Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Fiatal kertépítők versengtek a Construmán

2018.04.17

Forrás: Agrármarketing Centrum, Sajtóközlemény
Az Agrármarketing Centrum (AMC) támogatásával a Construma Kert C pavilonjában rendezték meg idén X. Magyar Kertépítő Verseny és Showt, amelynek első helyét Magyar Gyula kertjével a Magyar Gyula Szakközép Iskola diákjai nyerték el.


A rendezvény házigazdaként fogadta be az Euroskills (fiatal szakemberek Európa-bajnoksága) hazai döntőjét, amelynek győztesei, Pap Levente (a Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskolából, Szombathelyről) és Pintér Márton (a Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakgimnázium, Budapestről) az Euroskills szeptemberben Magyarországon rendezendő nemzetközi döntőjében képviselhetik hazánkat.

„AZ ÉN KERTEM” témában meghirdetett X. Magyar Kertépítő Verseny és Show első két helyezését a Magyar Gyula Szakközép Iskola diákjai nyerték el. A dobogó legfelső fokára érő „Az én kertem” a szemet gyönyörködtető évelők, almafák és a homok nyugalmával teremtett olyan környezetet, ahol a gondokkal és munkával telt hetet hátrahagyva élvezhetjük kertünket egy nyári délutánon a függőágyban ellazulva.

A Magyar Gyula Szakközép Iskola tanulói által megépített, ezüstérmet szerző, hangsúlyosan kövekből épített „Zen kert” egy fárasztó, hosszú nap után a világ zajától való elvonulásra teremtett lehetőséget, amelynek „egyszerűsége” volt egyben nagyszerűsége.

A harmadik helyet szerző „Sámli különös” - amely egyben megszerezte az AMC különdíját is – arra irányította rá a látogatók figyelmét, hogy milyen „kevés” elég lehet ahhoz, hogy a világ zajában önmagunkhoz visszataláljunk, teljesen kikapcsolhassunk. Elegendő csupán egy kis kuckó, ahol béke, derű és boldogság vesz körül minket, ahol csupán egyszerű dolgok, növények, finom illatok, barátságos színek, természetes anyagok és természet-közeli, ívelt formák, domborulatok vesznek körül bennünket... igazából tényleg semmi különös... sámli különös...

Zsűri különdíját a Bartha János Szakközép Iskola tanulói szerezték meg, kertjük a négy évszak váltakozására épült, a folyamatos körforgást a kert közepére helyezett szélforgóval is szimbolizálva. A kihelyezett kerti berendezések, tárgyak a kerti tevékenységet szemléltették, arra irányították rá a figyelmet, hogy bármely évszakban, akár az év mind a 365 napján kellemesen tölthetjük szabadidőnket egy jól megépített kertben.

A díjátadón beszédében az AMC ügyvezetője, Daróczi László elmondta: a fiatal kertészek munkáit szemlélve, már az első pillanatban érezhették a látogatók, hogy a tanulók szívüket, lelküket beleadva, nem csupán ügyeltek az idei erőpróba elvárására, olyan kerteket alkottak, amellyel megmutatták önmagukat, tehetségüket és a világról alkotott képüket is. Elhangzott: Az AMC, amelyen keresztül a kormányzat az elmúlt két évben 190 millió forintot fordított a kertészeti ágazat ismertségének és kedveltségének támogatására azért vállalta, hogy idén főtámogatóként áll a X. Magyar Kertépítő Verseny és Show mellé, mert a kertépítő szakemberek, profik és műkedvelők mellett a diákokat megszólítása, nevezési díj nélküli versengésének lehetősége egyben a szakmai fejlődés alapja.

A Magyar Kertépítő és Fenntartó Vállalkozók Országos Szövetségének (MAKEOSZ) elnöke, Kosztka Ernő felszólalásban az Euroskills kapcsán azt hangsúlyozta, hogy a versengő 20 fiatal 100 köbméter termőföldet, 60 raklapnyi, összességében 225 ezer kg anyagot mozgatott meg, az előddöntőben 600 növény elültetésével versengve kiváló teljesítményt nyújtott, ezért a zsűri több „bronz” és több „ezüstérmet” is kiosztott az elsőséget jelentő, nemzetközi döntőbe jutással is díjazott elismerés mellett. Az díjátadón Kosztka Ernő közölte: a nyerteseknek a szeptemberi döntő előtt 100 napos felkészülésen kell részt venniük, ami nagyon komoly megterhelést jelent mindkettőjüknek, A MAKEOSZ és a tanárok azonban minden segítséget megadnak majd ahhoz, hogy hathatós segítséget adjanak a magyar színeket képviselő diákoknak a nemzetközi döntőben való sikeres szerepléshez.


NEWS ; Ipari hírek ; Agrár ; Kiállítás, konferencia ; - Hungexpo

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: