Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Érzékelés a Bosch-felhő révén az automatizált járművekben

2018.08.07

Forrás: Bosch, Sajtóközlemény
Együttműködés a Foreca közúti időjárás-szakértővel az útviszonyok előrejelzésében


¤  Dirk Hoheisel: „Még a kritikus helyzetek kialakulását megelőzően tájékoztatunk a veszélyekről
¤  Időjárási információk és az útjegesedést érzékelő rendszerek szolgálnak az előrejelző útviszonyok-szolgáltatás alapjául
¤  Amint egyre több gépkocsi kapcsolódik hálózatba, úgy egészül ki a járműadatokkal is a szolgáltatás
¤  A szolgáltatás növeli a biztonságot és az automatizált vezetési funkciók elérhetőségét
¤  A Bosch útviszonyok-szolgáltatása 2020-tól érhető el széles körben

Stuttgart – Az érzékelés jelentősége korántsem alábecsülendő autóvezetés során. Milyenek a pillanatnyi útviszonyok és az útfelület tapadása? Az ilyen irányú érzékelés, illetve annak kifejlesztése nagyban segíthet a vezetőknek autójuk optimális és biztonságos irányításában. Az autóversenyzők arra az ülepük és a pilótaülés közötti kapcsolatra utalnak, amikor azt mondják, hogy „eggyé válnak az úttal”, amelyből menet közben az útfelület pillanatnyi állapotára következtethetnek. Az automatizált járművek hasonlóképpen azonnali információt igényelnek az útviszonyokról. Hátrányuk azonban, hogy hiányzik az ilyen irányú érzékszervük – egészen mostanáig, a Bosch ugyanis kifejlesztette ezt az automatizált járművek számára. „Esős utak, hó, jég – előrejelző útviszonyok-szolgáltatásunkkal még a kritikus helyzetek kialakulását megelőzően tájékoztathatunk a veszélyekről. Ehhez partnerünk, a Foreca által nyújtott időjárási adatokat használjuk fel, vagyis az automatizált jármű pontosan tudhatja, hogy hol és hogyan közlekedhet önállóan” – mondta Dr. Dirk Hoheisel, a Robert Bosch GmbH igazgatótanácsának tagja.

Testérzékelés a Bosch-felhő révén az automatizált járművekben

A Foreca a világ egyik vezető időjárás-információs szolgáltatója, két évtizedes tapasztalattal a közlekedési időjárás előrejelzésében. „A Foreca és a Bosch szakértelmének egyesítése új korszakot nyit az útviszonyok előrejelzésében. A média időjárás-jelentéseivel szemben a Bosch előrejelző útviszonyok-szolgáltatása ugyanis többféle lehetséges előrejelzés-szcenáriót is tekintetbe vesz” – mutatott rá Petri Marjava, a Foreca értékesítés igazgatója. Az útviszonyok-szolgáltatás egyszerre növeli az autózás biztonságát és kényelmét, akárcsak az automatizált vezetési funkciók elérhetőségét. A Bosch új szolgáltatáscsomagja várhatóan 2020-ban jelenik meg világszinten, kezdetben csupán az időjárási adatok alapjain, s amint egyre több hálózatba kapcsolt gépkocsi közlekedik az utakon, úgy egészül ki további járműadatokkal is.

Az automatizált járművek időben csökkentik sebességüket

Egészen a magas fokon automatizált vezetés SAE 4-es szintjéig – egyebek mellett – az útvonal típusa, a sebesség és a környezeti feltételek függvénye, hogy az autó átveheti-e a vezetés feladatát. Az automatizált gépkocsik a jövőben már a Bosch előrejelző útviszonyok-szolgáltatását is igénybe vehetik e döntésük során. Ennek segítségével az önvezető jármű már előre tudhatja, milyen környezeti feltételek várják, s időben ezekhez illesztheti a járművezetés módját, így már nem kell az útviszonyok csupán kismértékű romlásának első jelére visszaadnia az embernek a vezetés feladatát. Ha az útvonal például épp esős szakaszon vezet, az autó már idejekorán megfelelő szintre csökkentheti sebességét, kizárva a vízensiklás (aquaplaning) jelenségének veszélyét és mindenkor biztosítva a biztonságos megállás lehetőségét. Mindez a SAE automatizálás bármely szintjén biztonságos, kiegyensúlyozott, s ezzel kényelmes autózást tesz lehetővé.

Automatizált vezetés, ahol és amikor csak lehetséges

A Bosch többlépcsős koncepciót alkalmaz előrejelző útviszonyok-szolgáltatásához. 2020-ra tervezett piaci bevetéséig még nem várható kellő számú hálózatba kapcsolt gépkocsi megjelenése az utakon, a Bosch becslése szerint ugyanis egyedül a mintegy 80 ezer kilométernyi európai autópálya-hálózat lefedéséhez is nagyjából 20 millió hálózatba kapcsolt autóra lenne szükség. Ennek megfelelően – különösen a távoli, kis forgalmú utakon – kezdetben az időjárás-előrejelzések szolgálhatnak az egyetlen megbízható forrásként az útviszonyokra vonatkozó megalapozott következtetésekhez. A Bosch a Foreca globális és folyamatosan frissített adatait használja majd. A Bosch több vezető szolgáltató közül választotta ki a vállalatot, ugyanis a finn időjárási szakértő közlekedési időjárási adatai bizonyultak a legpontosabbaknak világszerte. Minél precízebben jelezhetők előre, illetve határolhatók be térben a kritikus körülmények, annál hatékonyabban tartható a lehető legmagasabb szinten az automatizált vezetési funkciók elérhetősége. Világméretű mérési referenciaflottájával és a gépi tanulás módszerével a Bosch és a Foreca közösen optimalizálhatja biztonság és elérhetőség szempontjából a közlekedési időjárási modelleket. Ezzel olyan biztonsági színvonal érhető el, amely az olyan – e tekintetben – kritikus rendszerek számára is megfelelő, mint az automatizált járművezetés.

A súrlódási tényező meghatározása az ESP beavatkozásaival

Amint kellő számú hálózatba kapcsolt gépkocsi közlekedik az utakon, a Bosch járműadatokkal is kiegészíti előrejelző útviszonyok-szolgáltatását. Ezek között a CAN-bus rendszerben, azaz a jármű központi adathálózatán rendelkezésre álló információk szerepelnek, például az autó által mért külső és belső hőmérséklet, vagy éppen a bekapcsolt ablaktörlők. A hálózatba kapcsoltság révén ezen adatállomány sem marad kihasználatlan, hanem az adott autógyártó háttérszerverén keresztül a Bosch-felhőbe kerül. A Bosch emellett az elektronikus menetstabilizáló rendszer (ESP) beavatkozásait is kiértékeli. A mérnökök megfelelő matematikai módszerekkel kerekenként is megállapíthatják a pillanatnyi súrlódási tényezőt, illetve az adott kerék mozgásállapotát. Ezen adatok egyesítésének és intelligens kiértékelésének eredménye a Bosch okos szolgáltatásainak csomagja – és a biztonságos közlekedés megnyugtató érzése.

Háttér információ

A mobilitási megoldások a Bosch csoport legnagyobb üzleti szektora, 2017-ben értékesítési volumene elérte a 47,4 milliárd eurót, azaz a cégcsoport teljes árbevételének 61 százalékát. A Bosch csoport a világ egyik vezető autóipari beszállítója. A mobilitási megoldások üzletág olyan baleset-, stressz- és károsanyag-kibocsátásmentes mobilitást képzel el, mely a mobilitás három területén – automatizálás, elektromosítás, hálózatba kapcsolás – ötvözi a cégcsoport szakértelmét, és kínál integrált mobilitási megoldásokat ügyfelei számára. Az üzletág fő tevékenységi körei a következők: üzemanyag befecskendező technológia és meghajtási periféria-eszközök belső égésű motorok számára, elektromos meghajtási megoldások, járműbiztonsági rendszerek, vezetéstámogató- és automatizált funkciók, felhasználóbarát infotainment technikák, gépjárművek közötti, illetve gépjárművek és eszközök közötti kommunikáció, szerviz koncepciók, valamint utángyártás során nyújtott mérnöki támogatás és szervizelés. A Bosch olyan jelentős gépjárműipari innovációkért felel, mint az elektronikus motorvezérlés, az ESP® (elektronikus menetstabilizáló rendszer), valamint a közös nyomócsöves (common-rail) dízel technológia.

A Bosch csoport különböző technológiák és szolgáltatások vezető nemzetközi szállítója. Világszerte mintegy 402.000 munkatársat foglalkoztat (2017. december 31-én) és 78,1 milliárd euró árbevételt ért el 2017-ben. A cégcsoport négy üzleti területen végzi tevékenységét, ezek a mobilitási megoldások, az ipari technika, a fogyasztási cikkek, valamint az energia- és épülettechnika. Vezető IoT-vállalatként a Bosch innovatív megoldásokat kínál az intelligens otthonokhoz, az intelligens városokhoz, a hálózatba kapcsolt mobilitáshoz, és a hálózatba kapcsolt gyártáshoz. Szakértelmét az érzékelők technológiájában, a hálózatba kapcsolt szoftverek és szolgáltatások területén, valamint saját IoT felhőjében is hasznosítja, ügyfelei számára hálózatba kapcsolt, cross-domain megoldásokat kínál egyetlen forrásból. A Bosch csoport stratégiai célja innovatív megoldások létrehozása a hálózatba kapcsolt világ számára. A Bosch csoport termékei és szolgáltatásai hasznos megoldásokkal javítják az élet minőségét. Az „Életre tervezve” szlogen ezt a világszerte elérhető technológiát jelenti. A Bosch csoport magában foglalja a Robert Bosch GmbH-t, annak mintegy 60 országban működő csaknem 440 leányvállalatával és regionális vállalataival együtt. Értékesítési és szolgáltatási partnereit is beleszámítva a Bosch globális gyártási és értékesítési hálózata a világ szinte minden országát lefedi. A jövőbeli növekedés alapja a vállalat innovatív ereje. A Bosch 64.500 munkatársat foglalkoztat a kutatás és fejlesztés területén világszerte 125 telephelyen.

További információért látogasson el honlapunkra: www.bosch.hu  


NEWS ; Ipari hírek ; Business ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; Önvezető, automatizált járművezetés, ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; Internet, IoT, felhő ; Ingatlan, építőipar ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem ; - Bosch

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: