Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Különleges gumik segítik a leghatékonyabb magyar elektromos autót az Eco-marathonon

2018.07.05

Forrás: Premier Public Relations Kft., Bridgestone Sajtóközlemény
Tatabánya, Budapest, 2018. július 5. – Ismét rajthoz áll a londoni Eco-marathonon Magyarország leghatékonyabb elektromos autója, a SZElectricity.


A Széchenyi István Egyetem oktatói és hallgatói által készített elektromos versenyautó a Bridgestone jóvoltából olyan ultrakönnyű, kis gördülési ellenállású, nagy átmérőjű Ologic abroncsokkal indulhat az elektromos autók legnagyobb világversenyén, amelyek súlya mindössze 1,5 kilogramm, gördülési ellenállása pedig 30%-kal alacsonyabb, mint a hagyományos abroncsoké. A pénteken és szombaton megrendezésre kerülő versenyen az elektromos autóknak 35 perc alatt kell minél nagyobb távot megtenniük a lehető legkisebb energiafelhasználással, amelyben kulcsszerepe lesz a különleges abroncsoknak.

45 forintból Sopronból Budapestre

A Shell Eco-marathon a világ legnagyobb energiahatékonysági versenye, amelyen az idén 24 ország több mint 143 egyetemi csapata indul a saját maga által tervezett és épített elektromos járművekkel. A versenyen az elektromos autóknak 35 perc alatt kell a lehető leghosszabb távot megtenni 1 kilowattórának megfelelő energia segítségével. Ezzel az energiamennyiséggel a SZElectricity, Magyarország leghatékonyabb elektromos autója, 195 km-t is képes megtenni. Ezt azt jelenti, hogy 45 forintból Soprontól Budapestig autózhatnánk a mindössze 100 kg súlyú, karbonszálas borítású kocsival, amely a 4. leghatékonyabb elektromos városi koncepcióautónak bizonyult Londonban a tavalyi versenyen.

Sokat számít a gumiabroncs

Egy 80 km / óra sebességgel haladó gépkocsi által elhasznált üzemanyag akár 30-35%-át is felemésztheti az abroncsok gördülési ellenállása, ennek csökkentésében a Bridgestone nyújt most segítséget a SZEnergy Team-nek.

A fenntartható mobilitás megteremtésében és a gépjárművek üzemanyag-fogyasztásának csökkentésében kulcsszerepet játszik a jó gumiabroncs” - mondta Topolcsik Melinda, a Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. ügyvezető igazgatója. „Olyan gyártóként, amely maga is jelentős összeget fordít az innovatív és fenntartható közlekedést segítő termékek fejlesztésére, örömmel támogatjuk Ologic abroncsainkkal a Széchenyi István Egyetem csapatát a közlekedés jövőjét jelentő elektromobilitás terén végzett fejlesztéseikben” – tette hozzá.

A Bridgestone által kifejlesztett Ologic technológiával gyártott abroncsokat nagy átmérő és keskeny szélesség jellemzi, ami csökkenti a menetközben fellépő abroncs deformációt, az ezzel járó energiaveszteséget, végső soron pedig a gördülési ellenállást. A magasabb abroncsnyomásnak köszönhetően az Ologic technológiával készült abroncsok gördülési ellenállása 30%-kal alacsonyabb, mint a hagyományos abroncsoké.

Csapatunk és autónk eddig minden évben ott volt világ legjobb elektromos autóinak élmezőnyében. Célunk, hogy az alkalmazott műszaki és elektronikai megoldások tökéletesítése mellett tovább csökkentsük járművünk energia-felhasználását és gördülési ellenállását, miközben könnyen és gyorsan tudunk vele kanyarodni” – fogalmazott Pusztai Zoltán, a SZEnergy Team csapatvezetője. ”Ebben lesznek segítségünkre az idén a Bridgestone által biztosított Ologic abroncsok” – tette hozzá.

A SZEnergy Team a legfontosabb versenyének tekinti az Eco-marathont, amelyre egész éven át készül. A győri csapat immár 11. alkalommal vág neki a kihívásnak, amelyben az elmúlt évtized alatt komoly sikereket és eredményeket értek el, 2017-ben ugyanis 4., 2016-ban 3., 2010-ben pedig első helyezettként térhettek haza a versenyről.

A Bridgestone EMEA-ról

A belgiumi központú Bridgestone Europe (BSEU) a világ legnagyobb gumiabroncs és gumitermék gyártó vállalata, a tokiói központú Bridgestone Corporation leányvállalata. A cég a régió több mint 60 országában, összesen több mint 18.200 főt foglalkoztat, valamint 12 gumiabroncs és gumitermék gyárat, egy kiemelt K+F központot és egy tesztközpontot működtet. A Bridgestone Európában, a Közel-Keleten és Afrikában gyártott prémium gumiabroncsait világszerte értékesítik.

A Bridgestone Tatabánya Termelő Kft.-ről

A Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. 2006-ban kezdte meg működését és napjainkra Magyarország egyik legnagyobb abroncsgyárává vált. Alapítása óta a vállalat munkavállalóinak száma több mint kétszeresére emelkedett: míg 2008-ban 361 munkavállalóval kezdődött meg a termelés, addig napjainkban már több mint 1.100-an dolgoznak a világhírű márkával fémjelzett abroncs gyártásán.

A Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. gyárában elsősorban prémium kategóriás gépjárművekre szánt, nagy sebességindexű, személyautó és terepjáró abroncsok készülnek több mint 230 féle méretben. Az üzemben a Bridgestone márka DriveGuard, Turanza és Potenza termékei, valamint a Firestone márka Roadhawk, Winterhawk és Destination termékei készülnek.

A Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. beszállítói hálózatát mintegy 750, döntő részben magyar kis- és középvállalat alkotja, amelyektől a cég tavaly 4,6 milliárd forint értékben vásárolt árukat és szolgáltatásokat. A vállalat éves árbevétele 2016-ban 36 milliárd forint, 2017-ben pedig 53,1 milliárd forint volt.

www.bridgestone.hu   


NEWS ; Ipari cégek ; Ipari hírek ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; Műanyag, gumi, üveg, szénszál ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem ; - Bridgestone

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: