Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Daimler és a Geely Holding globális vegyesvállalatot hoz létre a smart fejlesztéséért

2019.03.28

Forrás: Mercedes-Benz, Hírek
50:50 százalékos, kínai központú vegyesvállalat jön létre a Daimler és a Geely között a jövőben kizárólag tisztán elektromos autókat gyártó smart továbbfejlesztése és irányítása céljából.


- A smart a gyártás, a tervezés és a formatervezés tekintetében mindkét vállalatcsoport tapasztalatából profitál majd.
- A cél a smart kibővítése annak érdekében, hogy a márka az elektromos autók iránti folyamatosan növekvő keresletet ki tudja elégíteni; a gyártás Kínába költözik.
- 2022-től új, teljesen elektromos smart modellek bemutatása szerepel a tervek között.

2019. március 28., Stuttgart (Németország) és Hangcsou (Kína). A Daimler AG (Daimler) és a Zhejiang Geely Holding Group (Geely Holding) A mai nap folyamán bejelentett a két vállalat között egy új, 50:50 százalékos vegyesvállalatot, amelynek célja az, hogy a smart márka – a városi mobilitás úttörője – az elektromobilitás területén a jövőben vezető szerephez jusson.

A vegyesvállalati megállapodás értelmében a smart következő generációs, tisztán elektromos modelljei egy új, kimondottan erre a célra felépített kínai gyárban készülnek majd. A globális értékesítés 2022-ben veszi kezdetét.

Dieter Zetsche, a Daimler AG igazgatótanácsának elnöke és a Mercedes-Benz Cars vezetője így nyilatkozott: „A smart egészen mostanáig több mint 2,2 millió ügyfél számára jelent egyet az úttörő városi mobilitással. A sikertörténet kapcsán boldogok vagyunk, hogy a márka jövőjét egy olyan, az elektromobilitás terén kiemelkedő partner segítségével erősíthetjük, mint a Geely Holding. Az elektromos smart modellek következő generációját együtt fogjuk tervezni, továbbfejleszteni, melyek a magas szintű előállítási és biztonsági sztenderdeket Kínában és globálisan is teljesítik. A jövőben örömmel dolgozunk minden partnerrel annak érdekében, hogy kínai és világszintű sikereinket fenntartsuk. A hambachi gyárban a jövőben kompakt elektromos Mercedes-Benz modell készül majd, megtartva az ottani munkaerőt a további beruházásokkal.”

Li Shufu, a Geely Holding elnöke hozzátette: „A smart komoly tiszteletet érdemel, ugyanis egyedi vonzereje van és jelentős kereskedelmi értékkel bír. A Geely Holding és a Daimler egyaránt izgatottan várja ezt a kihívásokban és izgalmakban gazdag közös projektet, amelynek keretében a jövőben személyre szabható, prémium minőségű elektromos autókkal biztosíthatunk ügyfeleink számára még magasabb szintű mobilitási élményt. Egyenértékű partnerként maximálisan elkötelezettek vagyunk a smart márka globális népszerűsítésében, és ezt szem előtt tartva minden tapasztalatunkat, illetve kompetenciánkat megosztjuk, amit a márkamenedzsment, a kutatás és fejlesztés, a gyártás, a beszállítás-menedzsment és minden egyéb területen mindeddig szereztünk. Biztosak vagyunk benne, hogy az együttműködés mindkét vállalat számára előnyös lesz. Mindezeken felül a smart technológiáit – beleértve a konnektivitás területét is – tovább fogjuk fejleszteni annak érdekében, hogy a márka a napjainkban a mobilitást érintő jelentős változások ellenére a jövőben is megfelelő pozícióban lehessen.”

Az új smart vegyesvállalat igazgatótanácsa mindkét fél részéről három-három egyenjogú vezetőből fog állni. A Daimler AG oldaláról a vezetőségbe került Hubertus Troska, a Daimler AG igazgatótanácsának tagja, valamint a márka kínai aktivitásainak felelőse, Britta Seeger, szintén a Daimler AG igazgatótanácsának tagja, valamint a Mercedes-Benz Cars értékesítési felelőse, továbbá Markus Schäfer, a Mercedes-Benz Cars gyártásért és beszerzésért felelős alelnöke, aki a Daimler AG igazgatótanácsának tagja kutatás és fejlesztés területen. A Geely oldaláról az irányítást Li Shufu, a Geely Holding elnöke, An Conghui, a Geely Holding vezérigazgatója és a Geely Auto Group elnök-vezérigazgatója, valamint Daniel Donghui Li, a Geely Holding alelnöke és pénzügyi igazgatója fogja végezni.

A vegyesvállalatban érintett két partnervállalat megegyezett abban, hogy az újgenerációs smart modellek formatervéért a Mercedes-Benz globális dizájnközpontjai felelnek majd, a műszaki fejlesztésről pedig a Geely globális tervezőközpontjai gondoskodnak. A jövőbeli modellek gyártása Kínába valósul meg.

A közös járműfejlesztési program részeként a jövőben a smart termékpalettája a folyamatosan növekedő B-szegmensre is kiterjed majd.

Az új modellsorozatok 2022-es piaci bevezetéséig a Daimler az aktuális smart típusok gyártását tovább folytatja a franciaországi Hambachban (smart EQ fortwo) és a szlovéniai Novo Mesto-ban található üzemben (smart EQ forfour).

Ezzel párhuzamosan a hambachi üzem új szerepet kap a Mercedes-Benz Cars termelési hálózatában: új Mercedes-Benz elektromos kompakt modell készül majd itt, amely az új, EQ technológiai márkához tartozik majd. A Mercedes-Benz az új projekt keretében 500 millió eurót invesztál a hambachi központba, ahol a jelenlegi, tapasztalt és motivált smart munkaerő szakértelmére számítanak a jövőben is.

A vegyesvállalat előreláthatólag 2019. év végéig nyeri el végső formáját. A vegyesvállalat financiális részleteivel kapcsolatban nem állnak rendelkezésre nyilvános információk.

A most bejelentett vegyesvállalat azt a Daimler Mobility Services és a Geely Technology Group között tavaly bejelentett megállapodást követi, amelynek értelmében a két vállalat megegyezett abban, hogy együttműködnek egy új, Kínában létesített prémium ride-hailing személyszállítási szolgáltatás létrehozásában.

www.mercedes-benz.hu  


NEWS ; Ipari cégek ; Ipari hírek ; Business ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; - Mercedes

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: