Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Csökken a népszerűsége az importautóknak Magyarországon

2019.10.30

Forrás: Porsche Hungaria, Das WeltAuto Sajtóközlemény
Budapest, 2019. október 30. – A harmadik negyedévben 6,6 százalékkal esett vissza az autóimport, és januártól szeptember végéig is negatív tendenciát mutat ez a terület a használt autó piacon, ugyanis 2,2 százalékkal kevesebb kocsi érkezett Magyarországra külföldről 2018 hasonló időszakához képest.


Ezzel szemben a hazai átírások továbbra is nőnek, eddig 600 ezernél több gépkocsi cserélt gazdát hazánkban, és még mindig az Opel Astrát és a Suzuki Swiftet keresik legtöbben – derül ki a Datahouse adataiból.

Ugyan 1-2 hónap esetében már látható volt a visszaesés a használt autó piacon az elmúlt időszakban, valójában 2012 óta most fordult elő olyan először, hogy kilenc hónapos távlatban is negatív tendenciát mutat a terület. A harmadik negyedévben 6,6 százalékot esett az import (-2700 autó), a leggyengébb hónapnak pedig az augusztus számított, ekkor 17,8 százalékkal kevesebb kocsi (-2465 autó) érkezett határon túlról 2018-hoz képest. Összességében 2,2 százalékkal vásároltak kevesebb négykerekűt a magyarok határon túlról ebben az időszakban, januártól szeptember végéig 117.352 gépkocsi érkezett hazánkba.

„Az autóimportot értelemszerűen a forint-euró árfolyam befolyásolja leginkább, de bízunk benne, hogy a tendenciák hátterében az is áll, hogy a használtautó-vásárlók elkezdték felismerni a külföldi autóvásárlás kockázatát. A határon túlról érkező gépkocsik ugyanis sokszor ismeretlen múlttal rendelkeznek, ráadásul a megbízhatóságuk is kérdőjeles, legfőképpen azért, mert hatvan százalékban tíz évnél idősebb modelleket választanak a vevők. Probléma esetén pedig a jogaikat sem tudjuk érvényesíteni, mert az eladók gyakran válnak utolérhetetlenné az adás-vétel után.” – mondja Frank György, a Das WeltAuto márkaigazgatója.

Az országon belüli átírások száma azonban továbbra is nő: kilenc hónap alatt 603.303 – 76,4 százalékban tíz évnél idősebb – személyautó cserélt gazdát, amely 5,9 százalékkal múlja felül a tavalyi év hasonló időszakát.

A hazai átírásoknál az alsó-középkategóriás (180.261 autó), kisméretű (146.051 autó) és a felső-középkategóriás (60.263 autó) modelleket vásárolták legtöbben, az SUV-k 8 százalékot hasítottak ki a tortából. Az alsó-középkategória (31.646 autó) népszerűsége az importban is megmutatkozott, de a felső-középkategóriás (20.115 autó) és az egyterű járművek (19.310 autó) is keresettek voltak.

A belföldi vételek során 12 százalékos részesedéssel az Opel (77.409 autó) bizonyult a legnépszerűbbnek a Volkswagen (60.333 autó) és a Suzuki (58.746 autó) előtt, az import esetében legtöbben Volkswagent (13.634 autó), Opelt (12.182 autó) és Fordot (10.921 autó) választottak.

Érdekesség, hogy a magyarországi autócserék és a behozatal során is az Opel Astra áll az élen kilenc hónap után. Az átírások esetében a Suzuki Swift és a Ford Focus követi a német modellt, míg a forgalomba helyezéseknél a Focus áll a második helyen a népszerűségi listán, harmadik pedig a Volkswagen Golf.

A legtöbben Budapesten és Pest megyében, a legkevesebben Nógrád megyében vásároltak négykerekűt.

„Fontos eszközt kaptak a kezükbe a használt autót keresők, ugyanis a Jármű Szolgáltatási Platformnak köszönhetően egyre több információ áll a vevők rendelkezésére. Éppen ezért minden vásárlót arra biztatunk, hogy első lépésként itt ellenőrizze az általa kiszemelt gépkocsit, majd vigye el egy márkaszervizbe, ahol pár tízezer forintért pontos képet kaphat a járműről.” – tanácsolja a márkaigazható. – „Biztosra persze akkor mehetünk, ha olyan kereskedőtől választunk autót, amely garanciát is biztosít a használt autókra. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy enélkül is jár a szavatosság és a jótállás, amely egy évig jogszabály szerint védi az új tulajdonost. Így ezzel mindenképpen éljünk, amennyiben problémát tapasztalunk a szerződéskötést követően.”

A Das WeltAuto-ról
A használtautó-kereskedők közül a Das WeltAuto az egyetlen, mely országos értékesítői hálózattal rendelkezik. A 30 márkakereskedést számláló rendszerben az ügyfelek kizárólag gondos állapotfelmérésen átesett, megbízható, kifogástalanul szervizelt autók közül választhatnak. A legjobb minőségű, hat évnél fiatalabb, 120.000 kilométernél kevesebbet futott autók esetében a Das WeltAuto egyedi elbírálás alapján 12 hónapos, vagy 30.000 kilométeres „5 csillagos” garanciát is vállal az autókra, így minimálisra csökken a vásárló kockázata használtautó-vásárlás esetén.

Bővebb információt a www.dasweltauto.hu, és a www.dasblog.hu honlapon talál.


NEWS ; Ipari hírek ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; - Opel ; - Suzuki ; - Das WeltAuto ; - Volkswagen

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: