Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

A Michelin, az IFP Energies nouvelles és az Axens együttműködése új távlatokat nyit a BioButterfly projektben

2019.10.21

Forrás: Michelin, Hírek
A Michelin, az IFPEN és az Axens hivatalosan bejelentette, hogy megépítik Franciaország első olyan demóüzemét, ahol bioetanol köztes termékből állítják elő a butadiént.


A 2012 végén elindított BioButterfly projekt célja az alapanyag-előállítási folyamat környezetkímélőbbé tétele: a szintetikus kaucsuk gyártása során szükséges butadién előállításához kőolaj helyett növényi biomassza-eredetű etanolt használnak.

Mi a butadién?

A könnyen cseppfolyósítható butadién gázt az iparban többek közt a műkaucsuk előállításához használják.
Ma többnyire a kőolajban található szénhidrogénekből állítják elő krakkolással.
Évi felhasznált mennyisége több mint 12 millió tonna, amelynek mintegy 40%-át a gumiabroncsok gyártásához használják fel.

A demóüzem építése 2019 év végén kezdődik, és a tervek szerint 2020 év végére fejeződik be a Michelin Bordeaux-hoz közeli bassensi telephelyén, ahol az európai piacokra szánt termékek gyártása során a már meglévő szintetikus kaucsuk üzemben jelenleg kőolaj-alapú butadiént állítanak elő. A BioButterfly projekt költségkerete 70 millió euró, és mintegy húsz további munkavállaló foglalkoztatását teszi lehetővé az üzemben.

Hogyan lesz a néhány grammból 100.000 tonna?

Többéves laboratóriumi kísérletezés (vagyis néhány grammnyi butadién előállítása), majd az IFPEN lyoni központjában végzett pilot projekt (vagyis néhány dekagramm butadién előállítása) után most a demóüzemen a sor, hogy élőben is bebizonyítsa, a gyártási folyamat nemcsak működőképes, hanem technológiai és gazdasági szempontból is működőképes, minden feltétel adott rá, hogy ipari mennyiségben (20-30 tonna termelés évente) lehessen előállítani a „zöldebb” butadiént. A projektfolyamat utolsó előtti lépéséhez érkeztünk ezzel: a próbaüzem utáni cél az évi 100.000 tonnás termelés, az üzemben előállított ipari alapanyag értékesítése az Axens feladata lesz.

A próbaüzem alatt a szakemberek tapasztalatokat szerezhetnek a különböző alapanyagokból előállított bioetanolokról, így a mezőgazdasági-erdészeti feldolgozóipar hulladékaiból (szalma, fanyesedék, stb.) előállított 2G, vagyis második generációs bioetanolról is (nem élelmiszernövényekből előállított bioetanol). Az IFPEN által kifejlesztett gyártási eljárással előállított termékek a próbaüzem után az Axens zöld technológiai kínálatát gazdagítják majd. A Michelin számára pedig biztosítottá válik a fenntarthatósági célokat figyelembe vevő gyártási alapanyag folyamatos ellátása.

Az üzem kialakításáról szóló döntéssel újabb lendületet vett a francia kormány Investissements d'Avenir (= Beruházás a Jövőnkbe) programjához kapcsolódó, az Ademe (Agence De l'Environnement et de la Maîtrise de l'Energie = Környezetvédelmi és Energiagazdálkodási Ügynökség) támogatását is élvező BioButterfly projekt. Az ipar környezeti lábnyomának csökkentésére irányuló döntéssel a projektben közreműködő partnerek egyértelműen azt szorgalmazzák, hogy a műkaucsukgyártás ipari gyakorlatába egyre több környezetkímélő eljárást vezessenek be - a fenntarthatóbb ipari technológiák kutatása és fejlesztése továbbra is nagyon fontos elkötelezettségük.

Florent Menegaux (A Michelin elnöke): „A fenntartható mobilitás úttörő és vezető technológiai vállalataként ismert Michelin számára a kezdetektől fogva fontos szempont a környezeti hatás. 2050-re el szeretnénk érni, hogy az abroncsaink gyártásához használt alapanyagok 80%-a fenntartható forrásból származzon. A bioetanol alapú butadién ehhez a célhoz közel 20%-kal járulhat hozzá.

Didier Houssin (Az IFPEN elnöke): „Az IFPEN a biomassza-alapú termékek és bioüzemanyagok előállításához fejleszt innovatív technológiákat. A BioButterfly projekt keretében végzett kutatásaink egy új iparág, az energetikai átállás létrehozásához járulnak hozzá.

Jean Sentenac (Az Axens elnök-vezérigazgatója): „Ennek a projektnek köszönhetően vállalatunk termékkínálata bővülni fog, a köztes termékek előállításának technológiai szakterületén elismert vállalatunk, az Axens így már biológiai eredetű intermediereket is forgalmazhat.

A BioButterfly projekt az Investissements d'Avenir (= Beruházás a Jövőnkbe) francia kormányprogram keretében az Ademe (Agence De l'Environnement et de la Maîtrise de l'Energie = Környezetvédelmi és Energiagazdálkodási Ügynökség) támogatását élvezi.

Michelin:
Michelin küldetése a fenntartható mobilitás szolgálata: a világ egyik vezető abroncsgyártója a hatékony szállítmányozás és utazás elősegítésére gumiabroncsokat tervez, gyárt és értékesít, és kínál a termékhez kapcsolódó szolgáltatásokat. Arra törekszik, hogy az utazás során kivételes élményben részesítse ügyfeleit. A Michelin ezen kívül a gépjárműgyártás számára fejleszt csúcstechnológiás alapanyagokat. A cégközpont a franciaországi Clermont-Ferrandban található, a Michelin 170 országban rendelkezik kereskedelmi képviselettel, több mint 125 000 főt foglalkoztat, és 67 termelőegységet működtet világszerte. 2018-ban mintegy 190 millió abroncsot gyártott. (www.michelin.com).

IFPEN:
Az IFP Energies nouvelles (IFPEN) az energia, közlekedési és környezetvédelmi szektorban végzett kutatómunkájáról és ilyen irányú szakképzéseiről ismert. Ipari és kutatótevékenysége központjában a technológiai innováció áll, az itt végzett munka három stratégiai célra összpontosít: fenntartható mobilitás, új energiaforrások és felelős olaj- és gázfelhasználás.

Axens:
Az Axens (www.axens.net) földgázhasznosítással és -feldolgozással, illetve környezetkímélő kőolaj- és biomassza-alapú tüzelőanyagok előállításával, kőolajalapú köztes termékek « zöldebbé » tételével kapcsolatos megoldásokat kínál. Technológiákat, ipari gépeket, kemencéket, moduláris berendezéseket, katalizátorokat, adszorbenseket és ezekhez kapcsolódó szolgáltatásokat kínál. Ügyfelei az értéklánc és a projektfolyamat minden fázisában számíthatnak az Axens szakértelmére: megvalósíthatósági tanulmány, a berendezések üzembe helyezése, élettartam végéig tartó nyomon követés. Ez az átfogó szemlélet a legjobb teljesítmény és a kisebb környezeti hatás garanciája. Az Axens kivételes szakértelemmel bíró munkatársainak, a legkorszerűbb gyártóberendezéseknek, a kiterjedt műszaki és kereskedelmi ügyfélszolgálatnak köszönhetően egyedülálló termékkínálattal lehet jelen a piacon. Az Axens az IFP Energies nouvelles vállalatcsoport tagja.

www.michelin.hu  


NEWS ; Ipari cégek ; Ipari hírek ; Business ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; Fém, gépipar ; Műanyag, gumi, üveg, szénszál ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem ; - Michelin

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: