Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

A jövő mérnökei tökéletesíthetik a Bosch autóipari technológiáit

2009.11.02

Forrás: Bosch, Sajtóközlemény
- Átadták a Bosch Életre Tervezve Díjakat


- Új program a vállalat mérnökképzési szponzorációs rendszerében
- Több mint 500 millió forint támogatás a felsőoktatás számára 2005 óta

Október 29-én a Magyar Tudományos Akadémián adták át a Bosch Életre Tervezve Díjakat. Az elismerésre közel ötvenen pályáztak a felsőoktatási intézmények műszaki szakirányairól, akik közül a legjobb öt a helyszínen védte meg munkáját. Az első három helyezett, Zubán Gergely Márton, Bonera Krisztián és Maszlik Dávid a havi rendszeres ösztöndíj-támogatás mellett értékes szakmai és tárgyjutalomban is részesült. A pályázattal a Bosch a fiatal mérnöknemzedéket kívánja motiválni újabb támogatási formával bővítve az eddigi rendszert.

A magyarországi Bosch csoport autóipar területén tevékenykedő vállalatai 2008 októberében hirdették meg a vállalat szlogenjével összhangban álló „Bosch Életre Tervezve Díj” című pályázatot, amelyre a hazai főiskolák, illetve egyetemek villamos-, valamint gépészmérnöki karáról vártak jelentkezőket. A pályázók előre meghatározott, továbbá egyéni, kreatív, szabadon választott témakörökben nyújthatták be munkáikat olyan autóipari fejlesztésről, amely a Bosch gépjárműipari termékeit és az alkalmazott technológiákat hatékonyabbá, biztonságosabbá, gazdaságosabbá, kényelmesebbé, valamint környezetkímélőbbé teheti.

„Az Életre Tervezve Díjjal az eddigi támogatások sorát folytatva újabb motivációt szeretnénk nyújtani a felsőoktatásban tanulók számára, megadva számukra a lehetőséget, hogy közülük kerüljenek ki a jövő legkiválóbb mérnökei. Célunk, hogy az elismerés a főiskolákon, illetve egyetemeken a legmagasabb minőség védjegye legyen a hallgatók szemében” – mondta a Robert Bosch Kft. képviseletében Dr. Jan Peter Stadler, a Bosch Budapesti Fejlesztési Központjának vezetője. „A pályázóknak a Bosch budapesti, hatvani és miskolci egysége biztosított konzulenst és igény szerint technikai hátteret, hogy ezzel is ösztönözzük a minőségi munkák létrejöttét, amit az összesen több mint nettó hatmillió forintos anyagi és tárgyi elismerés mellett a németországi központba szóló szakmai úttal, valamint karrierlehetőséggel jutalmazunk” – tette hozzá Thomas J. Schönenberg, a Robert Bosch Elektronika Kft. gazdasági ügyvezető igazgatója

A megmérettetésre közel ötvenen neveztek, akik közül a Bosch bírálói által kiválasztott legjobb öt pályázat készítője a díjátadó napján és helyszínén mérkőzött meg egymással az első három helyezésért a rangos szakmai zsűri előtt, amely a következő tagokból állt: Dr. Nagyszokolyai Iván, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem adjunktusa, dr. Horváth Sándor, a Budapesti Műszaki Főiskola Bánki Donát Gépész- és Biztonságtechnikai Mérnöki Karának dékánja, valamint Szabó András, a hatvani Robert Bosch Elektronika Kft. SMT technológiai osztályvezetője. A védések utáni végső sorrend alapján végül Zubán Gergely Márton a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről, Bonera Krisztián a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatója és a Szent István Egyetemen tanuló Maszlik Dávid végzett dobogós helyen. Az első helyezett Zubán Gergely Márton CAN USB kijelző modul, datalogger című munkája bemutatja, hogy vezetés közben hogyan figyelhetünk meg a műszerfalon eredetileg nem látható adatokat egy hagyományos laptopon vagy PDA-n. A második helyen Bonera Krisztián végzett, aki gépjárművek számára tervezett ultrahangos távolságmérő berendezést mutatott be, míg Maszlik Dávid Karcsúsítottgyártósor-tervezés az MTM-eljárás alkalmazásával című pályázatával – amelyben a dolgozók és a környezet legkisebb terhelése melletti leghatékonyabb termelés módszere olvasható – harmadik helyezést ért el. Az első három nyertes pályázó az értékes elismeréseken és az emlékoklevélen kívül egy-egy úgynevezett EcoSphere gömböt vehetett át, amely egy teljesen zárt, önfenntartó rendszer – a földi élet üvegbe zárt kicsinyített mása. A NASA által kivitelezett űrkutatások eredménye alapján kifejlesztett műalkotás tartalmazza a bolygónkon megtalálható valamennyi alapvető elemet: a levegőt, a vizet, a földet és aktív mikroorganizmusokat, így méltán szimbolizálja az Életre Tervezve Díj jelentőségét.

Sokoldalú Bosch támogatási rendszer a felsőoktatásban
Eddig a magyarországi Bosch csoport több mint 500 millió forintot fektetett a hazai felsőoktatásba, hogy szakmailag magas színvonalú, több nyelvet beszélő mérnököket képezzen. A támogatási rendszer azonban ennél jóval összetettebb, és több évvel ezelőttre nyúlik vissza. A vállalat 2005-ben önálló tanszéket alapított a Miskolci Egyetemen, ahol azóta mechatronikai mérnökjelöltek oktatása folyik a leginnovatívabb környezetben. 2007-ben a Budapesti Műszaki Egyetemmel kötött hosszú távú szerződés keretében a Bosch modern autóelektronikai labort adott át az intézményben, amit egy évvel később a villamos- és gépészmérnöki karok javára fordított 75 milliós újabb támogatással egészített ki, idén pedig EMC tanlabort avatott az iskolában. Ezenkívül 274 milliós szerződés keretében a Dunaújvárosi Főiskolán is új tanlabort nyitott, valamint megbízást adott egy intelligens kisautó kifejlesztésére a Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János karának.

„A vállalat mindezeken túl budapesti, hatvani és miskolci gyáraiban rendszeresen biztosít lehetőséget gyakornoki programokra, ösztöndíjakra, szakdolgozati konzultációkra, illetve TDK- és PhD-konzultációkra. A támogatások sorát gyarapítják még a Miskolci Egyetemhez kötődő, technológiai fejlesztéseket és azok megvalósítását elősegítő Kihívás Program, valamint a hallgatók kitartó és kiemelkedő tanulmányi eredményeit jutalmazó Bosch-díj” – fejtette ki Klaus Leupold, a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. ügyvezető igazgatója

A Bosch csoport különböző technológiák és szolgáltatások vezető nemzetközi szállítója. A gépjármű- és ipari technológia, valamint a fogyasztási cikkek és az épülettechnológia terén mintegy 280.000 munkatárssal a vállalatcsoport a 2008-as üzleti évben 45,1 milliárd eurós forgalmat ért el. A Bosch csoport magában foglalja a Robert Bosch GmbH-t, annak mintegy hatvan országban működő több mint 300 leányvállalatával és regionális vállalataival együtt. Értékesítési és szolgáltatási partnereit is beleszámítva a Bosch körülbelül 150 országban van jelen. Ez az egész világra kiterjedő fejlesztési, gyártási és értékesítési hálózat a további növekedés alapfeltétele. A Bosch évente árbevételének 8 százalékát, vagyis több mint 3,5 milliárd eurót költ kutatásra és fejlesztésre, és világszerte több mint 3000 szabadalmi kérelmet nyújt be. A Bosch valamennyi termékével és szolgáltatásával úgy javítja az élet minőségét, hogy innovatív és hasznos megoldásokat kínál.

A vállalatot 1886-ban Robert Bosch (1861-1942) „Finommechanikai és Elektrotechnikai Műhelyként” alapította Stuttgartban. A Robert Bosch GmbH tulajdonosi szerkezete szavatolja a Bosch csoport vállalati önállóságát. Ez lehetővé teszi a vállalat számára jelentős, a jövő biztosítása érdekében történő befektetések megvalósítását. A Robert Bosch GmbH üzletrészeinek 92 százaléka a Robert Bosch Stiftung GmbH közhasznú alapítvány tulajdonában van. A szavazati jogok többsége a Robert Bosch Industrietreuhand KG-é, amely a vállalati társasági jogokat is gyakorolja. A maradék üzletrészek a Bosch családnál és a Robert Bosch GmbH-nál vannak.

www.bosch.hu             


NEWS ; Ipari hírek ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; - NASA ; - BME ; Radar, szenzor, ultrahang, érzékelő ; - Bosch

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: