Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Nyereséges növekedés!

2018.04.23

Forrás: ABB, Hírek
2018-04-23 - Az első negyedév főbb számai


¤  A teljes rendelés állomány 6%1-kal nőtt, volumene minden divízióban növekedést mutatott
¤  A kisebb, de rendszeres megrendelések állománya 5%-kal nőtt, szintje minden régióban emelkedett
¤  1%-kal nőtt az árbevétel; alakulását a teljesítésre váró rendelésállomány alacsonyabb nyitóértéke befolyásolta
¤  A gyorsan számlázható rendelésállomány aránya (book-to-bill ratio2):1,13x
¤  Az üzemi EBITA marzs2 20 bázisponttal nőtt, értéke 12,3%
¤  Az adózott nyereség 572 millió dollárra nőtt; értékében nincs benne a kábel üzletág 2017. évi eladásából származó nyereség
¤  Az üzemi tevékenységek cash-flow-ja -518 millió dollár; egész évre stabil, kiegyensúlyozott készpénztermelő képességet várunk

A 2018-as évet minden divíziónk növekvő rendelés állománnyal kezdte, javultak az árbevételi és az üzemi eredményeink is. Jól halad a B&R beintegrálása, és folynak az intenzív előkészületek a GE Industrial Solutions akvizíciójának lezárására, majd az új üzletrész azt követő beillesztésére, amelyre terveink szerint 2018 második negyedévében kerül majd sor,” – nyilatkozta Ulrich Spiesshofer, az ABB vezérigazgatója.
Folytatjuk befektetéseinket az értékesítésbe, a kutatás-fejlesztésbe, valamint a digitális megoldásainkat felsorakoztató ABB Ability platformunkba. A 2017. évi átalakításokat magunk mögött hagyva, a karcsúbb szervezeti felépítésű, megerősödött ABB határozottan a vevőire és az üzleti folyamatok következetes végrehajtására összpontosít,” tette hozzá a vezérigazgató.

KULCSSZÁMOK ; ; ; VÁLTOZÁS     
(millió $, ha másképp nincs jelezve) ;
Q1 2018 ; Q1 2017 ; US $ ; Összehasonlítás1
Megrendelések: 9.772 ; 8.403 ; +16% ; +6%
Árbevétel: 8.627 ; 7.854 ; +10% ; +1%
Működési EBITA:    1.060 ; 943 ; +12% ; +4%3
működési bevételek %-ában: 12,3% ; 12,1% ; +0,2pts ;  ;
Nettó (adózott) jövedelem: 572 ; 724 , -21%1 ;  ;    
Alap EPS ($): 0,27 ; 0,34 ; -21%1 ;  ;
Működési EPS ($)2: 0,31 ; 0,28 ; +11%5 ; +6%5
Működési cash-flow: -518 ; 509 , n.a. ;  ;

Rövid távú kilátások
A makrogazdasági jelek pozitív trendet mutatnak Európában és az Egyesült Államokban, és Kínában várhatóan tovább folytatódik a növekedés. Általánosságban a globális piac visszatalált a növekedéshez, miközben a világ különböző részein bizonytalanságok hathatnak rá. Az olajárak és a devizaköltségek hatásai továbbra is befolyásolják a vállalat eredményeit.
2018. évi 1. negyedévi eredmények

Rendelésállomány
A teljes rendelésállomány 6%-kos ($-ban kifejezve 16%-os) növekedést mutatott; az év első negyedévében minden divízióban bővült a 2017. évi hasonló időszakhoz képest. Az alapmegrendelések (a 15 millió $ alatti megrendeléseket soroljuk ide) 5 százalékkal ($-ban 15 %-kal) növekedtek, ami jól mutatja a minden régióban tapasztalható növekedést. A nagy megrendelések a teljes rendelésállomány 10%-át teszik ki, szintjük azonos a tavalyival.

Az USD árfolyamának változása az előző évhez képes 7 százalékos pozitív változást eredményezett a lejelentett megrendelések értkében. Az üzleti portfólió változásai, azaz a B&R akvizíciója, illetve a 2017. évi eladások együttesen 3%-os pozitív hatást gyakoroltak a lejelentett rendelésállomány alakulására. A gyorsan számlázható rendelésállomány aránya 1.13x-os volt, szemben 2017 első negyedévének 1.07x-esével.
A szerviz megrendelések teljes értéke 8 százalékkal ($-ban 15%-kal) nőtt, a teljes rendelésállományra vetített részarányuk elérte a 19%-ot.

Piaci kitekintés
Az ABB kulcsfontosságú vevői szegmenseiben az alábbi trendek voltak megfigyelhetők:

¤  A közüzemi vevőink folytatják már megkezdett befektetéseiket az megújuló energiaforrások hálózatba integrálása, a villamosenergia-hálózat automatizálása, valamint a NAF termékek beszerzése terén (ez utóbbi tendencia különösen az Európát, a Közel-Keletet és Afrikát magába foglaló EMEA-régióban erős).
¤  Az iparban stabil kereslet mutatkozott az ABB robotikai megoldásai és a rövid ciklusú termékei iránt. Növekvő keresletet tapasztaltunk a villamosenergia-hálózatokhoz kapcsolódó termékeink, így például a transzformátorok iránt is. A feldolgozó iparágak, az olaj- és gázipar, a bányászat terén kedvező folyamatok indultak el. Ezekben az ágazatokban a kedvező nyersanyagár-kilátások hatására erősödik a termékek iránti kereslet. A nagy volumenű megrendelések aránya továbbra is visszafogottnak tekinthető. A kiemelt iparágakra, köztük az élelmiszeriparra, a gépjárműiparra és a 3C-re (számítógépek, kommunikáció és fogyasztói elektronika) irányuló fokozott erőfeszítéseinknek köszönhetően – különösen a robotika terén – a rendelésállomány dinamikusan növekedett.
¤  A közlekedést és az infrastrukturális ágazatot stabil, kiegyensúlyozott kereslet jellemezte. Különösen a tengerhajózási ágazatban történtek szelektív, nagy volumenű beruházások. Az épületautomatizálási megoldásaink iránti kereslet töretlen. Ezt a kedvező tendenciát számos innovatív termék piacra dobása is erősítette. Az adatközpontokkal, valamint az EV-töltőkkel kapcsolatos megrendelések üteme továbbra is erős.

Hosszú távú kilátások
Az ABB három kulcsfontosságú vevői szegmensében – a közüzemi szektorban, az iparban, a közlekedésben és az infrastrukturális ágazatban – az energetikai átalakításnak, illetve a negyedik ipari forradalomnak köszönhetően kedvezőek a hosszú távú kilátások. Az ABB az erős piaci jelenlétének, a széles körű földrajzi lefedettségének, üzleti tevékenységi körének, technológiai vezető szerepének és pénzügyi erejének köszönhetően kiváló helyzetben van ahhoz, hogy kiaknázza ezeket a hosszú távú nyereséges növekedést ígérő lehetőségeket.

További információk
A 2018.évi 1. negyedév eredményeiről kiadott sajtóközlemény, illetve a kapcsolódó prezentáció egyéb dokumentumokkal együtt az ABB News Center-ben (link: http://new.abb.com/cn/en/news-center) vagy a Befektetői Kapcsolatok (Investor Relations) honlapján (link: http://new.abb.com/investorrelations) érhetők el.

1 A „Kulcsszámok táblázata” a rendelések, a kisebb, de rendszeres rendelések és az árbevételek növekedését összehasonlító alapon (helyi pénznemben, a felvásárlások és a tőkekivonások függvényében kiigazítva), USD-ben kifejezve mutatja be.
2 A nem GAAP szerinti egyeztetéseket lásd a “Supplemental Financial Information” című közlemény mellékletében.
3 Állandó árfolyam (nincs portfólió változásokhoz igazítva).
3 Az üzemi nettó jövedelem 2018 1. negyedévében az előző év hasonló időszakához viszonyítva +10%-kal, 669 millió $-ra nőtt; 2017 1. negyedévében az értéke 607 millió dollár volt.

www.abb.hu   


NEWS ; Ipari cégek ; Ipari hírek ; Business ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; Robot, automatika, automata ; - ABB ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; Élelmiszer ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: