Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

A Siemens a Vision 2020+ révén építi a jövő útját

2018.08.17

Forrás: Siemens, Hírek
Siemens a hosszú távú értékteremtéshez vezető utat egy egyszerűsített vállalati struktúrára épülő gyorsuló növekedéssel és erősebb profitképességgel kívánja kiépíteni.


A Vision 2020+ vállalati stratégia fő célja, hogy a Siemens üzletágai nagyobb vállalati szabadságot kapjanak a Siemens márkanév alatt azzal, hogy jobban összpontosíthatnak saját piacaikra. A tervek egyúttal megerősítik a vállalat növekedési portfólióját az olyan területeken végrehajtott befektetésekkel, mint például az IoT (Internet of Things) integrációs szolgáltatások, az elosztott energiagazdálkodás és az elektromobilitás infrastrukturális megoldásai. További hozzájárulást nyújt az ipari digitalizáció koncentrált bővülése, melynek területén Siemens már világvezető. Ennek eredményeként várható, hogy a vállalat ipari üzletágának éves bevételnövekedési üteme és árrése egyaránt két százalékponttal növekedik középtávon. Az egy részvényre eső alapbevétel várhatóan gyorsabban növekedik, mint a középtávú jövedelem.

"A Vision 2020 stratégiai program, amelyet 2014-ben indítottunk, nagyrészt megvalósult, gyorsabban és sikeresebben, mint terveztük. Nagyon keményen dolgoztunk az elmúlt négy év során. Napjainkban csaknem minden üzletágunk jelentősen nyereségesebb, az ügyfél-elégedettség rekord magas szinten áll, és a Digital Factory tevékenységünk piacvezető az ipari digitalizáció területén”, mondta Joe Kaeser, a Siemens AG elnök-vezérigazgatója.
 
A Felügyelő Bizottság támogatja a jövőbeni stratégiai fejlesztést, és meggyőződése, hogy a Vision 2020+ egy kiemelkedő terv az átalakulás felgyorsítására és a Siemens megerősítésére a következő évtized során”, mondta Jim Hagemann Snabe, a Siemens felügyelő bizottságának elnöke.
 
Kaeser szerint a vállalatok gyakran elmulasztják a szükséges változtatásokat végrehajtani egészen addig, amíg nyilvánvaló nehézségekbe nem ütköznek. „Most felelőtlenség lenne, ha csak ülnénk a babérjainkon”, mondta. „A globális változások gyorsasága és ereje növekszik, és kötelességünk ezekre felkészülni. Meggyőződésünk, hogy ez a megfelelő idő a jövőnk fenntartható alakítására.” A Siemens AG elnök-vezérigazgatója számára a gyakran negyedik ipari forradalomnak nevezett digitalizáció a legnagyobb átalakulás az ipar történelmében.
 
Nem a legnagyobb, hanem a legjobban alkalmazkodóképes vállalatok élik túl ezt a helyzetet. Ezért még jobban elmélyítjük tulajdonosi kultúránkat, és üzletágainknak jelentősen nagyobb vállalati felelősséget biztosítunk, mint korábban. Ez magába foglalja az üzletággal kapcsolatos funkciók közvetlen átruházását is”, jelentette ki Kaeser. Ezen túlmenően, a vállalat piacain jelentős paradigma-váltások játszódnak le az olyan megatrendek nyomán, mint például az elektromobilitás, és az elosztott energiarendszerek. Siemens szándékában áll az ilyen változások kihasználása és aktív alakítása.
 
Kaeser meggyőződése, hogy a Vision 2020+ egyesíti minden érintett érdekeit. „Még gyorsabbak és még felkészültebbek leszünk, hogy ügyfeleinknek támogatást és szaktanácsokat nyújtsunk céljaik elérése érdekében – és nem csak a digitalizáció területén. Alkalmazottaink számára a jövő generáció Siemense nagyobb személyes és kreatív szabadságot jelent, több lehetőséget a felelősségvállalásra. Befektetőink is előnyhöz jutnak, mivel vállalatainknak minden eszközt a kezükbe adunk, ami ahhoz szükséges, hogy a legjobbak legyenek saját piaci környezetükben. És egy még erősebb Siemens olyan pozícióba kerüljön, hogy továbbra is megfeleljen társadalmi felelősségvállalásának”, tette hozzá.
 
Új struktúra – nagyobb vállalkozói szabadság, kevésbé centralizált irányítás

Az új vállalati struktúra célkitűzése, hogy a Siemens egyes vállalatainak nagyobb vállalkozói szabadságot biztosítson. Ennek eredményeként megszűnik a szervezetben a jelenlegi Divízió szint, a regionális szervezetet átszervezik, hogy tovább növekedjen ügyfélközpontúsága és áramvonalasítják a vállalat felső vezetését. „Stratégiánk továbbfejlesztésével felépítjük az újgenerációs Siemenst. Kevesebb menedzsment a központból, és nagyobb szabadság vállalataink számára, ez tesz minket erősebbé és rugalmasabbá”, mondta Kaeser.
 
A Csoport szint alatt három Operatív Vállalat és három Stratégiai Vállalat helyezkedik el. Az átalakulás lehetővé teszi Siemens számára, hogy jobban összpontosíthasson ügyfeleire, tevékenységeit pedig hozzáigazítsa az iparági követelményekhez. „Elmúltak már azok a napok, amikor központosítva hatékonyan lehetett irányítani a projektüzleteket, a termékeket, szoftvert és szolgáltatásokat előállító, illetve nyújtó vállalatokat, különböző, szerteágazó követelményeikkel”, mondta a Siemens elnök-vezérigazgatója.
 
Az új struktúra 2018. október 1-jén, az új pénzügyi év kezdetén lép hatályba. A megvalósítás lépésről lépésre halad és 2019. március 31-ével fejeződik be. A vállalat Building Technologies divíziója (BT), Energy Management divíziója (EM), Power and Gas divíziója (PG), a Digital Factory divíziója (DF), valamint a Process Industries and Drives divíziója (PD), kombinációjából jön létre a három új Operatív Vállalat. A vállalat Üzleti Egységeit is újjászervezzük, fókuszáltabb módon, beleintegrálva azokat a három új operatív vállalatba.
 
Operatív vállalatok
 
Gas and Power (GP)
·  Központ: Houston, Texas
·  vezérigazgató: Lisa Davis
·  ügyvezető igazgató: Tim Holt
·  gazdasági igazgató: Michael Becker
·  Világszinten 71 ezer munkavállalójával a GP üzletágai mintegy 21 milliárd euró jövedelmet termeltek, és a profit margin kb. 9 százalék volt a 2017. pénzügyi évben.
 
Smart Infrastructure (SI)
·  Központ: Zug, Svájc
·  vezérigazgató: Cedrik Neike
·  ügyvezető igazgató: Matthias Rebellius
·  gazdasági igazgató: Axel Meier
·  Világszinten 71 ezer munkavállalójával a SI üzletágai mintegy 13 milliárd euró jövedelmet termeltek, és a profit margin kb. 11 százalék volt a 2017. pénzügyi évben
 
Digital Industries (DI)
·  Központ: Nürnberg, Németország
·  vezérigazgató: Klaus Helmrich
·  ügyvezető igazgató: Jan Mrosik
·  gazdasági igazgató: Maria Ferraro
·  Világszinten 78 ezer munkavállalójával a GP üzletágai mintegy 14 milliárd euró jövedelmet termeltek, és a profit margin kb. 16 százalék volt a 2017. pénzügyi évben
 
Az újonnan létrejövő operatív vállalatok vezérigazgatói továbbra is a Siemens AG igazgatóságának tagjai maradnak.
 
A Stratégiai Vállalatok között szerepel a Siemens Healthineers és a Siemens Gamesa Renewable Energy, a két teljes mértékben konszolidált társaság, amelyben a Siemens többségi üzletrésszel rendelkezik. Amíg be nem fejeződik tervezett összeolvadása az Alstommal, a Siemens Mobility üzletága is ide tartozik.
 
A jelenlegi Financial Services részleg közös szervezetbe kerül a Global Business Services és a Real Estate Services társaságokkal, amik így Szolgáltató Vállalatok néven működnek tovább. A Siemens szolgáltatási portfóliójának optimalizálása várhatóan jelentősen javítja a hatékonyságot.
 
A Siemens Corporate Technology részlege és mások mellett, a vállalat kis- és közepes méretű vállalkozásai (KKV-k) központi irányítás alá kerülnek a Corporate Development égisze alatt.
 
Egyrészt, a KKV-k olyan tulajdoni hányadokat képviselnek, amelyeket jelenleg a központi kezelésű portfólió tevékenységek foglalnak magukba (CMPA). Másrészt, tartalmaznak termelő üzletágakat is. A termelő üzletágak elsősorban a jelenlegi PD divízióból származnak. Azonban a KKV-k magukba foglalják majd a Siemens Postal Parcel & Airport Logistics vállalatot, amely jelenleg a CMPA része, továbbá az EM Divízió tengeri üzletágát. A KKV-k jelenleg mintegy 21 ezer főt foglalkoztatnak és körülbelül 5 milliárd euró a bevételük. A 2017. pénzügyi évben nettó veszteségük meghaladta a 300 millió eurót. 2023-ra a KKV-k várhatóan öt százalékos nyereséget érnek el. A KKV egység élén Jochen Eickholt áll.
 
A jövőben a Vállalati Központok feladataiból és alkalmazottjaiból egy rész átkerül más egységekhez. A központ a továbbiakban csak a belső alapfeladatokra összpontosít (pénzügy, irányítás és piacok, jogi és Complience kérdések, humán erőforrások és kommunikáció).
 
Nyereség-célkitűzések áttekintése

Operatív Vállalatok ; Korrigált EBITA nyereségtartomány*
Gas and Power ; 8 - 12%
Smart Infrasrtucture ; 10 - 15%
Digital Industries ; 17 - 23%

Stratégiai Vállalatok ; Siemens elvárásai
Siemens Healthineers ; 17- 21%
Siemens Gamesa Renewable Energy ; 7 - 11%
Siemens Alstom ; 8 - 12%

Szolgáltató Vállalat
Finanacial Services: 15 - 22%

További információ itt található: www.siemens.com/pressconference 

*A korrigált EBITA meghatározása: EBITA korrigálva az üzemi nettó pénzügyi eredményekkel és az olyan immateriális javak amortizációjával, amelyek nem vállalati összevonással kerültek megszerzésre. Következésképpen a korrigált EBITA-nak ez a definíciója egyenértékű a Siemens korábbi nyereségmeghatározásával.

www.siemens.hu   


NEWS ; Ipari cégek ; Ipari hírek ; Business ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem ; - Siemens

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: