppel támogatott személyes megkérdezés), a Universal Robots megbízásából készült. 

Együttműködő robotok egyaránt használhatók tiszta helyiségekben és nehéz munkakörülményekkel rendelkező bútorfeldolgozási folyamatokban, amelyek védelmet igényelnek a fafeldolgozás során keletkező káros por és az iparban használt lakkgőzök ellen. A kobotokat úgy tervezték, hogy további biztonsági elkerítés nélkül is dolgozhassanak emberek közvetlen közelében (előzetes kockázatelemzés elvégzése után). Az UR együttműködő robotok megfelelnek az ISO/TS 15066 specifikáció szerint szabályozott, együttműködésen alapuló robotrendszerek biztonsági követelményeinek és az EU 2006/42/EK gépekről szóló irányelvének.

A kobotok becsavarják, ragasztják és helyükre illesztik az elemeket
A kobotok jól működnek a bútor-, famegmunkáló és lakberendezési ipar számos gyártásával kapcsolatos alkalmazásban, továbbá a legtöbb gyártó vállalatnál hasznosak lehetnek, az üzem méretétől függetlenül. Az együttműködő robotok automatizálják az ömleszetett áruk mozgatását, polírozás, fröccsöntés, CNC vezérlés, csomagolás, raklapozás, minőség-ellenőrzés, összeszerelés, csavarozás, ragasztás és festés folyamatait. A kobotok gyorsan és egyszerűen átállíthatók egy új tétel előállítására vagy egy másik feladat elvégzésére. Kis méretüknek köszönhetően dolgozhatnak kis munkaállomásokon vagy szoros összeszerelő sorokban, további termelési kapacitást biztosítva a különböző folyamatokban, a vállalat jelenlegi igényeitől függően. Az együttműködő robotok olyan nagy gyártási megrendelésekhez nyújtanak támogatást, amelyeket a vállalat kapacitásbővítés nélkül nem tudna elfogadni. A ragasztási folyamat kezelése során a kobotok garantálják folyamatosan magas minőséget és az egységes adagolási szintet az évek múlásával is.

Kobotok alkalmazása különböző piaci területeken
Az UR10 koboton alapuló megoldást a polcrendszereket gyártó Etalex valósította meg. A kobot tapadókoronggal emeli fel és helyezi egy halomra a présfék darabjait. Ez a munkafolyamat korábban manuálisan történt és veszélyt jelentett a présfék közelében dolgozó munkavállalókra. Az Universal Robots-nak köszönhetően sikerült kiküszöbölni ezt a veszélyforrást, az operátornak pedig elegendő napi egy órát tölteni a kobot munkaminőségének ellenőrzésével. A robot a nap 24 órájában dolgozik, külső biztonsági intézkedések nélkül.

A konyhai felszereléseket gyártó Franke pedig úgy döntött, hogy optimalizálja a mosogatók gyártását a költségek csökkentése és a versenyképesség javítása érdekében. Az alkalmazott UR5 megoldásnak köszönhetően évente 10,000 mosogatót gyártanak – itt a kobot rögzítő tömböket ragaszt az alumínium forma mindkét oldalára. A kobotok segítenek csökkenteni a felhasznált ragasztó mennyiségét és a hibák valószínűségét a ragasztás során.

A bútor- és berendezésiparban alkalmazott kobotokról további információk az alábbi oldalon elérhetők: 
HU: https://www.universal-robots.com/hu/industry/  

www.universal-robots.com  


NEWS ; Ipari cégek ; Ipari hírek ; Business ; Robot, automatika, automata ; - Universal Robots ; Fém, gépipar ; CNC-PLC ; Műanyag, gumi, üveg, szénszál ; Fa, bútor, papír, nyomdaipar

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: