Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

A használt autó piacot is befolyásolja a koronavírus

2020.04.23

Forrás: Porsche Hungaria, Das WeltAuto Sajtóközlemény
Márciusban 23,5 százalékkal kevesebb kocsit vásároltak 2019-hez képest


2020. április 21. – A koronavírus járvány következtében márciusban 23,5 százalékkal esett vissza a használt autó átírások száma, azonban a 10 százalék fölötti januári és februári emelkedésnek köszönhetően negyedéves összesítésben mindössze 0,4 százalékkal maradt alul a terület a tavalyi év hasonló időszakához képest. A Datahouse adatai alapján az első három hónap során 189.924 autó cserélt gazdát az országban, külföldről 2019-hez 4 százalékkal kevesebb – összesen 37.759 autó – érkezett.

Nyolc esztendőn át tartó, folyamatos emelkedés ért véget a használt autó piacon az egész világot átszelő koronavírusnak köszönhetően, ugyanis a jelenlegi gazdasági folyamatok mellett a használt autók iránt is visszaesett a kereslet. Mint ismert, 2012 óta évről évre több használt autó cserélt gazdát hazánkban, 2019-ben pedig már a 800 ezres határt is átlépte a piac, és januártól december végéig összesen 810.920 gépkocsi került új tulajdonoshoz. Ugyan az első két hónap is erősen indult 2020-ban, ez a tendencia most bezuhanni látszik, a koronavírus következtében csökkent az értékesítések száma az elmúlt hetekben. Márciusban egészen pontosan 23,5 százalékkal estek vissza az átírások 2019-hez képest, így 68.374 autó helyett 52.339 gépkocsi talált ebben az időszakban új gazdára. Összességében azonban negyedév után – a januárnak és a februárnak köszönhetően – mindössze 0,4 százalékos mínuszt produkált a terület, s 189.924 használt négykerekű cserélt tulajt.

„Ahogy a számokból is kiderül, márciusban visszaesést hozott a piac, azonban az is egyértelműen látható, sőt, a kereskedéseinkben is azt tapasztaljuk, hogy az élet nem állt meg teljesen, a használt autókat viszik a vásárlók továbbra is” – mondta el Frank György, a Das WeltAuto márkaigazgatója.

Az átírások mellett a forgalomba helyezések is csökkentek, januártól március végéig ugyanis 37.759 autó érkezett az országba külföldről, az import eredménye így 4 százalékkal maradt el a tavalyitól. Ezek 60 százaléka tíz év fölötti volt, így az új autó értékesítés lassulása mellett ez is hozzájárult ahhoz, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a 14,4 évet elérje a magyar személyautó-állomány átlagos életkora.

Magyarországon januártól március végéig legtöbben alsó-középkategóriás-, kis-, és felső-középkategóriás autót vásároltak, a határon túlról érkező modellek esetében keresettek voltak még az egyterűek is.

Az első negyedévet követően az átírásokban az Opel (23.378 autó), a Volkswagen (19.141 autó) és a Suzuki (17.374 autó) áll az élen, az importban a Volkswagen (4.578 autó) számított ebben az időszakban a legnépszerűbbnek az Opel (3.612 autó) és a Ford (3.513 autó) előtt.

Típusbontásban – a hazai autócserék esetében – az Opel Astra bizonyult a legkeresettebbnek, a Suzuki Swift, a Ford Focus, valamint két Volkswagen modell, a Golf és a Passat előtt. Az import esetében a dobogó legfelső fokán három hónap után szintén az Astra áll a Golfot és a Passatot megelőzve.

A legtöbben Budapesten, Pest megyében, a legkevesebben Nógrád megyében vásároltak négykerekűt határon belül és határon túlról egyaránt.

„A jelenleg is érvényben lévő járványügyi vészhelyzet miatt kialakult gazdasági helyzetben az április és a május még kritikus lehet, de amint szabadabb lesz az állampolgárok mozgástere, várhatóan ismét visszatér az élet a használt autó piacra. A járművek beszerzését ugyan most sokan elhalasztották, de autó vásárlásra szükség lesz, így ezen a területen nem várható hosszú időn át tartó mélyrepülés” – jegyezte meg Frank György, a Das WeltAuto márkaigazgatója.

A Das WeltAuto-ról
A használtautó-kereskedők közül a Das WeltAuto az egyetlen, mely országos értékesítői hálózattal rendelkezik. A 30 márkakereskedést számláló rendszerben az ügyfelek kizárólag gondos állapotfelmérésen átesett, megbízható, kifogástalanul szervizelt autók közül választhatnak. A legjobb minőségű, hat évnél fiatalabb, 120.000 kilométernél kevesebbet futott autók esetében a Das WeltAuto egyedi elbírálás alapján 12 hónapos, vagy 30.000 kilométeres „5 csillagos” garanciát is vállal az autókra, így minimálisra csökken a vásárló kockázata használtautó-vásárlás esetén.

Bővebb információt a www.dasweltauto.hu, és a www.dasblog.hu honlapon talál.


NEWS ; Ipari cégek ; Ipari hírek ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; - Opel ; - Suzuki ; - Das WeltAuto ; - Volkswagen

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: