Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Lassuló növekedés, új járatok a nyári menetrendben

2019.04.02

Forrás: Budapest Airport, Hírek
A tavalyi 13,5 %-os utasforgalom növekedés a felére esett vissza az év első negyedévében a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.


A most életbe lépett nyári menetrendben a légitársaságok 15 új járat elindítását jelentették be és nyolc esetben a meglévő járatok sűrítését is tervezik.

A nyári időszámítás bevezetésével egyidőben a légiközlekedésben is érvénybe lépett a nyári menetrendi időszak, ami egy sor új járatot is hoz a budapesti repülőtérre. Az újdonságok közül érdemes kiemelni, hogy június 7-től heti három alkalommal közvetlen légi összeköttetés indul Sanghaj és Budapest között a Shanghai Airlines Boeing 787-9 típusú Dreamliner gépével. Naponta közlekedő járatot indít egy új londoni repülőtérre, Gatwickre a Wizz Air (miközben megmaradnak a lutoni járatok is); szintén napi induló járattal érkezik a FlyDubai légitársaság dubaji úticéllal; heti 12-12 járatot indít a lengyel LOT Bukarestbe és Brüsszelbe is, valamint hét új járatot indít a Ryanair javarészt olasz és spanyol nyaralóhelyekre.
Az alábbi táblázat foglalja össze a nyári új repülőjáratokat:

Budapest Airport 2019 nyári menetrend

Hova: ; Légitársaság: ; Járatok száma:

London Gatwick ; Wizz Air ; naponta

Cork ; Ryanair ; heti 2

Oslo ; Wizz Air ; heti 4

Nantes ; Transavia ; heti 2

Cagliari ; Ryanair ; heti 2

Sevilla ; Ryanair ; heti 2

Bari ; Ryanair ; heti 2

Rimini ; Ryanair ; heti 2

Thesszaloniki ; Ryanair ; heti 2

Sanghaj ; Shanghai Airlines ; heti 3

Palma de Mallorca ; Ryanair ; heti 1

Castellón ; Wizz Air ; heti 2

Dubai ; FlyDubai ; naponta

Brüsszel ; LOT ; heti 12

Bukarest ; LOT ; heti 12

A tavalyi évhez képest korábban tér vissza a nyári menetrendben az Air Canada Rouge torontói járata, az American Airlines philadelphiai járata, valamint ismét a korábbi kapacitással működnek LOT lengyel légitársaság egész évben üzemelő new yorki (heti 4) és chicagói (heti 2) járatai. Nyolc légitársaság pedig a meglévő járatainak számát emeli, amit a következő táblázatban foglaltunk össze:

Légitársaság ; Hova: ; Eddig: ; Mostantól: ; Gyakoriság:

- Pegasus Airlines ; Isztambul ; 6 ; 7 ; heti

- Austrian Airlines ; Bécs ; 19 ; 20 ; heti

- Iberia ; Madrid ; 5 ; 7 ; heti

- British Airways ; London ; 28 ; 32 ; heti

- LOT ; Varsó ; 5 ; 6 ; naponta

- easyJet ; Bázel ; 10 ; 12 ; heti

- easyJet ; Berlin ; 7 ; 10 ; heti

- Aeroflot ; Moszkva ; 3 ; 4 ; naponta

A nyári menetrendi időszakra leadott tervek alapján úgy látszik, hogy lelassul a korábban kétszámjegyű utasforgalom növekedés a budapesti repülőtéren. 2019 első három hónapjában a 2018-ban mért 13,5%-os bővülés a felére esett vissza, az első negyedévben 6,5 %-osra mérséklődött a forgalom növekedése. A hazai légiforgalmi bővülés még így is meghaladja az EU 4,7 %-os átlagos növekedési rátáját, de a Brexit miatt kialakult bizonytalanság egészen biztosan visszavetette a brit utasok számát Budapesten is, ahogy a törökországi gazdasági nehézségek is hozzájárulhattak a visszaeséshez.

A Budapest Airport számításai szerint a leadott légitársasági tervek alapján októberig összesen 12.400.000 ülőhelyet kínálnak a légitársaságok a nyári menetrendben, ami a gépek átlagos kihasználtságát alapul véve körülbelül 7 %-os növekedést vetít előre. Budapest és Magyarország továbbra is vonzó turisztikai desztináció marad a külföldiek számára, de a jelek szerint az Európában is kimagaslónak számító kétszámjegyű forgalom bővülés négy éves időszaka egyelőre véget ér a magyar főváros repülőterén.

www.bud.hu 


NEWS ; Ipari cégek ; Ipari hírek ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; - BUD

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: