Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Az ABB ezredik, Norvégiában telepített villámtöltője fontos mérföldkő az e-mobilitás terén

2020.12.07

Forrás: ABB, Hírek
Az ABB ezredik villámtöltőjének norvégiai telepítése fontos mérföldkő az ország számára a nulla kibocsátású gazdaság elérése felé – ezzel jó úton haladnak ambiciózus klímacéljaik irányában


Norvégia nagyratörő terveiben azt irányozta elő, hogy eltávolodik a fosszilis tüzelőanyagoktól, a CO2-kibocsátást az 1990-es szinthez képest 2030-ra 55%-kal csökkenti, illetve 2025-től kezdődően minden újonnan értékesített autó kibocsátásmentes lesz. E célkitűzés keretében bőkezű ösztönzőkkel támogatják az elektromos járművek (EV-k) térnyerését, az e-járművek leendő tulajdonosainak forgalmi adó alóli mentességet, továbbá alacsonyabb út- és komphasználati díjat garantálnak.

Az ABB már eddig is fontos szerepet játszott Norvégia kibocsátásmentes társadalomra történő átállásában, és az ezredik nagy teljesítményű töltőállomásnak (Terra HP) a nyugat-norvégiai Bergen városában történő telepítésével a vállalat ismét bebizonyította, hogy elkötelezett az ambiciózus fenntarthatósági célok teljesítése mellett. A Terra HP alig 8 perc alatt tölti fel egy e-jármű akkumulátorát a 200 km-es hatótávolságot biztosító szintre.

Fenntartható közlekedés

Norvégia mára a világ egyik legfejlettebb e-mobilitási társadalmává vált. Az ország útjain futó 3 millió jármű 10%-a elektromos hajtású, így az e-járművek aránya Norvégiában magasabb, mint a többi EV-barát országban, így pl. Hollandiában vagy Svédországban.

Az e-mobilitás gyorsuló térnyerését jól jelezi, hogy Norvégiában minden második új személygépkocsi teljesen elektromos hajtású. Mivel az ország energiaforrás-összetétele közel 98%-ban megújuló forrásokból, főként vízenergiából áll, így a napjainkban futó e-járműveknek tulajdonítható CO2-kibocsátás-csökkenés nagysága kb. 600.000 tonna/év.

Az e-járművek tulajdonlásában és használatában bekövetkezett erős növekedés elősegítette a hagyományos üzemanyagtöltő állomások gyors ütemű továbbfejlesztését is. Számos benzinkút már EV-töltési lehetőséget is kínál, így például az ország egyik leglátogatottabb Shell benzinkútján már minden harmadik „tankoló” jármű elektromos hajtású. A Circle K benzinkút pedig a világon elsőként cserélte le az egyik hagyományos üzemanyagkútját az ABB villámtöltőjére.

Frank Muehlon, az ABB EV-töltési Infrastruktúra globális üzletágának vezetője így nyilatkozott: „Büszkék vagyunk a norvég energetikai forradalom támogatásában betöltött szerepünkre. Norvégia úttörő szerepet játszott az e-járművek és a zöld tömegközlekedési hálózatok korai alkalmazása terén, és bízunk abban, hogy a többi európai ország az itt megvalósított megoldásokat a fenntartható infrastruktúra pozitív, követendő modelljének tekinti majd.

Elektromos buszok, kibocsátásmentes logisztika és hajózás

A villamos hajtású járművek töltési infrastruktúrája terén globális piacvezető pozíciót kiépítő ABB a töltési és villamosítási megoldások teljes skáláját kínálja az elektromos autókhoz, a hibrid és elektromos hajtású buszokhoz, valamint a hajókhoz és a vasúti járművekhez. A vállalat termékei biztosítják a norvég elektromos hajtású buszflotta közel felét kitevő 150 e-busz töltését. Az ABB töltési infrastruktúrát és szolgáltatásokat szállít Norvégia legnagyobb élelmiszer-nagykereskedelmi hálózatának, az ASKO-nak is. Az ABB töltői és szolgáltatásai biztosítják, hogy az ASKO hatékonyan tudja üzemeltetni az egyre növekvő számú e-teherautóból álló flottáját.

Az ABB e-mobilitás támogatására irányuló tevékenysége kiterjed a norvég tengerhajózási szektorra is. A tengerjáró hajókat és a kompokat kiszolgáló nagy kikötőkben, valamint az árukikötőkben kiépített, a hajók áramellátását biztosító infrastrukturális megoldások évente 10.000 személyautóéval egyenlő mennyiségű károsanyag-kibocsátást előznek meg. Oslóban, a legnagyobb utasforgalmat bonyolító útvonalon közlekedő kompok fedélzetére telepített ABB gyártmányú berendezések 3.000 autó évi kibocsátásával csökkentik a káros anyagok emisszióját, míg az ABB hajtásrendszerével felszerelt, kibocsátásmentes hibrid komphajó, a Vision of the Fjords utasai szinte teljes csendben gyönyörködhetnek az ország emblematikus fjordjaiban.

Az ABB 2010-ben jelent meg az e-járművekhez fejlesztett töltési megoldások piacán. Napjainkra már több mint 17.000 villámtöltőt értékesített a világ 80 országában. Az e-mobilitás fejlődése iránti egyértelmű elkötelezettségét mutatja, hogy névadó partnerként már négy évad során támogatta az ABB FIA Formula-E világbajnokságot. A 9. szezontól kezdődően az ABB a bajnokság hivatalos járműtöltési partnere lesz.

Az ABB (ABBN: egy vezető globális technológiai vállalat, amely ösztönzi a társadalom és az ipar átalakulását egy hatékonyabb és fenntarthatóbb jövő megvalósítása érdekében. Az energetikai, robotikai, automatizálási és hajtás portfólióinak különböző szoftverekkel való összekapcsolásával az ABB kitolja a technológia határait, hogy ezzel a teljesítményt új szintre emelje. A kiválóságáról több mint 130 éve jól ismert ABB sikerességét a világ több mint 100 országban foglalkoztatott 110.000 tehetséges munkatársa garantálja. www.abb.com  az ABB Kft. 1991-ben alakult, és azóta az egyik vezető szállítóként van jelen a hazai közmű, valamint energetikai szektorban.

ABB weboldal: http://new.abb.com/hu  

Facebook oldal: https://www.facebook.com/ABBMagyarorszag  

Instagram: abb_magyarorszag  

YouTube: https://www.youtube.com/ABBMagyarorszag  

www.abb.hu    


NEWS ; Ipari cégek ; Ipari hírek ; Business ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; Robot, automatika, automata ; - ABB ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: