Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

A Siemens felhő alapú energiafelhasználást figyelő rendszert szállít a Rexel részére

2018.06.01

Forrás: Siemens, Hírek
A Rexel Austria egy felhő alapú energiafelhasználást figyelő rendszer szállítására adott megrendelést a Siemensnek, amelyet a cég Weisskirchen-ben működő logisztikai központjában helyeznek majd üzembe.


A rendszer a várakozások szerint akár 15 százalékkal is csökkentheti az éves energiafogyasztást: ez a mennyiség 40 átlagos háztartás éves fogyasztásának felel meg. A szállítás részét képezi 66 db 7KM PAC 1500 és 7KM PAC 4200 fogyasztásmérő készülék, egy „powermanager” energiafelhasználást felügyelő szoftver és a MindSphere-hez, a Siemens által forgalmazott IoT (Internet of Things) operációs rendszerhez való csatlakozás. Egy külön alkalmazás, amelyet a Siemens fejlesztői Ausztriában a Rexel-lel szorosan együttműködve programoztak, a pillanatnyi energiafogyasztást elemzi és a megtakarítási lehetőségeket kizárólag a Rexel számára jeleníti meg, a Siemens ezekhez az adatokhoz nem fér hozzá. Ily módon a Siemens segíti a Rexel-t az energiafelhasználás hatékony ellenőrzésében és egyúttal egy új üzleti modellt alakít ki: a Rexel úgy tervezi, hogy ezt a technológiát a vállalat egy másik telephelyén is fel fogja használni és a jövőben az energiatakarékossági megoldásokat más ágazatok kis- és középvállalatainak is értékesíti.

Az ipari üzemek és kereskedelmi épületek, például adatközpontok, irodakomplexumok, bevásárlóközpontok és logisztikai központok az energiarendszerek legnagyobb fogyasztói. Az üzemeltetők azzal a kihívással szembesülnek, hogy a fogyasztás és a költségek csökkentése érdekében az energiát a lehető leghatékonyabban kell felhasználniuk. „Az EU Energiahatékonysági Irányelve adta meg a szükséges lökést a megfelelő fejlesztésekhez” - mondta Michael Hauser, a Rexel ipari üzletágának vezetője. „Egy 15 százalékos energiafogyasztás csökkentés tiszteletre méltó eredmény egy magas belső terű raktárnál. Úttörő szerepet vállaltunk az energiagazdálkodás terén és egyben egy új üzleti modellt is kialakítottunk.” A mérőberendezések a nap huszonnégy órájában rögzítik az energiaáramlást a Rexel központi raktárában. A szenzorok és mérőberendezések a MindSphere-hez kapcsolódnak és adatokat szolgáltatnak arról, hogy mennyi energiát használnak fel az egyes gépek az egyes műveletek során. Ezek az adatok képezik az ISO 50001 szerint az üzemelési energiagazdálkodás alapját, és felhasználhatók különböző energiafogyasztás elemzésekhez.

A Rexel egyike azoknak a vállalatoknak, amelyek elsőként továbbítják energiafelhasználási adataikat a MindSphere IoT platformra. A MindSphere a Siemens nyílt, felhő alapú IoT operációs rendszere, amely termékeket, üzemeket, rendszereket és gépeket kapcsol össze, és lehetővé teszi az IoT-ból nyert hatalmas adatmennyiségek felhasználását átfogó elemzésekhez. A különleges fejlesztésű alkalmazásnak köszönhetően, az adatok elemzése immár a felhőben is elvégezhető, és az optimalizálási lehetőségek kimagaslóak: a Rexel jelenleg 1,4 gigawattóra (GWh) elektromosenergiát és 1,3 GWh hőenergiát fogyaszt évente. Az új energiatechnológiával nagyjából 150.000 kilowattóra (kWh) villamosenergiát takaríthat meg évente a működés minőségének vagy a kényelemnek a csökkenése nélkül, nem is beszélve a várt hőenergia megtakarításokról.

A Rexel ezeket a saját energiafelhasználásának az optimalizálása során, a Siemens-szel szerzett tapasztalatokat felhasználhatja egy új üzleti tevékenységhez: „Ez pedig a tanácsadás, az ipari és kereskedelmi ügyfelek részére” - mondta Christoph Czaby, a Rexel Austria energiamegoldások részlegének üzleti igazgatója. „Ahhoz, hogy a rendszer felhasználóbarátabb legyen, a Siemensszel együttműködve fejlesztjük Ausztriában a saját alkalmazásunkat – azaz a MindApp-unkat – a MindSphere platformhoz, amely az összegyűjtött energiafogyasztási adatokat egyszerű és átlátható formában továbbítja az ügyfeleknek.” A MindApp nyárra már felhasználásra kész állapotban lesz. Az IoT sokkal fontosabb a kis- és középvállalatok számára. „A nagy vállalatokkal szemben a KKV-k nem rendelkeznek informatikai osztályokkal és számítógép központokkal, így olyan szakértő partnerekre kell hagyatkozniuk, mint a Siemens és annak MindSphere platformja. Ezen a platformon pontosan elemezhetik adataikat és intézkedési ajánlásokat dolgozhatnak ki” - magyarázza Rainer Brade, a Siemens Austria energiafelhasználás felügyeleti részlegének termékmenedzsere.

A Rexel a saját központi raktárában, a németországi Bad Hersfeld-ben fogja telepíteni a rendszert. A raktárak infrastruktúrája nagyon hasonló, ami lehetővé teszi a folyamatok további optimalizálását.

www.siemens.hu  


NEWS ; Ipari cégek ; Ipari hírek ; Business ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; Internet, IoT, felhő ; Logisztika, szállítmányozás, beszállítás ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem ; - Siemens

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: