Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Robotikai kutatási projekt a gelsenkircheni főiskolán

2019.05.14

Forrás: KUKA Robotics, Hírek
A nyugat-németországi Gelsenkirchenben működő Westfälische Hochschule hallgatói az elektrotechnikai karon elsajátítják egy KUKA robot programozását és vezérlését.


Ezáltal gyakorlatközeli módon készülhetnek fel szakmai életükre. Robin Krügert szó szerint megfogta diplomamunkája.

A KR AGILUS robot ideális a képzési tevékenységekhez

Markus Rüter nagyon fontosnak tartja a gyakorlati oktatást. „Az ipar területén nagyon sok minden mozgásban van – különösen ami a digitalizációt és a robotikát illeti. Erre szeretnénk felkészíteni a hallgatókat”, mondja a gelsenkircheni Westfälische Hochschule vezérlés- és szabályozástechnikai szakterületének professzora. Robotikai laboratóriumában is javában zajlanak az események. Mintegy két évvel ezelőtt arra „treníroztak” egy robotot, hogy kivédje a felé dobott teniszlabdákat.
Néhány projektmunkával és egy diplomamunkával később a KR AGILUS sorozathoz tartozó KUKA robot már a labdák elkapására is képes.                    

Beavatkozni, programozni, kreatívnak lenni – és mindezt egy robottal

A robotot Robin Krüger vezette el diplomamunkájával az elsőből a második dimenzióba. „Eddig a robot függőleges mozgást végzett a labda kivédése során. Most már arra is képes, hogy vízszintesen mozogjon – és el is kapja a labdát”, magyarázza. Ez nem volt könnyű feladat, ahogy azt Markus Rüter is kiemeli: „Az alkalmazás továbbfejlesztése során egy már meglévő rendszerbe kellett beavatkozni. Emellett a robot vezérlését is meg kellett ismerni, és az új követelményeknek megfelelően kellett beprogramozni.

Nagyfokú kreativitásra volt szükség a megfogórendszer kifejlesztése során

A labdát továbbra is fényrácsokon dobják keresztül. Ennek alapján a KUKA robot vezérlése kiszámítja azt a pontot, ahová a labda a robot elérési tartományán belül érkezik. „Az újdonság az, hogy további fényrácsok segítségével már a vízszintes elkapási pont is meghatározható, és egy vezérlőegység által kiszámítható”, mondja Robin Krüger. „A robotvezérlés a vízszintes és a függőleges jelekből szinkronizálja a pontos elkapási pontot.

A robotkar megfogórendszerének kifejlesztése rendkívüli kreativitást igényelt. Robin Krüger a vásári plüssállat-automaták megfogószerkezeteit használta mintaként. A megfelelő megfogóujjak 3D-nyomtatással készültek. A megfogórendszerhez szükséges energiát automatikusan előfeszített fitnesz-szalagok biztosítják. Amikor a labda becsapódik a megfogó közepére, egy mechanizmus kioldja a megfeszített fogóujjakat, amelyek szilárdan a labda köré záródnak. Ennél gyorsabb reakció aligha lehetséges.

A döntő pillanat: A megfogórendszer elkapja a teniszlabdát. Szuperlassított felvételen.
KUKA@HS Gelsenkirchen Ballfang 1 ; 0:15
https://www.youtube.com/watch?v=JqQAvVJi6sE 

www.kuka-robotics.com      


NEWS ; Ipari cégek ; Ipari hírek ; Business ; Munkagép, haszongép ; Robot, automatika, automata ; - KUKA ; D nyomtatás ; Fém, gépipar

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: