Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Balesetmentes parkolás

2016.07.25

Forrás: Bosch, Sajtóközlemény
A Bosch technikájával mindenki könnyedén parkolhat


- Az Allianz tanulmánya szerint a személyautók anyagi kárral járó baleseteinek mintegy 40 százaléka a parkolás és a lassú manőverek során bekövetkező balesetek
- Dr. Dirk Hoheisel, a Robert Bosch GmbH igazgatótanácsának tagja: „A Bosch technikája átveszi, ami már túl sok az embernek”
- A Home Zone parkolóasszisztens önállóan hajthatja végre az ismétlődő parkolási manővereket
- A Bosch új rendszere előreláthatólag 2019-re sorozatgyártásra érett

Stuttgart – Parkoláskor gyakran valódi drámáknak lehetünk tanúi. Mind gyakrabban végződik az autók szűk parkolóhelyekre „gyömöszölésének” kísérlete horpadásokkal és karcolásokkal. Az elmúlt tíz év során több mint 30 százalékkal nőtt a parkolások és a lassú manőverezések során bekövetkező balesetek száma. Az efféle balszerencsés esetek az Allianz Biztosító egy 2015-ös tanulmánya szerint a személyautók anyagi kárral járó baleseteinek mintegy 40 százalékát teszik ki. A fő okok egyike a mai járművekből korlátozott kilátás. „Ahol a parkolás már túl nehéz az ember számára, ott a technikánk átveheti a feladatot” – hangsúlyozta Dr. Dirk Hoheisel, a Robert Bosch GmbH igazgatótanácsának tagja. Az automatizált parkolóasszisztens például gombnyomásra karcolásmentesen áll be az autóval a kívánt parkolóhelyre. A vezető okostelefonján keresztül akár a járművön kívülről is ellenőrizheti a folyamatot. Még tovább lép a Bosch új, Home Zone parkolóasszisztensével, amely előreláthatólag 2019-re válik sorozatgyártásra éretté. A fejlett vezetéstámogató rendszer akár teljesen önállóan is a legfeljebb 100 méter távolságban rendelkezésre álló üres parkolóhelyhez vezeti az autót, amelyre azután be is áll a járművel.
 
Az autósok maguk taníthatják be a Home Zone parkolóasszisztenst
A Home Zone parkolóasszisztens részlegesen automatizált funkció, amelyet az autóvezetőnek csupán felügyelnie szükséges. A rendszer olyan gyakran ismétlődő parkolási szituációkra készült, mint például beállás az otthoni garázsba vagy a parkolóházban fenntartott, állandó parkolóhelyre. Különlegessége, hogy a parkolóasszisztens megtanulja és tárolja az egyes manővereket, amelyeket azután gombnyomásra a vezető közreműködése nélkül is végre tud hajtani. Minderre csupán egy alkalommal kell betanítani a Bosch rendszerét, mégpedig a következőképpen: a gépkocsit a kívánt kiindulási pozícióba állítva, a vezető aktiválja az asszisztens-rendszer tanulási üzemmódját, majd a járművet lépésben a legfeljebb 100 méter távolságban lévő parkolóhelyre vezeti. Ezzel véget is ért a betanulás folyamata, a rendszer ugyanis az indulási és a célpozíción kívül a megtett útvonalat is tárolja. Ettől kezdve a parkolóasszisztens a meghatározott startpozícióból kiindulva már teljes egészében átveheti a jármű leparkolásának feladatát. A vezető igény szerint az autóban maradhat, illetve a kocsikulcs egy gombjával vagy okostelefonján keresztül a járművön kívülről is ellenőrizheti a folyamatot. A Bosch rendszere az ismétlődő parkolási szituációk akár tíz manőverét is betanulhatja, illetve tárolhatja.

A vezetéstámogató rendszer önállóan kerüli a statikus akadályokat
A Home Zone parkolóasszisztens a Bosch különböző szenzoraival működik. Ilyen például az első és a hátsó lökhárítóba épített, összesen 12 ultrahangos érzékelő, illetve a belső visszapillantó tükör mellé szerelt sztereo videokamera. Utóbbi alternatívájaként az autó sarkaiba telepített négy radarérzékelő is használható. A parkolóhelyre induláskor és a beállás során a Home Zone parkolóasszisztens ezen érzékelők, valamint a betanítás alatt felismert objektumok, mint például oszlopok és fák segítségével tájékozódik. A rendszer folyamatosan összeveti az autó pillanatnyi pozícióját a környezetében található objektumok betanult helyzetével. Amennyiben az érzékelők ismeretlen statikus akadályt, például ideiglenesen kihelyezett hulladékgyűjtőt jeleznek, az autó önállóan fékez, egészen megállásig. Ha az akadály az útvonal csupán kismértékű módosításával kikerülhető, a rendszer önállóan megteszi ezt.

„A Bosch technikája jobban parkol, mint a legtöbb vezető”
A Bosch rendszere automatikusan korrigálja a pontatlanságokat a parkolás során. Ha a vezető a Home Zone parkolóasszisztens aktiválását megelőzően nem pontosan a betanított kiindulási pozícióban áll meg, ez éppúgy nem okozhat problémát, mint amikor a betanítási folyamat alatt például ferdén áll be a parkolóhelyre. A rendszer önállóan kiegyenlíti a két méternél kisebb eltéréseket az útvonaltervezés során. „A Bosch technikája jobban parkol, mint a legtöbb vezető” – emelte ki Hoheisel. Sőt mi több, a kiállás is a Home Zone parkolóasszisztens feladata. Az okostelefonon vagy a kulcson egyszerű gombnyomással aktiválva, az autó önállóan a betanított kiindulási pozícióba áll ki, ahol a vezető kényelmesen beszállhat, majd elhajthat. Ezzel a körülményes ki- és beszállás is megelőzhető, ha éppen szűk helyen parkol az autó.

A Bosch 1899 óta van jelen Magyarországon. Az 1991-ben újjáalapított regionális kereskedelmi kft.-ből mára jelentős vállalatcsoport, Magyarország egyik legnagyobb külföldi ipari munkaadója lett. A 2015-ös üzleti évben a hazánkban kilenc leányvállalattal rendelkező Bosch csoport teljes forgalma 959 milliárd forint, magyarországi forgalma – amelybe nem tartoznak bele a saját vállalatai között folytatott kereskedelmi tevékenységek – 246 milliárd forint volt. A magyarországi Bosch csoport 2016. január 1-jén közel 12.200 munkatársat foglalkoztatott. Az egyes gyártó, kereskedelmi és fejlesztési egységekhez tartozó kereskedői és szervizhálózat a teljes országot lefedi.

A Bosch csoport különböző technológiák és szolgáltatások vezető nemzetközi szállítója. Világszerte megközelítőleg 375.000 munkatársat foglalkoztat (2015. december 31-én) és  70,6 milliárd euró árbevételt ért el 2015-ben. A cégcsoport négy üzleti területen végzi tevékenységét, ezek a mobilitási megoldások, az ipari technika, a fogyasztási cikkek, valamint az energia- és épülettechnika. A Bosch csoport magában foglalja a Robert Bosch GmbH-t, annak mintegy 60 országban működő csaknem 440 leányvállalatával és regionális vállalataival együtt. Értékesítési és szolgáltatási partnereit is beleszámítva a Bosch globális gyártási és értékesítési hálózata mintegy 150 országot fed le. A jövőbeli növekedés alapja a vállalat innovatív ereje. A Bosch 55.800 munkatársat foglalkoztat a kutatás és fejlesztés területén világszerte 118 telephelyen. A Bosch csoport stratégiai célja innovatív megoldások létrehozása a hálózatba kapcsolt világ számára. A Bosch csoport termékei és szolgáltatásai hasznos megoldásokkal javítják az élet minőségét. Az „Életre tervezve” szlogen ezt a világszerte elérhető technológiát jelenti.

További információért látogasson el honlapunkra: www.bosch.hu   


NEWS ; Ipari hírek ; Business ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; Radar, szenzor, ultrahang, érzékelő ; - Bosch

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: