Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Csökkenőben a használt autó import

2018.10.08

Forrás: Porsche Hungaria, Das WeltAuto Sajtóközlemény
A Volkswagen számít a legkeresettebb márkának a külföldről behozott kocsik esetében


Budapest, 2018. október 8. - Hat év után először zárt negyedévet a használt autó import negatív eredménnyel, július és szeptember vége között 2,4 százalékot csökkent a forgalomba helyezések száma. 2018 első kilenc hónapja alapján még így is 4 százalékkal több gépkocsit hoztak be hazánkba külföldről, 120.005 jármű kapott összesen ez idáig magyar rendszámot a Datahouse  adatai szerint.

A szigorodó forgalomba helyezési szabályok és a magas euró árfolyam kézzelfogható hatást fejtett ki a használt autó import területén, ugyanis hosszú évek után, egészen pontosan 2012 óta először ért el negatív eredményt negyedéves összesítésben a terület. A harmadik negyedév negatív statisztikáinak előszeleként idén márciusban már 4,7 százalékos mínuszt mutatott az import, augusztusban 7,2, szeptemberben pedig 5 százalékkal csökkent a behozott gépkocsik száma a tavalyi év hasonló időszakához képest. E két rossz hónapnak köszönhetően a harmadik negyedév összességében mínusz 2,4 százalékos eredménnyel zárt, 40.902 gépkocsi érkezett ez időszak alatt Magyarországra a tavalyi 41.926-hoz képest. Januártól szeptemberig azonban még így is nőtt a piac, bár csökkent a növekedés ritmusa: mindössze 4 százalékkal, azaz 4601 autóval gyarapodott az import, kilenc hónap alatt összesen 120.005 négykerekű kapott magyar forgalmit.

Nem változott nagyságrendileg a kormegoszlás, 60 százalékban érkezett 10 évnél idősebb, s mindössze 20 százalékban 5 évnél fiatalabb kocsi határon túlról. Legtöbben az alsó-középkategóriás (32.538 autó) modelleket keresték, de szintén népszerűek voltak a felső-középkategóriás kocsik (21.440 autó) és a MPV-k (Multi Purpose Vehicle), azaz a többcélú járművek (21.320 autó).

A márkák sorrendjét kilenc hónap után is a Volkswagen vezeti (14.488 autó), az Opel (13.142 autó) és a Ford (11.620 autó) előtt, a prémium autók közül 5. helyen áll a BMW (7.347 autó), közvetlenül az Audit (7.330 autó) és a Mercedest (6.982 autó) megelőzve. A behozott kocsik között volt 330 Porsche, 24 Ferrari, 17 Bentley, 6 Aston Martin és 5 Lamborghini is.

A legkeresettebb modellnek január és szeptember között az Opel Astra (4.497 autó) bizonyult (érdekesség, hogy a TOP10 modellben további három Opel - a Zafira, a Corsa és a Meriva - is megtalálható), második helyezést ért el a Ford Focus (4.338 autó), harmadik lett a Volkswagen Golf (4.131 autó).

Az import autók iránt a legnagyobb kereslet Budapesten (19.882 autó) és Pest megyében (18.564 autó) volt, de Bács-Kiskun megyébe (7.388 autó), Győr-Moson-Sopron megyébe (7.256 autó) és Fejér megyébe (5.731 autó) is sok használt autó érkezett külföldről. A legkevesebben Nógrád megyében (2.224 autó) döntöttek külföldi négykerekű mellett.

* Forrás: DATAHOUSE Kft.
Adatok forrása: BM NYHÁT

"Ahogyan az már fél év után érzékelhető volt, a használt autó importot jelentősen befolyásolta a magas forint-euró árfolyam, valamint az év elején bevezetett, külföldről érkező kocsikra vonatkozó, kötelező eredetiségvizsgálat. Ennek következtében több illegális tevékenységet folytató kereskedés került szorított helyzetbe, és a hazai vásárlók elkezdték felismerni azt, hogy érdemes a megbízható, szabályosan működő, jó esetben garanciát biztosító kereskedők felé fordulniuk, ahol Magyarországon használt, ismert előéletű gépkocsikat vásárolhatnak" - vélekedett Frank György, a Das WeltAuto márkaigazgatója.

A Das WeltAuto-ról

A használtautó-kereskedők közül a Das WeltAuto az egyetlen, mely országos értékesítői hálózattal rendelkezik. A 28 értékesítőhelyet számláló rendszerben az ügyfelek kizárólag gondos állapotfelmérésen átesett, megbízható, kifogástalanul szervizelt autók közül választhatnak. A legjobb minőségű, hat évnél fiatalabb, 120.000 kilométernél kevesebbet futott autók esetében a Das WeltAuto egyedi elbírálás alapján 12 hónapos, vagy 30.000 kilométeres „5 csillagos” garanciát is vállal az autókra, így minimálisra csökken a vásárló kockázata használtautó-vásárlás esetén.

Bővebb információt a www.dasweltauto.hu, és a www.dasblog.hu honlapon talál.


NEWS ; Ipari hírek ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; - Das WeltAuto ; - Volkswagen

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: