Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

A Bosch új koronavírus tesztje 39 perc alatt ad megbízható eredményt

2020.09.29

Forrás: Bosch, Sajtóközlemény
A világ leggyorsabb SARS-CoV-2 PCR tesztje
¤ Az új PCR tesztet elsősorban mobil tesztközpontokban történő használatra fejlesztették ki
¤ A Bosch tesztjének szenzitivitása 98 százalék, specifikussága pedig 100 százalék


¤  Október elejétől egyetlen teszttel akár öt ember egyidejű vizsgálata is lehetséges lesz
¤  A Bosch célja, hogy a lehető leggyorsabban adjon megbízható eredményt a tesztelés során

Stuttgart, Németország – A Bosch új PCR tesztet fejlesztett ki a SARS-CoV-2 kórokozó kimutatására szolgáló Vivalytic elemző eszközéhez. A teszt 39 perc alatt megbízható eredményt ad, és jelenleg világszerte a leggyorsabb polimeráz láncreakciós (PCR) teszt. A Bosch új tesztjét kifejezetten mobil tesztközpontokban, például autópálya-töltőállomásokon vagy repülőtereken történő használatra fejlesztette ki. Az eszköznek köszönhetően a tesztelt páciensek még a helyszíni várakozási idő alatt kapnak megbízható eredményt. Az Európában már elérhető, CE minősítéssel rendelkező teszt enyhíti a laboratóriumok leterheltségét, illetve biztonságosabbá teszi az utazást és a munkavégzést. „A koronavírus-járvány elleni küzdelem egyik fontos része a fertőzés forrásainak gyors azonosítása. Ezért arra összpontosítottunk, hogy az első – március végén bemutatott – koronavírus-tesztünket egy még gyorsabb megoldás kövesse” – mondta Dr. Volkmar Denner, a Robert Bosch GmbH igazgatótanácsának elnöke.

Az új, csak a SARS-CoV2 vírust azonosító Bosch PCR teszt fejlesztése a Német Szövetségi Oktatási és Kutatási Minisztérium (BMBF) által finanszírozott kutatás-fejlesztési projekt része. „Fontosnak tartom, hogy az emberek a lehető leggyorsabban információt kapjanak egészségi állapotukról. A tudomány és a kutatás gyors reakciói, megoldásai nagyon sokat számítanak most” – hangsúlyozta Anja Karliczek szövetségi oktatási és kutatási miniszter. „A következő hónapok egyik komoly kihívása az lesz, hogy egyre több és több embert kell tesztelnünk. A Bosch továbbfejlesztett tesztelési eljárása, amely a BMBF támogatásával valósult meg, óriási segítséget nyújthat ebben. A technológia gyors fejlődése arra is válasz, hogy a német vállalatok mennyire felkészültek és milyen innovációkkal képesek előállni ezekben a kihívásokkal teli időkben” – tette hozzá Anja Karliczek.

A Bosch tesztjének szenzitivitása 98 százalék, specifikussága pedig 100 százalék. A teszt mielőbbi kifejlesztése érdekében a Bosch leányvállalata, a Bosch Healthcare Solutions a rendkívül érzékeny manuális PCR tesztek vezető szolgáltatójával, a német R-Biopharm biotechnológiai társasággal működött együtt.

Világelső: öt minta egyidejű tesztelése
A Bosch március végén, mindössze hat hét fejlesztés után indította útjára a Vivalytic elemző készülékével elvégezhető első PCR-tesztet, amely multiplex tesztként két és fél óra alatt egyidejűleg ellenőrzi a SARS-CoV-2 vírus és kilenc másik légzőszervi betegség genetikai mintáit. A most elkészült, új, gyorsított teszt kizárólag a SARS-CoV-2 kimutatására szolgál. „Különböző koronavírus tesztjeinkkel és a változó elemzési stratégiáinkkal számos tesztelési lehetőség nyílik meg egy Vivalytic eszközzel – a szűréstől egészen a hasonló tünetekkel járó betegségek differenciál-diagnózisának támogatásáig” – mondta Marc Meier, a Bosch Healthcare Solutions GmbH elnöke. A fejlesztési munka még mindig gőzerővel zajlik: 2020 október elejétől már egyszerre öt mintát lehet majd értékelni egyetlen tesztkazettában hasonló gyorsasággal, ami világelsőnek számít. A Bosch így bővíti a rendelkezésre álló tesztelési kapacitást, lehetővé téve napi több mint 160 minta teljesen automatizált feldolgozását egy Vivalytic eszközzel. Ráadásul az optimalizált szoftver a következő hetekben még tovább csökkenti a SARS-CoV-2 vírus kimutatási idejét.

Vivalytic elemzőeszköz: egyszerű használat a tesztközpontban
A Bosch tesztjének előnye a gyors elemzésben és a könnyű használatban rejlik. A teszt során a beteg orrából vagy garatából vesznek mintát egy pálcika segítségével, majd a vizsgálati kazettába helyezik. Ezután a tesztkazettát, amely már tartalmazza a vizsgálathoz szükséges összes reagenst, behelyezik a Vivalytic készülékbe az automatizált elemzéshez. A Vivalytic elemzőkészülék felhasználóbarát, használatát az orvosi személyzet egy rövid képzéssel meg tudja tanulni. Az elemzőeszközből és tesztkazettákból álló Vivalytic rendszer kifejlesztése a Bosch vállalati kutatási és fejlesztőmérnöki tevékenysége, valamint a Bosch Healthcare Solutions hosszútávú együttműködésnek köszönhető.

Az év végére a Bosch egymillió tesztre szeretné növelni kapacitását. Mivel az elemzőeszköz és a tesztkazetták iránti igény továbbra is magas, a vállalat szorosan együttműködik beszállítóival a kapacitás maximalizálása és a kínálat további növelése érdekében. 

Háttér információ 

A Bosch csoport különböző technológiák és szolgáltatások vezető nemzetközi szállítója. Világszerte mintegy 400.000 munkatársat foglalkoztat (2019. december 31-én) és 77,7 milliárd euró árbevételt ért el 2019-ben. A cégcsoport négy üzleti területen végzi tevékenységét, ezek a mobilitási megoldások, az ipari technika, a fogyasztási cikkek, valamint az energia- és épülettechnika. Vezető IoT-vállalatként a Bosch innovatív megoldásokat kínál az intelligens otthonokhoz, az intelligens városokhoz, a hálózatba kapcsolt mobilitáshoz, és a hálózatba kapcsolt gyártáshoz. A Bosch fenntartható, biztonságos és izgalmas mobilitási megoldásokat nyújt partnereinek. Szakértelmét az érzékelők technológiájában, a hálózatba kapcsolt szoftverek és szolgáltatások területén, valamint saját IoT felhőjében is hasznosítja, ügyfelei számára hálózatba kapcsolt, cross-domain megoldásokat kínál egyetlen forrásból. A Bosch csoport stratégiai célja, hogy olyan termékekkel és megoldásokkal könnyítse a hálózatba kapcsoltságot, amelyek mesterséges intelligenciát (MI) használnak, vagy annak segítségével fejlesztettek, gyártottak. A Bosch csoport termékei és szolgáltatásai hasznos megoldásokkal javítják az élet minőségét. Az „Életre tervezve” szlogen ezt a világszerte elérhető technológiát jelenti. A Bosch csoport magában foglalja a Robert Bosch GmbH-t, annak mintegy 60 országban működő csaknem 440 leányvállalatával és regionális vállalataival együtt. Értékesítési és szolgáltatási partnereit is beleszámítva a Bosch globális gyártási és értékesítési hálózata a világ szinte minden országát lefedi. A jövőbeli növekedés alapja a vállalat innovatív ereje. A Bosch 72.600 munkatársat foglalkoztat a kutatás és fejlesztés területén 126 telephelyen világszerte, többek között 30.000 szoftvermérnököt.

A vállalatot 1886-ban Robert Bosch (1861-1942) „Finommechanikai és Elektrotechnikai Műhelyként” alapította Stuttgartban. A Robert Bosch GmbH tulajdonosi szerkezete szavatolja a Bosch csoport vállalati önállóságát. Ez lehetővé teszi a vállalat számára jelentős, a jövő biztosítása érdekében történő befektetések megvalósítását. A Robert Bosch GmbH üzletrészeinek 92 százaléka a Robert Bosch Stiftung GmbH közhasznú alapítvány tulajdonában van. A szavazati jogok többsége a Robert Bosch Industrietreuhand KG-é, amely a vállalati társasági jogokat is gyakorolja. A maradék üzletrészek a Bosch családnál és a Robert Bosch GmbH-nál vannak.

További információért látogasson el honlapunkra: www.bosch.hu  


NEWS ; Ipari hírek ; Business ; - Bosch

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: