Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Új év, új fejezet: megnyílt az új utasbeszállító csarnok

2020.01.15

Forrás: Budapest Airport, Hírek
2020-tól új fejezet kezdődik a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér életében. Január 15-én megnyílt az új, 11.500 négyzetméter alapterületű, a terminálokéval megegyező komfortot biztosító beszállítócsarnok első fázisa.


A korábbi egyszerűsített beszállítókapukat kiváltó, modern 1-es móló – amely 2020 nyárára készül el teljes egészében - a Budapest Airport és a magyar kormány közötti együttműködés, és egyben a repülőtér hosszútávú fejlesztésének első lépése.

A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér nemcsak az ország kiemelt stratégiai létesítménye és a régió leggyorsabban fejlődő légikikötője, hanem egyben Magyarország kapuja is. 2018-ban 15 millió utas fordult meg a repülőtéren, ami közel 13,5 százalékos növekedést jelent a megelőző évhez képest; 2019-ben pedig az utasszám meghaladta a 16 milliót is. Évente közel 122 ezer gépmozgás, vagyis le- és felszállás történik. Ennek a növekedésnek a hátterében egyrészt Budapest egyre nagyobb népszerűsége, a város turisztikai, gazdasági, sportéleti és kulturális pezsgése, másrészt a fővárost kiszolgáló légitársaságok egyre kiterjedtebb útvonalhálózata áll. Ma összesen 49 ország 153 desztinációja érhető el közvetlenül légi úton Budapestről. 2019-ben a teljes utasszám egyharmada, megközelítőleg 5,3 millió utas haladt át az egyszerűsített beszállítókapukon.

Az 1-es móló névre keresztelt beszállítócsarnok első üteme 2020. január 15-én nyílt meg, a második fázis építése pedig még a 2020-as nyári szezon előtt befejeződik. Az új létesítménnyel 3000 négyzetméterről közel 11.500 négyzetméterre, vagyis majdnem a négyszeresére nő a légitársaságokat kiszolgáló alapterület. Az 1-es móló egyszintes, 5,2 méter belmagasságú, hűtött és fűtött épület. A csarnok 8 gyalogos beszállítókapuval rendelkezik majd, amelyek közvetlen összeköttetésben lesznek a repülőgép állóhelyekkel, vagyis az utasok az épületből közvetlenül tudnak eljutni a repülőgépekhez. Ezen felül a csarnok 6 buszos beszállítókapuval is rendelkezik majd.

A központi csarnokban pihenő- és várótér lesz; étel- és italvásárlási lehetőség, 3 nagy kapacitású mosdóblokk, valamint egy dohányzóterasz is szolgálja majd az utasok kényelmét. A 2A Terminállal való összeköttetés úgy valósul meg, hogy az utasok a jegykezelést követően egy pillanatra sem hagyják el a komfortos épületet; a fő terminálépületből egy mozgólépcsővel és lifttel felszerelt összekötő épületen keresztül érik el a kb. 120 méter hosszú, tágas és klimatizált/fűtött folyosót, ami a beszállítócsarnokhoz vezet.

A móló építése mintegy 8,3 milliárd forintba (25 millió euróba) kerül, amit teljes mértékben a Budapest Airport Zrt. finanszíroz. Az építkezés még 2019 júliusában kezdődött, és a munkálatok mielőbbi befejezése érdekében a nyári csúcsforgalom idején is zajlott, nem zavarva a reptér normál, napi forgalmát. A jelenlegi egyszerűsített beszállítókapuk működését a Budapest Airport a tervek szerint január 17-én leállítja; ettől kezdve az utasok az új létesítményből, pontosabban annak már elkészült részeiből fognak beszállni a repülőgépekbe.

Az új beszállítócsarnok a Lean Tech Mérnökiroda Kft. tervei alapján, a Market Építő Zrt. kivitelezésében, a HunGal Kft. műszaki ellenőrzésével és mérnöki tanácsadásával valósult meg. Az épület szerkezetének gyártója és szállítója a holland Neptunus B.V. volt, a belsőépítészeti terveket a DVM Group készítette.

Az üzembe helyezés fázisai: 

1. fázis, átadás és üzembe helyezés: január 15-17. 

- 1-es móló északnyugati szárny
o  5 + 1 ideiglenes beszállókapu, preboarding zónák, a teljes végleges létesítmény kb. 40 %-a, kereskedelmi egységek nélkül
o  1 nagy kapacitású mosdóblokk, akadálymentesített mosdóval
o  néhány átmeneti megoldás (pl. ideiglenes folyosók, rámpák, stb.), amelyek a 2. fázis megnyitásáig lesznek érvényben

2. fázis, tervezett átadás és üzembe helyezés 2020. nyár

- 1-es móló délkeleti szárny
o  3 további normál + 6 buszos beszállókapu, preboarding zónák
- központi utasváró hall
- kereskedelmi egységek
- 2 további nagy kapacitású mosdóblokk, akadálymentesített mosdókkal (így összesen 3)
- 2. Terminállal összekötő hűtött és fűtött folyosó és lépcsőház
- dohányzóterasz
- összesen 11.500 négyzetméterre nő a móló területe

www.bud.hu   


NEWS ; Ipari cégek ; Ipari hírek ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; - BUD ; Logisztika, szállítmányozás, beszállítás ; Ingatlan, építőipar

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: