Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

UR5 kobot automatizálja a fűtőelemek marását és raklapozását

2020.03.16

Forrás: Stern Communications - Universal Robots Sajtóközlemény
Az AQUAEL a világ egyik vezető akvarisztikai vállalata. Legnagyobb gyáruk Lengyelországban, Suwałkiban található, ahol a vállalat egy UR5 együttműködő robotot telepített, amely az akváriumok számára tervezett fűtőelemek megmunkálási folyamatait automatizálja napi szinten.


A robotnak köszönhetően lerövidült a gyártási idő, az alkalmazottak pedig más gyártási területekre kerülhettek át. A UR5 a becslések szerint 16-18 hónap alatt hozza be az árát, és a vállalat további UR együttműködő robotok telepítését is tervezi.

Kihívás:

Az AQUAEL két lengyel városban rendelkezik gyárral, Varsóban és Suwałkiban. A suwałki üzem körülbelül 450 embert foglalkoztat és a régión belül Lengyelország legnagyobb, valamint Európa egyik legnagyobb gyárának számít.

A vállalkozás növekedését viszont nehezíti a jelenlegi munkaerő-piaci helyzet: a munkaerő-költségek egyre csak növekednek, alkalmazottakat pedig egyre nehezebb találni. „Hatékonyabb gyártásra volt szükségünk, ami azt jelenti, hogy többet szerettünk volna termelni, viszont ugyanazon az áron.” – Mondja Arkadiusz Soroka, az AQUAEL gyárigazgatója. „Emellett a megterhelő és monoton feladatokat is automatizálni szerettük volna annak érdekében, hogy alkalmazottainkat más területre csoportosíthassuk, és így még vonzóbb munkáltatóvá válhassunk.

Megoldás:

Az AQUAEL 2019 elején telepítette a Universal Robots UR5 kobotját, melynek feladata az, hogy kezelje az akváriumi fűtők központi, kerámia elemének megmunkálási folyamatát. A vákuumos gripperekkel ellátott UR5 felveszi a munkadarabot egy korábban egy alkalmazott által bekészített raklapról, majd a következő lépésként a fűtőelemet a marógépbe helyezi, amikor pedig az végzett, kiveszi, és egy másik raklapra teszi. Egy teljes raklapnyi elem megmunkálási ciklusa kevesebb, mint 18 percet vesz igénybe. A robot teljesen önállóan dolgozik, az emberi munkatárs mindössze a raklapokat szállítja oda és vissza, valamint ellenőrzi a robot munkáját. Mindezek után a munkadarabok a kemencébe kerülnek, ahol 1200 fokon kiégetik őket. Ezt a folyamatot kezdettől fogva egy UR kobot számára tervezték. „Azzal, hogy a vállalat robotizálta az emberek számára monoton és fárasztó feladatokat, növelni tudta gyártási hatékonyságát, és egyből választ is tudott adni a munkaerő-piac jelenlegi kihívásaira.” – mondja Arkadiusz Soroka.

Az emberek közvetlen közelében dolgozó UR együttműködő robotoknak nincs szüksége folyamatos felügyeletre. A programozás a mérnöki csapat feladata, a robottal közvetlenül pedig az a munkatárs működik együtt, akik odaszállítja a raklapokat, valamint elviszi a megmunkált elemeket.” – mondja Rafał Sienkiewicz, az AQUAEL suwałki gyárának folyamatmérnöke.

Az AQUAEL egy kis területen tudta üzembe helyezni a UR5-öt, ahol nem volt szükség további szállítószalagok telepítésére. „Egyszerűen letettük a robotot a munkaasztalra az éppen ott dolgozó munkatárs mellé. A UR teljesen biztonságos, és az első feladat beprogramozása mindössze pár percig tartott.” – mondja Arkadiusz Soroka.

Az optimális automatizációs megoldás után kutatva az AQUAEL mérnökei még kínai robotikai kiállításokra is ellátogattak, és ott találkoztak először UR kobotokkal, majd úgy döntöttek, utánajárnak, milyen hatékonysággal lehetne velük robotizálni üzemüket.

Az AQUAEL mérnökei tíz különböző robotikai vállalattól kaptak ajánlatot. Azért döntöttek a UR kobot mellett, mert az extra biztonsági kerítés nélkül képes biztonságosan dolgozni, könnyű programozni, kis helyet foglal el, és használata rendkívül rugalmas.

Az elején egy kis aggodalommal töltött el minket a kobot gyártóterületre való telepítése, mivel nem volt tapasztalatunk a robotok számára kialakított munkacellák, valamint a programozás terén.” – mondja Michał Kalejta, az AQUAEL suwałki gyárának folyamatmérnöke. „Úgy kezdtük el programozni a robotokat, hogy nem vettünk részt előtte képzésen. Ennek ellenére, és az integrátor támogatásával saját magunk üzembe tudtuk helyezni a robotot. A következő kobotok programozása pedig még ennél is hatékonyabb lesz.

Az AQUAEL-ről

Az AQUAEL már 35 éve foglalkozik az édesvízi akváriumok és kerti tavak létrehozásához, valamint karbantartásához szükséges felszerelés gyártásával, beleértve többek közt a tartályokat, fedeleket, szűrőket, fűtőket, levegőztetőket, víz alatti lámpákat, okostelefonon keresztül működtethető eszközöket, és kerti napelemes lámpákat. Emellett a háziállatok tartásához szükséges kiegészítők széles választékával is rendelkeznek. Az AQUAEL csoporthoz tartozik a népszerű Aquaelzoo háziállat szaküzlet-lánc is.

MEGOLDOTT AUTOMATIZÁCIÓS KIHÍVÁSOK:
- egy új és optimális gyártási folyamat tervezése
- a termelés növelése változatlan áron
- az alkalmazottak kevésbé megterhelő területre való csoportosítása

LEGFŐBB ÉRTÉKVEZÉRLŐK:
- könnyű programozás
- intuitív működtetés
- biztonság
- kis helyen is használható

AZ EGYÜTTMŰKÖDŐ ROBOTOK ÁLTAL MEGOLDOTT FELADATOK:
- tárgyak raklapról való felvétele
- kerámia elemek marógépbe való helyezése két oldalról
- a megmunkált munkadarab raklapra helyezése

www.universal-robots.com  


NEWS ; Ipari cégek ; Ipari hírek ; Business ; Robot, automatika, automata ; - Universal Robots ; Fém, gépipar

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: