Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

A Siemens sikeres nagyjavítást végzett a Dunamenti Erőműben

2019.11.14

Forrás: Siemens, Sajtóközlemény
• Gázturbina rotorjának cseréje a teljesítmény és a hatásfok növelése érdekében


•  A vezérlőrendszer modernizálása a legújabb SPPA-T3000 verzió alkalmazásával; a modernizálás komplett magyar műszaki projektcsapattal, duális képzésben részt vevő mérnökhallgatók bevonásával valósult meg

 

794 megawattos teljesítményével a százhalombattai Dunamenti Erőmű – amelynek tulajdonosa a Siemens egyik ügyfele, a MET Asset Management AG –
Magyarország legnagyobb gáztüzelésű erőműve, és a megbízható áramszolgáltatás egyik alappillére az országban. A tulajdonossal együttműködve a Siemens egy felújítási projekt keretében az erőmű SGT5-2000E gázturbinájában teljes rotorcserét hajtott végre, és új, modern SPPA-T3000 vezérlőrendszert helyezett üzembe.

A Dunamenti Erőmű SGT5-2000E rotorjának cseréje nyomán az erőmű teljesítménye 148 MW-ról 155 MW-ra nőtt, az egység hatásfoka pedig 0,8 százalékkal emelkedett. A turbina a felújítás előtt 120.000 üzemórát futott, az új rotorral pedig készen áll további 41.000 órányi üzemelésre a következő tervezett karbantartási leállás előtt.

A csapaton belüli gyors és közvetlen kommunikáció és információáramlás, valamint a vevővel folytatott magas szintű együttműködés eredményeképp a nagyszabású projektet mindössze 51 nap alatt sikerült megvalósítanunk. Egy ekkora munka esetében ez valóban nagyon rövid idő” - nyilatkozta Vinod Philip, a Siemens Service Power Generation ügyvezető igazgatója. „Nagy örömünkre szolgál, hogy a Dunamenti Erőműbe ilyen modern technológiát telepíthettünk, hozzájárulva Magyarország hatékony és megbízható energiaellátásához.

Az elmúlt években számos korszerűsítési és karbantartási átalakítást végeztünk a Dunamenti Erőműben, hogy fenntarthatóvá tegyük a működésünket. Ennek részeként újult meg a SGT5-2000E jelű, Siemens gyártmányú gázturbina is. A karbantartással a SGT5-2000E turbina további 41.000 üzemórát garantál az erőmű számára, ami azt jelenti, hogy a következő évtizedben is meghatározó szereplője maradhatunk a hazai energiaellátásnak” – mondta el Horváth Péter, a Dunamenti Erőmű vezérigazgatója

Az új SGT5-2000E gázturbinaközismert megbízható teljesítményéről, amely a kérdéses felújítás szempontjából tökéletes, gazdasági szempontból is optimális választásnak bizonyult. A teljes rotorcsere után a turbinát csak rövid időszakokra kell majd leállítani, mert várhatóan sokkal ritkábban lesz szükség a rendszer javítására, és az esetlegesen előforduló hibák kevésbé lesznek súlyosak. Az új rotor a Dunamenti Erőműben a Siemens legmodernebb technológiáját képviseli, melyet optimális kialakítás és hatékonyság jellemez. A projekt a személyre szabott finanszírozási megoldás miatt is érdekes, amely révén az erőmű rugalmasan reagálhat a jövőbeli piaci követelményekre.

A rotorcserével párhuzamosan a teljes műszerezést és a vezérlőrendszert is modernizálták. A műszaki és telepítési feladatokat a Siemens Zrt. tapasztalt magyar mérnökökből álló csapata végezte, akiket duális képzésben résztvevő mérnökhallgatók segítettek a munkában, ezzel a gyakorlati tapasztalattal egészítve ki tanulmányaikat. A telepített hardver tesztje is a Siemens Zrt. központjában történt, a gyors reakcióidő és a vevővel folytatott szoros együttműködés biztosítása érdekében.

Az erőmű immár a Siemens csúcstechnológiát képviselő SPPA-T3000 R8.2 vezérlőrendszerét használja. A Dunamenti Erőmű gázturbinája világszinten is az első, amelynek felújításához ET200 SPHA hardvert építettek be: ez a rendszer megnövelt redundancia mellett jelentősen nagyobb jelsűrűséget biztosít és az érzékelők fokozott ellenőrzését is lehetővé teszi, ráadásul gyorsabb i/o csoportokat ad a legjobb jel/ár érték mellett. Az innovatív vezérlőrendszer szilárd alapokat nyújt a magas szintű kiberbiztonsághoz, a rendszerbe integrált teljes redundanciához, a kompakt kialakításhoz és az egyszerű kezelhetőséghez. A javítások és frissítések telepítése egyszerűen, online rendszeren keresztül is megoldható anélkül, hogy ez az üzemeltetésben vagy az ellenőrzési műveletekben zavart okozna.

A projekt a Siemens anyavállalata és a magyar mérnöki csapat közös sikere. Köszönhetően nemzetközi vezetésünk támogatásának, a komplett magyar műszaki projektkivitelezéssel új szintre emeltük a saját mércénket, miközben a jövő mérnökeit a duális képzés keretein belül is sikeresen integráltuk a projektmegvalósításba” – mondta el a vezérlőrendszer modernizálása kapcsán Palkó Zsolt, a Siemens Gas and Power magyarországi kompetencia-központjának vezetője.

Ez a sajtóközlemény és a vonatkozó fényképek a https://sie.ag/2XczLti linken érhető el.

A Siemens Gas and Power vállalattal kapcsolatban a további információkat keresse a www.siemens.com/energy oldalon.
Ha többet szeretne megtudni a SGT5-2000E gázturbináról, keresse fel a www.siemens.com/sgt5-2000e oldalt.
Az SPPA-T3000 vezérlőrendszerrel kapcsolatos további információk a
www.siemens.com/sppa-t3000 oldalon találhatók.

Közösségi média
A Siemens Energy a LinkedIn-en:
https://www.linkedin.com/showcase/siemens-energy/
A Siemens Energy a Twitter-en: @Siemens_Energy

Siemens – Több, mint 130 éve Magyarországon

A Siemens AG a világ egyik vezető technológiai vállalata, amely a mérnöki kiválóságot, az innovációt, a minőséget és a megbízhatóságot képviseli világszerte immár több mint 170 éve. A vállalat világszerte az energiatermelés és -elosztás, az épületek intelligens infrastruktúrája, az energia elosztási rendszerek, valamint az automatizálás és a digitalizáció területére fókuszál. A Siemens a személy- és teherszállítási szolgáltatások világszintű fejlesztéséhez az önálló vállalatként működő Siemens Mobility-n keresztül járul hozzá, amely a vasúti és közúti közlekedés terén az intelligens mobilitási megoldások egyik vezető szállítója. A tőzsdén jegyzett Siemens Healthineers és Siemens Gamesa Renewable Energy társaságok többségi tulajdonosaként a vállalat világszerte a vezető szállítók közé tartozik az orvostechnikai és digitális egészségügyi szolgáltatások, valamint a szárazföldi és tengeri szélenergia-termelés környezetbarát megoldásai területén is. A 2018. szeptember 30-ával zárult gazdasági évben a Siemens 83 milliárd euró árbevételt, valamint 6,1 milliárd euró adózás utáni eredményt ért el, és mintegy 379 ezer munkatársat foglalkoztatott világszerte. Magyarországon a Siemens 1887-ben, az első budapesti villamosvonal megépítésekor alapított céget, amely azóta is meghatározó szerepet játszik az ország modernizációjában. A Siemens-csoport tagja a Siemens Zrt. mellett az evosoft Hungary Kft., a Mentor Graphics Magyarország Kft., a Siemens Gamesa Renewable Energy Kft., a Siemens Healthcare Kft. és a Siemens Mobility Kft., mely vállalatok összesen több mint 3800 munkatársat foglalkoztatnak, valamint a hazai csoporthoz tartozik a Valeo Siemens eAutomotive Hungary Kft. is.
http://www.siemens.hu  

A Siemens Gas and Power (GP) az energiapiac nemzetközi szinten is meghatározó szereplője. A vállalat vevői segítséget kapnak a modern iparágak és közösségek egyre növekvő igényeinek kielégítéséhez. A GP az egész energia-értékláncot lefedő sokoldalú kompetenciákkal bír, és egyedülállóan széleskörű portfólióval rendelkezik a közművek, független elektromosenergia-termelők, az átviteli rendszerek üzemeltetői, az olaj- és gázipari szereplők és az egyéb energia-érzékeny szektorok számára. A portfólió termékei, megoldásai, rendszerei és szolgáltatásai az olaj- és gázbányászat, feldolgozás és szállítás valamint a villamos energiát és hőt termelő központi és decentralizált kapcsolt hőerőművek számára készülnek, illetve a villamosenergia-átvitellel és hálózati stabilitással, valamint az energiarendszer átalakításával kapcsolatosak, ideértve az energia tárolását is. Az USA-beli Houstonban nemzetközi központtal rendelkező Siemens Gas and Power világszerte 80 országban 64.000 alkalmazottat foglalkoztat.  A vállalat globálisan jelen van a piacokon, és 150 éve folyamatosan a legjobb innovációs megoldásokat biztosítja a ma és a holnap energiarendszerei számára.

A Siemens AG (Berlin and Munich) globálisan elismert vezető technológiai vállalat, melyet 170 éve tartanak számon, mint a kiváló mérnöki teljesítmény, az innováció, a minőség, a megbízhatóság és a nemzetköziség szimbólumát. A vállalat világszerte aktív az energiatermelés és elosztás, az épületek és megosztott energiaellátási rendszerek számára készült okos infrastruktúrák és a feldolgozó és gyártóipari automatizálás és digitalizálás piacán. A külön irányítás alá eső Siemens Mobility vállalaton keresztül a Siemens AG a vasúti és közúti szállítás okos mobilitási szolgáltatásainak piacvezető beszállítója, és az utas- és teherszállítási szolgáltatások piacának globálisan is meghatározó szereplője. Mint többségi részvényes a nyilvánosan jegyzett Siemens Healthineers AG és Siemens Gamesa Renewable Energy vállalatokban, a Siemens az orvos-technológia és a digitális egészségügyi szolgáltatások, sőt, környezetbarát szárazföldi és tengeri szélerőművek  piacán is világelsőnek számít. A szeptember 30-cal záruló 2018-as pénzügyi évben a Siemens árbevétele 83,0 milliárd euró volt, 6,1 milliárd eurós nettó nyereség mellett. 2018 szeptemberében a vállalat világszerte 379.000 alkalmazottat foglalkoztatott.
További információkért keresse fel a www.siemens.com oldalt.

www.siemens.hu 


NEWS ; Ipari cégek ; Ipari hírek ; Business ; Fém, gépipar ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem ; - Siemens

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: